Protestele de extremă dreapta care vizează comunitatea LGBTQ prezintă o corelație îngrijorătoare cu atacurile violente din SUA
În întreaga țară, extremiștii de dreapta înarmați au apărut în biblioteci și biserici pentru a intimida părinții și copiii care participă la întâlniri ale travestiților, după cum menționează Insider.
Alte ținte ușoare pentru dreapta extremistă au inclus paradele mândriei gay. În timpul verii, 31 de membri ai Frontului Patriot neonazist au fost arestați în Idaho, după ce un cetățean îngrijorat a raportat că i-a văzut încărcând un U-Haul cu ceea ce părea a fi o „mică armată” de bărbați în echipament militqar.
Naționalismul alb deschis este în continuare cea mai frecventă caracteristică a protestelor de extremă dreapta și a activității milițiilor, potrivit grupului, care a început să monitorizeze extrema dreaptă americană în 2020, după ani de zile de raportare a violențelor politice din străinătate. Din cele aproximativ 750 de evenimente de extremă dreapta care au avut loc în acest an – pe cale să depășească cele 780 organizate în 2021 – aproximativ 21% au avut un caracter explicit rasist, o constatare care vine după ce FBI a publicat un raport în care avertizează că suprematiștii albi continuă să „reprezinte principala amenințare” a terorismului intern, fiind responsabili pentru mai mult de jumătate din toate crimele motivate politic din ultimul deceniu.
Rasismul, principalul motiv al extremei drepte
În timp ce rasismul rămâne principalul motor al extremei drepte, acțiunile anti-LGBTQ au „alimentat cea mai mare creștere a activității de protest a extremei drepte”, se arată în raport, creșterea acestor activități fiind „puternic” corelată cu o creștere a atacurilor violente, dintre care au avut loc nu mai puțin de 20, inclusiv uciderea luna trecută a cinci persoane într-un club de noapte gay din Colorado Springs.
Astfel de atacuri mortale sunt deseori comise de autointitulați justițiari care nu sunt în mod oficial membri ai niciunui grup de extremă dreapta, a declarat într-un interviu Roubadeh Kishi, director de cercetare la ACLED. Dar locul în care aceste grupuri sunt cele mai active este legat de locul în care au loc apoi atacurile.
„Ei au fost inspirați de retorica pe care ar putea să o vadă online și de mobilizarea pe care ar putea să o vadă offline”, a spus Kishi. „Acei oameni decid apoi să ia problema în propriile mâini și să se angajeze în violență”.
Dacă o platformă mainstream difuzează un atac la adresa unui grup minoritar, atunci radicalii își vor intensifica activitatea în jurul acestui tip de atac ca mijloc de recrutare – în timp ce, poate, își vor masca alte opinii, cum ar fi organizarea sub pretextul că doar se ridică în picioare pentru „libertatea de exprimare”, o strategie cunoscută sub numele de entryism (datele ACLED arată că, în ciuda unor astfel de apeluri retorice la Primul Amendament, o prezență de extremă dreapta la o demonstrație face ca acel protest să aibă „de aproape cinci ori mai multe șanse de a deveni violent sau distructiv”).