Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Naziștii care s-au opus Masacrului de la Nanking
Articole online

Naziștii care s-au opus Masacrului de la Nanking

masacru, naziștii

„Într-un moment istoric rareori povestit, naziștii au fost eroii.”

Cine au fost naziștii care au intervenit pentru cetățenii chinezi în timpul Masacrului de la Nanking?

Înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Partidul Nazist a trimis în China oameni de afaceri, diplomați și comandanți militari. Ofițerii naziști au instruit și echipat armata chineză, au invitat cetățenii chinezi să călătorească la Berlin pentru a se înrola în armata germană și au înființat tabere ale Tineretului Hitlerist în întreaga țară.

Lucrurile s-au schimbat în 1937

În acel an, forțele japoneze au invadat China, luând cu asalt Shanghaiul și ajungând la Nanking:

„Au lăsat în calea lor o dâră de orori, experimente umane și masacre, multe dintre ele la fel de teribile precum cele mai groaznice momente ale Holocaustului.”

Comandanții germani de acasă le-au cerut curând oamenilor lor din China să părăsească țara din respect pentru noua alianță a Germaniei cu Japonia, însă unii dintre naziști au refuzat să își lase în urmă „compatrioții chinezi”. Aceștia – în principal doi bărbați, John Rabe și Alexander von Falkenhausen, ale căror eforturi sunt descrise mai jos – au rămas cu ei, fluturând steaguri și insigne naziste drept simboluri de protecție.

masacru, naziști

Naziștii care s-au împotrivit unui masacru. Alexander von Falkenhausen

Generalul nazist Alexander von Falkenhausen și câțiva dintre ofițerii săi au rămas în China după invazia japoneză pentru a ajuta armata chineză. Falkenhausen a servit drept consilier militar al liderului chinez Chiang Kai-shek, în timp ce ofițerii săi au ajutat la comanda soldaților chinezi.

Printre aceștia se număra și Divizia 88 chineză – o unitate de soldați de elită, pregătită de germani, care reprezenta mândria armatei chineze. Cu arme și comandamente naziste, aceștia au dus unele dintre cele mai grele bătălii ale războiului.

În cele din urmă, Partidul Nazist l-a forțat pe Falkenhausen să se întoarcă în Germania, amenințându-l cu întemnițarea familiei sale pentru lipsa de loialitate. Falkhausen nu a avut altă opțiune decât să se întoarcă acasă – dar nu înainte de a sta de vorbă cu Chiang Kai-shek pentru ultima dată și pentru stabili o serie de planuri împotriva japonezilor.

John Rabe

Cu Falkenhausen plecat, chinezii mai aveau încă un german de partea lor: John Rabe, un om de afaceri german și membru al Partidului Nazist. Rabe se afla acolo când a început Masacrul de la Nanking. În jurul său, soldații japonezi au început să măcelărească sute de mii de oameni nevinovați, să le profaneze cadavrele, să violeze cel puțin 20.000 de femei și să organizeze concursuri pentru a vedea cine poate ucide cel mai mult.

Cu ajutorul altor expatriați străini din China, Rabe a înființat Zona de Siguranță Nanking, o zonă în care japonezii nu puteau intra și în care a invitat toți civilii chinezi.

Rabe a salvat viețile a 250.000 de civili chinezi. S-a plimbat pe afară, documentând atrocitățile, identificând agresorii de femei și folosindu-și insigna Partidului Nazist ca unică modalitate de protecție.

În timp, John Rabe s-a întors în Germania, hotărât să-i arate lui Hitler fotografiile și filmele sale despre Masacrul de la Nanking și să-l convingă să se alieze cu chinezii. Cu toate acestea, Hitler a considerat atrocitățile japonezilor ca fiind un semn al puterii lor. În schimb, a rămas aliat cu japonezii și, în curând, a început un război în Europa care avea să facă din steagul nazist cel mai contestat simbol din lume.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola