Extrema dreaptă îndeamnă la război civil după raidul FBI la locuința lui Donald Trump
Partidul Republican s-a prezentat mult timp ca fiind apărătorul „legii și ordinii”, dar în urma percheziției au apărut parlamentari republicani, precum Marjorie Taylor Greene, care au făcut apel la micșorarea fondurilor FBI.
Greene a făcut, de asemenea, referiri la „războiul civil” pe rețelele de socializare, în timp ce colegii ei republicani compară FBI-ul cu Gestapo și descriu raidul ca fiind modul de lucru care se întâmplă doar în țările din „lumea a treia”. Un purtător de cuvânt al republicanului din Georgia susține că unul dintre tweet-urile lui Greene în care a menționat războiul civil se referea la luptele interne sau la un „război de idei” în cadrul GOP. Într-un alt tweet, Greene s-a referit la raidul FBI ca fiind genul de lucru care se întâmplă „în țări în timpul unui război civil”.
Între timp, canalele de internet pro-Trump au înregistrat o creștere a discuțiilor despre războiul civil după raid.
Raidul FBI la casa lui Trump de la Mar-a-Lago a avut loc într-un moment de divizare istorică pentru SUA, unul în care milioane de alegători continuă să creadă ideea falsă că alegerile prezidențiale din 2020 i-au fost furate lui Donald Trump.
Astfel de afirmații eronate s-au aflat în centrul a ceea ce a catalizat revolta mortală din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA de anul trecut, iar istoricii și experții în democrație avertizează că aceste minciuni continuă să încurajeze potențialul pentru noi violențe. De asemenea, ei spun că, dacă SUA ar asista la un război civil, acesta nu ar arăta ca primul.
Fiona Hill, care a fost principalul expert în Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Națională în timpul administrației Trump, a declarat luna trecută, într-o conversație cu Insider, că neîncrederea în procesul electoral și în instituțiile guvernamentale, alimentată de Trump și aliații săi din GOP, a creat o „rețetă pentru violențe comunitare”. Hill a avertizat că, în cele din urmă, SUA ar putea „sfârși într-un conflict civil”.
Țara se află într-un punct în care „încrederea în diferitele comunități și autorități” s-a erodat „într-o asemenea măsură încât oamenii încep pur și simplu să se lupte între ei”, a spus Hill.
Dar ea a subliniat, de asemenea, că este puțin probabil ca un conflict civil în zilele noastre să semene cu Războiul Civil American, o luptă extraordinar de sângeroasă între Uniune și Confederație care s-a soldat cu aproximativ 618.000 – 750.000 de morți americani.
„Nu cred că am ajunge la genul de conflict pe care l-am avut între state – Uniunea și Confederația – în trecut”, a spus Hill. „Dar simțul oamenilor cu privire la modalitățile civile și civice de rezolvare a disputelor s-a dus pe apa sâmbetei”.
La mai puțin de o săptămână după raidul asupra casei lui Trump, un bărbat înarmat a încercat să pătrundă în biroul FBI din Cincinnati
Autoritățile nu au anunțat un motiv, dar se pare că investighează dacă bărbatul – care a fost în cele din urmă ucis de poliție – avea legături cu extremismul de dreapta.
Presupusul atacator, Ricky Shiffer, pare să fi postat apeluri la război și violență împotriva FBI pe rețeaua de socializare Truth Social a lui Trump.
„Dacă nu primiți vești de la mine, este adevărat că am încercat să atac FBI-ul”, scria într-o postare. Contul cu numele lui Shiffer a repetat în mod repetat minciunile electorale ale lui Trump, potrivit CNN, iar mai multe rapoarte sugerează, de asemenea, că suspectul ar fi fost la Capitoliu pe 6 ianuarie.
Barbara F. Walter, profesoară de științe politice la Universitatea California din San Diego, specializată în violența politică, a avertizat într-un articol de opinie publicat în aprilie în New Republic că în ultimii șase ani „toate semnele de avertizare pentru un război civil au apărut în Statele Unite și au apărut într-un ritm surprinzător de rapid”.
Walter, care a făcut cercetări ample despre războaiele civile, a dezvoltat acest lucru într-un interviu acordat luna trecută ziarului The Washington Post. La fel ca alți cercetători care analizează aceste probleme, Walter a spus că SUA nu se îndreaptă spre un conflict asemănător luptei dintre Nord și Sud.
„Când oamenii se gândesc la război civil, se gândesc la primul război civil. Și, în mintea lor, așa ar arăta un al doilea. Și, bineînțeles, nu este deloc așa”, a declarat Walter pentru Post. „Spre ceea ce ne îndreptăm este o insurgență, care este o formă de război civil. Aceasta este versiunea secolului XXI a unui război civil, în special în țările cu guverne puternice și armate puternice, ceea ce este cazul Statelor Unite”.
Walter a continuat spunând că o insurgență este „mai descentralizată” și tinde să fie o luptă între mai multe grupuri. „Ei folosesc tactici neconvenționale. Ele țintesc infrastructura. Ei țintesc civili. Ei folosesc teroarea internă și războiul de gherilă. Raiduri de tip „lovește și fugi” și bombe”, a spus ea.
Se știe că extremiștii de dreapta se uită la „Jurnalele lui Turner”, un roman care a fost numit biblia extremei drepte, pentru a găsi un plan de acțiune pentru a doborî un guvern puternic precum cel al SUA, a spus Walter. Cartea, care este venerată de grupările naționaliste albe, prezintă povestea fictivă a unui război civil împotriva guvernului american.
„Unul dintre lucrurile pe care le spune este: „Nu angajați armata americană. Știți, evitați-o cu orice preț. Mergeți direct la ținte din jurul țării care sunt greu de apărat și dispersați-vă astfel încât să fie greu pentru guvern să vă identifice, să vă infiltreze și să vă elimine în întregime”, a declarat Walter pentru Post.
Cercetările arată că teroriști precum atentatorul din Oklahoma City au fost inspirați de „Jurnalele Turner”
În timpul unei întâlniri recente la Casa Albă, un grup de istorici l-a avertizat pe președintele Joe Biden că SUA se confruntă cu amenințări care nu se aseamănă cu cele pe care țara le-a văzut în perioada de dinaintea Războiului Civil, a relatat miercuri The Washington Post.
Istoricul Michael Beschloss, care a susținut că democrația americană este în pericol existențial, s-ar fi aflat printre academicienii care au vorbit cu Biden. Deși trage un semnal de alarmă cu privire la amenințările cu care se confruntă în prezent democrația americană, Beschloss spune, de asemenea, că un conflict civil în SUA ar fi puțin probabil să semene cu războiul devastator din anii 1860.
Beschloss a declarat joi, într-o postare pe rețelele de socializare, că „dacă americanii se vor confrunta cu vreun fel de război civil, este puțin probabil să fie vorba de două armate care se luptă pentru o problemă primordială (sclavia), ca în 1861-1865, ci de explozii sporadice și crescânde de violență împotriva guvernului nostru federal în timp ce încearcă să aplice statul de drept”.