Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Proces-verbal de convorbire între Nicolae Ceaușescu și Soltan V.H. Sanandaji, noul ambasador al Iranului în România, București, 15 martie 1967
Articole online

Proces-verbal de convorbire între Nicolae Ceaușescu și Soltan V.H. Sanandaji, noul ambasador al Iranului în România, București, 15 martie 1967

ceausescu

Proces-verbal de convorbire între Nicolae Ceaușescu și Soltan V.H. Sanandaji, noul ambasador al Iranului în România, București, 15 martie 1967

Soltan V.H. Sanandaji a declarat că se referea la propunerea făcută cu câteva luni în urmă de Iran României de a se alătura altor țări din Europa de Est pentru a crea un consorțiu de exploatare a țițeiului iranian. Iranul nu a primit încă un răspuns din partea autorităților române pe această temă.

Nicolae Ceaușescu a precizat că știa doar în linii generale despre această propunere iraniană de cooperare cu România și cu alte țări socialiste europene.

Pe această temă, secretarul general al Partidului Comunist Român a declarat că, deși nu este un specialist în astfel de probleme, ar dori să cunoască modul în care guvernul iranian gândește aspectele practice ale acestei cooperări.

Soltan V.H. Sanandaji a declarat că Iranul dorește să creeze, pe de o parte, o piață sigură în țările est-europene pentru țițeiul său, iar pe de altă parte, să creeze posibilități de a importa din aceste țări estice produsele industriale de care Iranul are nevoie pentru dezvoltarea sa economică. Potrivit guvernului iranian, acest lucru este posibil deoarece dezvoltarea economică rapidă a unor țări precum România, Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria [și] Iugoslavia înseamnă că cererea lor de țiței va crește considerabil, iar țițeiul propriu, acolo unde este disponibil, va deveni total insuficient.

Este foarte probabil ca nici măcar URSS să nu poată satisface această cerere în creștere din producția proprie, fiind astfel nevoită să importe țiței. În plus, având în vedere creșterea continuă a producției iraniene de țiței, Iranul va avea mai mult țiței de exportat, pentru care Iranul are nevoie de piețe de desfacere și pe care l-ar putea vinde țărilor din Europa de Est.

Practic, acest țiței ar putea fi transportat fie cu un petrolier dintr-unul dintre porturile mari ale Iranului către porturile de la Marea Neagră sau Marea Adriatică, fie prin conducta construită în comun de guvernul iranian și guvernul turc până la Alexandrette, iar de acolo pe tancuri mici sau mijlocii către portul de destinație.

Guvernul iranian consideră că, în aceste circumstanțe, poate exista o cooperare reciproc avantajoasă cu toate părțile interesate

Nicolae Ceaușescu a arătat că România înțelege preocuparea guvernului iranian de a [avea acces la] o piață stabilă și de a asigura o cooperare pe termen lung, care să-i permită să-și vândă țițeiul și, în același timp, să cumpere produsele industriale de care are nevoie. România dorește și este de acord, în principiu, să participe la acest tip de cooperare descrisă de ambasadorul iranian, în măsura în care această cooperare respectă interesele legitime ale fiecărei părți.

Având în vedere că această chestiune este atât de importantă, implicând un proiect de cooperare pe termen lung, cu multe aspecte și implicații, România ar dori să primească mai multe detalii despre modul în care guvernul iranian are în vedere intrarea în vigoare practică a acestui proiect. Am dori să cunoaștem principiile pe baza cărora se va desfășura această cooperare, forma în care Iranul va coopera cu celelalte țări – bilaterală sau multilaterală, ce obligații și îndatoriri va avea fiecare țară participantă, care va fi rolul României în acest cadru de cooperare, precum și alte aspecte similare, astfel încât, pe baza acestor detalii, autoritățile române competente să poată analiza cu rigurozitate propunerile Iranului și, eventual, să facă contrapropuneri.

Soltan V.H. Sanandaji a precizat că a considerat că solicitarea României de a primi mai multe detalii este total justificată și că, în opinia sa, prezența la Teheran a ministrului român al Comerțului Exterior, Gheorghe Cioara, ar fi un excelent prilej pentru a discuta cu autoritățile iraniene, la orice nivel posibil, toate aspectele care privesc Guvernul României. În ceea ce-l privește, va informa imediat guvernul iranian cu privire la acest subiect, astfel încât ministrul român să primească răspunsul dorit în timpul șederii sale la Teheran.

Nicolae Ceaușescu a precizat că tovarășul Cioara nu are mandat să discute cu autoritățile iraniene, dar că poate primi lămuriri detaliate de la organele iraniene competente, pe care le poate transmite apoi guvernului român. Această chestiune va fi analizată de conducerea de partid și de stat în ansamblul ei, iar această conducere va lua deciziile care se impun. În orice caz, a adăugat secretarul general al Partidului Comunist Român, România este interesată de proiectul de colaborare înaintat de guvernul iranian și consideră că este posibil ca acesta să se realizeze în viitorul apropiat, în spiritul cooperării și înțelegerii reciproce, care caracterizează relațiile dintre cele două țări.

Registration

Aici iti poti reseta parola