Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin a criticat dur decizia Rusiei de a elibera trupele Azov
Articole online

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin a criticat dur decizia Rusiei de a elibera trupele Azov

razboi

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin a criticat dur decizia Rusiei de a elibera trupele Azov

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei și, de obicei, un susținător fervent al lui Putin, a contestat faptul că aproximativ 100 de soldați din Regimentul ucrainean Azov – un batalion asociat cu neonaziștii – au fost lăsați să plece în Ucraina. În primele luni ale războiului, soldații ceceni recrutați pentru a ajuta soldații ruși s-au confruntat cu luptătorii ucraineni din Azov în Mariupol, în timp ce rușii ocupau pentru scurt timp orașul.

Kadîrov a declarat joi că este „extrem de nemulțumit”, cu privire la acest schimb, numindu-i pe luptătorii Azov „teroriști”.

„Sunt extrem de nemulțumit de știrile de ieri. Întreaga situație nici măcar nu are sens pentru mine”, a declarat Kadîrov într-o postare pe telegram. „Ori de câte ori au fost luate decizii de luptă sau tactice, acestea au fost întotdeauna consultate cu noi, participanții activi la operațiunea militară specială. Dar acum…” Kadyrov a adăugat.

Miercuri, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Zelenski, Andriy Yermak, a declarat într-o actualizare postată pe canalul de telegramă al administrației că 215 ucraineni au fost returnați în urma schimbului de prizonieri, care, a adăugat Yermak, a fost negociat și de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Împreună cu 55 de luptători ruși, Viktor Medvedciuk, un deputat și unul dintre cei mai fideli aliați ucraineni ai lui Putin, a fost trimis în Rusia, potrivit Reuters. El a fost arestat de autoritățile ucrainene în aprilie.

Printre cei 215 ucraineni eliberați se numără 100 de luptători din controversatul Batalion Azov, pe care Rusia l-a numit anterior „neonaziști”. Unii membri fondatori ai grupului paramilitar care a apărut ca urmare a invaziei Rusiei în Crimeea în 2014 au purtat, de asemenea, accesorii naziste, asumându-și acest fapt.

„Predarea chiar și a unuia dintre acești teroriști Azov ar fi trebuit să iasă din discuție”, a scris Kadîrov în postarea sa.

El a adăugat, de asemenea, că va continua să urmeze ordinele lui Putin.

„Cei de la vârful Ministerului Apărării și al FSB pot vedea lucrurile mult mai clar”, a scris Kadîrov, adăugând că forțele sale vor adera la „principalul nostru principiu de nezdruncinat: că vom urma toate ordinele comandantului nostru șef!”.

Miercuri, 10 luptători străini care luptau în numele Ucrainei și care au fost capturați de Rusia – inclusiv doi americani – au fost, de asemenea, eliberați în cadrul unui acord negociat parțial de Arabia Saudită. Schimbul bilateral de prizonieri este o lovitură masivă pentru ucraineni, care au obținut câștiguri considerabile împotriva invadatorilor ruși în ultimele săptămâni.

Registration

Aici iti poti reseta parola