Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Procesele care au șocat lumea și au încercat să facă dreptate după Holocaust
Articole online

Procesele care au șocat lumea și au încercat să facă dreptate după Holocaust

Nurnberg

Procesele care au șocat lumea și au încercat să facă dreptate după Holocaust

Primele procese s-au ținut între 14 noiembrie 1945 și 1 octombrie 1946, când au fost judecați 24 de naziști, printre cei mai importanți din cei acuzați. Locul unde s-au desfășurat procesele a fost Palatul Justiției de la Nürnberg. După primele sentințe, au urmat procesele unora din funcționarii regimului nazist, judecători sau medici care sprijiniseră ideologia lui Hitler.

Completul de judecată în fața căruia au stat naziștii fusese ales cu foarte multă atenție de Aliați, mai ales că la Nürnberg au fost judecați și persoane proeminente ale regimului și apropiați ai lui Hitler. Printre cele mai importante și mai influente figuri s-au numărat Martin Bormann, secretar a partidului, judecat în absență, Hermann Göring, adjunctul lui Hitler, Reichmarschall, Hans Frank, jurist la bază, devenit guvernator al Poloniei sub ocupația nazistă,  Wilhelm Frick, ministru de Interne, unul dintre creatorii odioaselor legi rasiale de la Nürnberg, Rudolf Höss, care încercase să încheie o pace secretă cu Marea Britanie în 1941, Ernst Kaltenbrunner, unul dintre cei mai importanți membri ai conducerii SS, Wilhelm Keitel, șeful Înaltului Comandament al forţelor armate, Joachim von Ribbentrop, ministru de Externe, cel care a semnat pactul de neagresiune cu Molotov, ministrul de Externe sovietic, Alfred Rosenberg, teoreticianul nazist al rasismului, Fritz Sauckel, șeful lagărelor de muncă, Arthur Seyss-Inquart, fost cancelar al Austriei și comisar pentru Olanda ocupată, și Julius Streicher, un antisemit care s-a ocupat de propagandă, prin ocupația sa de editor.

 Acuzații au depus mărturii care au subliniat nebunia regimului și paranoia antisemită la care se ajunsese, șocând lumea. Hermann Göring, care s-a și sinucis înainte de a fi executat, a susținut că adevărații vinovați lipseau de la proces, Hitler, Himmler, Goebbels și Bormann, despre cel din urmă crezându-se că se afla într-o ascunzătoare. 12 sentințe cu moartea au fost pronunțate, 10 fiind executate pe 16 octombrie prin spânzurare, iar cei care au primit detenție au fost transferați la Berlin pentru a-și ispăși pedeapsa la închisoarea Spandau. 

Registration

Aici iti poti reseta parola