Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China ar putea câștiga un război comercial transatlantic, afirmă un ministru european
Articole online

China ar putea câștiga un război comercial transatlantic, afirmă un ministru european

China

China ar putea câștiga un război comercial transatlantic, afirmă un ministru european

China ar putea fi singurul câștigător în cazul în care va izbucni un război al subvențiilor între Europa și Statele Unite, a avertizat vineri ministrul ceh care a prezidat o reuniune a miniștrilor comerțului din UE, potrivit informațiilor oferite de Politico

„Un raliu al subvențiilor este un joc foarte periculos”, a declarat Jozef Síkela reporterilor la Bruxelles.

„Câștigătorul ar putea apoi să se așeze pe [un alt] continent – nu în Europa și nici pe cel american”, a declarat Síkela, ministrul comerțului și industriei din Republica Cehă, care deține în prezent președinția Consiliului UE. Un purtător de cuvânt a precizat că Síkela se referea la China.

Tensiunile comerciale se intensifică între UE și SUA, Bruxelles-ul fiind furios pe Legea americană de reducere a inflației, care acordă subvenții și scutiri de taxe în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru întreprinderile ecologice din SUA, cum ar fi mașinile electrice și energia regenerabilă.

Țările UE se tem că legea americană – ale cărei părți esențiale vor intra în vigoare la 1 ianuarie – ar putea atrage investițiile din Europa și ar putea goli baza industrială a blocului comunitar.

Ministrul francez al comerțului, Olivier Becht, a declarat presei înainte de reuniune că ajutoarele acordate de SUA, în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari, sunt ilegale în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului.

În cazul în care SUA nu-și modifică Legea privind reducerea inflației, UE ar trebui să folosească măsuri „coercitive” pentru a se asigura că întreprinderile europene beneficiază de aceleași condiții ca și cele americane, a mai spus Becht.

Confruntarea are loc într-un moment în care guvernele occidentale se află deja sub o presiune fiscală uriașă din cauza șocului prețurilor la energie provocat de războiul din Ucraina și a consecințelor pandemiei COVID-19. În condițiile în care economia globală este deja pe butuci, o cursă cu capul înainte pentru subvenții s-ar putea dovedi dăunătoare – Europa confruntându-se cu riscuri mai mari, deoarece nu are puterea financiară necesară pentru a se confrunta cu Washingtonul.

Planul Uniunii Europene

Germania și Franța se gândesc la represalii de tip „Tit-for-tat” împotriva SUA, sub forma unei legi „Cumpărați produse europene”, care ar încuraja consumatorii din UE să cumpere produse fabricate la nivel local.

Iar dacă lucrurile se agravează, UE ar putea riposta prin impunerea de tarife și taxe vamale asupra produselor fabricate în SUA. De asemenea, ar putea desfășura un nou instrument internațional de achiziții publice care să închidă licitațiile publice pentru companiile din țările care discriminează blocul comunitar, a declarat un diplomat UE.

Dar șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a îndemnat oamenii să vadă imaginea de ansamblu, subliniind necesitatea menținerii unității transatlantice în fața invaziei Rusiei în Ucraina.

„Am fost la Kiev vinerea trecută. Situația este dramatică, cu atacuri continue ale Rusiei asupra infrastructurii vitale. Oamenii au fost privați de apă, căldură și electricitate”, a declarat Dombrovskis.

„Trebuie să aprofundăm și să ascuțim unitatea transatlantică în fața acestor atacuri îngrozitoare. Și avem nevoie ca SUA să își mențină sprijinul pentru ca Ucraina să poată câștiga acest război”.

În acest context geopolitic sumbru, Dombrovskis a avertizat împotriva „pericolului de a confunda Legea privind reducerea inflației cu relația noastră mai largă cu Statele Unite”.

Registration

Aici iti poti reseta parola