Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 9 noiembrie 1938: Naziștii lansează „Noaptea de Cristal”
Articole online

9 noiembrie 1938: Naziștii lansează „Noaptea de Cristal”

Noaptea de Cristal

9 noiembrie 1938: Naziștii lansează „Noaptea de Cristal”

Violențele, care au continuat până la 10 noiembrie și care au fost numite mai târziu „Noaptea de cristal” sau „Noaptea geamurilor sparte”, după nenumăratele geamuri sparte ale unităților deținute de evrei, s-au soldat cu aproximativ 100 de evrei morți, 7.500 de afaceri evreiești avariate și sute de sinagogi, case, școli și cimitire vandalizate. Aproximativ 30.000 de evrei au fost arestați, mulți dintre ei fiind apoi trimiși în lagăre de concentrare timp de mai multe luni; aceștia au fost eliberați atunci când au promis că vor părăsi Germania. Noaptea de cristal a reprezentat o escaladare dramatică a campaniei începute de Adolf Hitler în 1933, când a devenit cancelar, pentru a curăța Germania de populația evreiască.

Pretextul acțiunii criminale

Naziștii s-au folosit de uciderea unui diplomat german de rang inferior la Paris de către un evreu polonez de 17 ani ca scuză pentru a comite atacurile din timpul Noaptea de Cristal. La 7 noiembrie 1938, Ernst vom Rath a fost împușcat în fața ambasadei germane de Herschel Grynszpan, care dorea să se răzbune pentru deportarea bruscă a părinților săi din Germania în Polonia, împreună cu alte zeci de mii de evrei polonezi. În urma morții lui vom Rath, ministrul nazist al propagandei, Joseph Goebbels, a ordonat trupelor de asalt germane să desfășoare revolte violente, deghizate în „demonstrații spontane” împotriva cetățenilor evrei. Poliția locală și departamentele de pompieri au primit ordin să nu intervină. În fața întregii devastări, unii evrei, inclusiv familii întregi, au murit prin sinucidere.

În urma operațiunii, naziștii au dat vina pe evrei și i-au amendat cu 1 miliard de mărci (sau 400 de milioane de dolari în dolari din 1938) pentru moartea lui vom Rath. Drept răsplată, guvernul a confiscat proprietățile evreilor și a păstrat banii de asigurare datorate evreilor. În încercarea sa de a crea o rasă ariană superioară, guvernul nazist a adoptat și alte politici discriminatorii care, în esență, i-au exclus pe evrei din toate aspectele vieții publice.

Peste 100.000 de evrei au fugit din Germania în alte țări după Noaptea de Cristal. Comunitatea internațională a fost indignată de evenimentele violente din 9 și 10 noiembrie. Unele țări au întrerupt relațiile diplomatice în semn de protest, dar naziștii nu au suferit consecințe grave, ceea ce i-a făcut să creadă că pot scăpa nepedepsiți de crima în masă care a fost Holocaustul, în care au murit aproximativ 6 milioane de evrei europeni.

Registration

Aici iti poti reseta parola