Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Proces-verbal de convorbire între Nicolae Ceaușescu și delegația Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Yasser Arafat
Articole online

Proces-verbal de convorbire între Nicolae Ceaușescu și delegația Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Yasser Arafat

ceausescu

Proces-verbal de convorbire între Nicolae Ceaușescu și delegația Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Yasser Arafat

Yasir Arafat și Nicolae Ceaușescu discută despre politica pentru Palestina și despre relațiile diplomatice dintre cele două entități.

– 14 februarie 1974, Beirut –

Yasser Arafat: Deși acest palat aparține Libanului, noi credem că este palatul nostru. Sperăm ca data viitoare să ne vizitați la Ierusalim.

Nicolae Ceaușescu: De acord.

Yasser Arafat: Din câte știu eu, noi v-am invitat și ați acceptat [să veniți].

Nicolae Ceaușescu: Aș fi foarte bucuros să fiu oaspetele unui stat palestinian independent.

Yasser Arafat: Suntem convinși că, cu ajutorul prietenilor noștri, putem ajunge să creăm acest stat, [putem ajunge să construim] un stat democratic.

Nicolae Ceaușescu: Desigur, prietenii pot ajuta foarte mult, dar [cineva] trebuie să pornească întotdeauna de la ceva. Orice [călătorie] începe cu un prim pas.

Yasser Arafat: Da.

Sperăm că sunteți mulțumit de vizita pe care o faceți în Liban.

Nicolae Ceaușescu: Da, este o vizită bună. De asemenea, vizita în Libia a fost foarte bună. Am semnat o serie de acorduri economice, am semnat chiar și un acord general, o Declarație comună, și practic am fost de acord în toate problemele.

Yasser Arafat: Suntem foarte bucuroși să auzim asta.

Nicolae Ceaușescu: Sunt foarte mulțumit și cred că și tovarășii mei sunt foarte mulțumiți de rezultatul vizitei în Libia.

Yasser Arafat: L-am rugat pe reprezentantul nostru de acolo să se întâlnească cu dumneavoastră. Am fost informat că a avut o întâlnire cu dumneavoastră și a fost foarte fericit că v-a întâlnit.

Nicolae Ceaușescu: Care sunt preocupările dumneavoastră actuale?

Yasser Arafat: Suntem preocupați de multe lucruri. Noi, poporul palestinian, simțim că trăim o fază foarte importantă și periculoasă [în lupta noastră], mai ales după ultimul război, Războiul din Octombrie de anul trecut, și din cauza celor care au declanșat acest război. Rezultatele acestui război au afectat în mod direct, fie că ne place sau nu, viitorul poporului palestinian. Începutul războiului, separarea trupelor de o parte, izbucnirea ciocnirilor în altă parte, [conferința] de la Geneva, unitatea palestinienilor, despre care putem vorbi acum cu încredere – putem spune că marea majoritate a populației palestiniene consideră că Organizația pentru Eliberarea Palestinei este singura organizație care reprezintă această populație. Suntem chiar susținuți de organizația de la Ierusalim.

Aș putea spune, totuși, că nu este foarte clar ce se întâmplă acum. Nu putem spune nimic despre acordurile internaționale, despre rezultatele rezoluțiilor ONU, [ne întrebăm] dacă nu cumva există unele aspecte secrete [pe care nu le cunoaștem]. [Ne întrebăm] dacă rezolvarea sau soluționarea acestor probleme va fi [realizată] în detrimentul intereselor poporului palestinian.

După cum știm foarte bine și după cum știți și dumneavoastră, Rezoluția 242 a Consiliului de Securitate al ONU nu s-a referit la rezolvarea problemei populației palestiniene, ci la problema refugiaților palestinieni. Desigur, este clar că problema unor refugiați palestinieni este total diferită de problema poporului palestinian. Aici [avem nevoie] de prietenii noștri. Le cerem acestor prieteni, dacă doresc, să fie alături de noi acum. După 10 ani de luptă armată, credem că suntem capabili să decidem soarta propriului nostru popor pe propriul său teritoriu. Cred că acesta este un drept legitim, care este consemnat în toate documentele internaționale.

Fără îndoială, există anumite jocuri, [și] manevre pe arena internațională, de aceea ne uităm la prietenii noștri, la voi, pentru a fi de partea noastră în acest moment [de dificultate]. În primul rând, ne uităm la dumneavoastră, tovarășe Ceaușescu, la poporul român și la Partidul Comunist Român.

Nicolae Ceaușescu: Desigur, aceste probleme sunt destul de complicate. Într-o anumită măsură, Războiul din octombrie a complicat și mai mult lucrurile. Dar a avut și partea sa pozitivă, pentru că a pus pe ordinea de zi rezolvarea definitivă a conflictului din Orientul Mijlociu. Noi – mă refer la România – credem că o soluție politică este posibilă și, de fapt, având în vedere circumstanțele internaționale de astăzi, numai o soluție politică va asigura pacea în Orientul Mijlociu, pentru că în orice situație creată de luptele armate din Orientul Mijlociu, [se] poate ajunge la prezența trupelor americane în această regiune și, evident, în ciuda tuturor consecințelor, acest lucru ar duce la prezența și a trupelor Uniunii Sovietice, și poate și a altor trupe, ceea ce ar duce în final la un conflict foarte periculos. În mod clar, nimeni nu dorește o confruntare între SUA și URSS. Dar dacă acest conflict ar avea loc, este clar că țările din Orientul Mijlociu ar avea foarte mult de suferit. Dar, bineînțeles, acest lucru ar reprezenta un pericol pentru întreaga lume.

Yasser Arafat: Este adevărat.

Nicolae Ceaușescu: Dacă ar exista trupe americane în Orientul Mijlociu, este clar că acest lucru [ar crea] multă tensiune și ar complica lucrurile și ar ridica multe obstacole, inclusiv pentru poporul palestinian, chiar dacă nu ar exista o confruntare militară cu URSS.

După cum știți, în octombrie [1973], am fost la un pas de intervenția trupelor americane. Din acest motiv, România a salutat încetarea ostilităților și credem că [acordul] de dezangajare [semnat] de Egipt și Israel a fost un lucru pozitiv. Desigur, așa cum am spus atunci, am subliniat că Israelul era cel care trebuia să se retragă din teritoriile arabe, respectiv din teritoriile Egiptului, și să se retragă pe cât posibil din Canalul Suez. Și, de fapt, exact asta s-a întâmplat, Israelul s-a retras la 15-20 km de canalul [Suez], ceea ce nu poate fi decât un lucru bun. Credem că acesta este doar începutul soluției [bazate pe] retragerea totală. Credem că celelalte țări, deci și Siria, ar trebui [să semneze] un [acord] de dezangajare, ceea ce înseamnă că Israelul ar trebui să se retragă din teritoriile siriene și [să aibă] o zonă liberă. Vedeți, aici însă, există o situație specială, deoarece zona de dezangajare este creată nu prin retragerea ambelor părți, ci prin retragerea Israelului, deoarece acesta [ocupă] teritorii arabe. Și, fără îndoială, este un lucru bun, care va fi urmat de negocierile de la Geneva [care vizează] ajungerea la o soluție cuprinzătoare.

Desigur, credem că la [Conferința] de la Geneva trebuie să participe și alte țări, pe lângă cele direct interesate, în afară de Uniunea Sovietică și Statele Unite. Este în interesul țărilor arabe ca și alte țări să participe, ceea ce le-ar oferi [și] mai mult sprijin în această luptă care va avea loc la Geneva. De fapt, [această] luptă are diverse forme – militară, dar și politică și diplomatică – și [trebuie] să folosiți acele tipuri de luptă care corespund unei anumite faze.

După părerea noastră, lupta politică și diplomatică are cel mai important rol acum. Nu este deloc ușor, de fapt, uneori este mai greu decât lupta militară. Și [aveți] nevoie de mult sprijin în această luptă politică, din partea tuturor țărilor care doresc o pace dreaptă și durabilă. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, am spus-o chiar în seara aceasta în toastul meu, problema poporului palestinian trebuie inclusă în rezolvarea [conflictului] din Orientul Mijlociu. Bineînțeles, voi, conducerea Organizației pentru Eliberarea Palestinei, sunteți cei care trebuie să luați decizia [finală] în această privință, dar, după părerea noastră, [trebuie] să folosiți circumstanțele actuale pentru a obține maximul [pe care îl puteți] în rezolvarea [acestei] probleme.

Cu ceva timp în urmă, am aflat despre opiniile dumneavoastră cu privire la un stat palestiniano-israelian-creștin democratic. Ca să fiu sincer, ca o chestiune de principiu și din punct de vedere teoretic, aveți dreptate, dar din punctul de vedere al condițiilor pentru crearea [acestui stat], cred, [condițiile] nu sunt favorabile acum. Vreau să vă spun deschis cum vedem noi lucrurile, pentru că am putea să vă spunem că suntem de acord cu dumneavoastră, dar ca prieteni, ca revoluționari, vrem să vă spunem cum vedem noi lucrurile. După părerea mea, există condiții favorabile pentru succese care ar duce la rezolvarea problemei palestiniene. Dacă pierdeți acest moment în care [Israelul] semnează acorduri de pace cu Egiptul, Siria și alții, atunci există pericolul ca problema palestiniană să rămână nerezolvată pentru mult timp de acum încolo. [Alte] probleme continuă să apară [pe scena internațională], dar acum ochii multor popoare, a multor personalități politice sunt concentrați asupra situației din Orientul Mijlociu, dar această situație s-ar putea schimba. Din acest motiv, [trebuie] să folosiți aceste circumstanțe pentru a pune ferm pe ordinea de zi rezolvarea situației dificile a poporului palestinian.

În primul rând, există problema participării la Conferința de la Geneva. După părerea noastră, organizația dumneavoastră trebuie să participe la această conferință. Simplul fapt că participați la această conferință înseamnă o largă recunoaștere internațională, dar acest lucru, în opinia mea, nu este suficient. Cred că [ar trebui] să formați un guvern, să proclamați un stat al poporului palestinian. Desigur, acest lucru necesită o determinare fermă, asumarea responsabilității, dar în chestiuni de interes vital pentru poporul palestinian, liderii săi trebuie să își asume această responsabilitate. Crearea unui stat palestinian independent, cu un guvern propriu, va schimba radical situația din Orientul Mijlociu. Desigur, acest [stat] va fi [situat] pe un anumit teritoriu, dar va oferi alte [posibilități] de a reuni forța întregului popor palestinian și de a organiza o nouă viață. Ulterior, [vă] puteți gândi să vă alăturați unei federații, sau unei confederații cu alte state arabe, dar aceasta este, desigur, o altă problemă. Existența unui stat palestinian va crea o nouă bază pentru a aborda [problema] unui stat palestinian, israelian și creștin democratic, pe termen lung. Desigur, aceasta este o problemă care va fi rezolvată în viitor. Ceea ce se poate obține acum, cred, este formarea unui stat, a unui guvern al poporului palestinian, un guvern care se va bucura de o largă recunoaștere internațională. În orice caz, vă spun că vom recunoaște imediat acest guvern și cred că multe alte țări vor face același lucru.

Yasser Arafat: Tovarășe președinte, dacă v-am înțeles corect, tocmai ați spus că participarea la conferința de la Geneva nu este totul?

Nicolae Ceaușescu: Participarea organizației pentru Eliberarea Palestinei la [Conferința] de la Geneva nu este mare lucru. Este necesară pentru a forma un stat.

Yasser Arafat: Un stat sau un guvern?

Nicolae Ceaușescu: Un guvern al unui stat palestinian.

Yasser Arafat: Pe ce teritoriu? În interiorul căror granițe?

Nicolae Ceaușescu: Puteți avea ca bază Cisiordania, Gaza.

Yasser Arafat: Aș vrea să vă clarific această chestiune. Desigur, suntem conștienți de îngrijorarea și de teama pe care oamenii o au în ceea ce privește introducerea de forțe militare în Orientul Mijlociu. Nu dorim ca pământul nostru să devină un câmp de luptă pentru marile puteri și nu vrem să fim declanșatorul unui război mondial care să distrugă întreaga omenire, dar [ceea ce dorim], în opinia noastră, nu este suficient. Pentru a obține o pace durabilă, este necesar să se găsească o soluție justă pentru poporul palestinian. Responsabilitatea lumii este de a găsi această soluție justă pentru poporul palestinian, o soluție care izvorăște din principiile Organizației Națiunilor Unite, care oferă popoarelor dreptul la autodeterminare, de a-și decide singure soarta. Poporul nostru suferă în acest întuneric din 1948. Teritoriul său a fost luat cu forța și o mare parte a acestui popor a fost alungată. În toată această perioadă, ONU a adoptat o serie de decizii pentru a rezolva această problemă. Aceeași decizie care a stipulat crearea unui organism statal israelian a decretat, de asemenea, formarea unui stat palestinian. În orice caz, Israelul a luat mai mult decât îi prevedea rezoluția ONU, nu a aplicat rezoluția care se referă la refugiații palestinieni, și anume la casele lor, la întoarcerea lor aici.

Când v-am întrebat în interiorul căror frontiere și căror granițe, am vrut să văd dacă [vă referiți] la acele frontiere stabilite de ONU. Nimeni nu crede că soluția oferită de ONU este o soluție justă, dar, în locul ei, [nu vom] accepta nimic mai puțin decât ceea ce [ONU] a decis [să ne ofere].

Cum am putea renunța la drepturile pe care ONU ni le-a dat în schimbul a nimic? Dacă pentru palestinieni, soluția de împărțire a fost nedreaptă, lumea, pe de altă parte, a văzut-o ca pe o [soluție] justă. Dacă lumea dorește să rezolve această problemă, atunci trebuie să acționeze ferm pentru a obține această soluție.

Registration

Aici iti poti reseta parola