Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Proces-verbal al convorbirii dintre Șah și Nicolae Ceaușescu, București, 4 iunie 1973
Articole online

Proces-verbal al convorbirii dintre Șah și Nicolae Ceaușescu, București, 4 iunie 1973

ceausescu

Descrierea conversației dintre Nicolae Ceaușescu și șahul Mohammad Reza Pahlavi despre influența evenimentelor din Orientul Mijlociu asupra restului Europei din cauza petrolului. Șahul sugerează detensionarea ca politică mondială.

Proces-verbal al convorbirii dintre Șah și Nicolae Ceaușescu, București, 4 iunie 1973

[…]

Șahul: Este adevărat că, deși țările noastre au regimuri [politice] diferite și sunt departe una de alta din punct de vedere geografic, ele sunt totuși motivate de aceleași sentimente, mai ales în politica lor de independență, [și în politica lor] de neamestec în treburile interne ale altor țări și, bineînțeles, de neacceptare a amestecului altor state în treburile lor proprii. Cred că acest tip de politică câștigă teren. [Oamenii] au început să înțeleagă că nu există o altă cale de a rezolva problemele actuale dintre diferitele țări decât aceasta.

[…]

Bineînțeles, există problema detensionării europene. În cele din urmă, și în mod fericit, această mare problemă, în special chestiunea germană, care îi preocupă pe toți, [a fost rezolvată]; în plus, la Helsinki s-au făcut pași importanți înainte; la Viena au avut loc negocieri. Nu ne puteam aștepta la altceva; nu-mi amintesc dacă am citit în știri sau am auzit la radio că americanii și sovieticii au decis să retragă câte 21.000 de soldați [din Europa]. Numai că, așa cum le-am spus prietenilor noștri europeni, detensionarea europeană ar trebui să devină o politică mondială, deoarece nu putea exista o detensionare în Europa, fără stabilitate în Orientul Mijlociu, deoarece viața în Europa depinde de aprovizionarea cu energie din Orientul Mijlociu.

[…]

Ceaușescu: Trebuie să adaug că, în ceea ce privește interesele României și ale Iranului, bineînțeles, chiar dacă am făcut-o din motive distincte, am fost întotdeauna de acord cu dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Sovietică. După părerea mea, lucrurile s-au dezvoltat bine în această privință și ele sunt într-o stare bună.

Prin urmare, în marile probleme care au preocupat lumea în această perioadă, România și Iranul au reușit să coopereze și să adopte o linie care a avansat detensionarea și cooperarea internațională.

[…]

Desigur, prin poziția sa geografică, Orientul Mijlociu influențează în mod direct o serie de țări și, aș putea adăuga, întreaga Europă. Dacă adăugăm crudul la această [ecuație], putem vedea că aceste probleme sunt foarte importante.

[…]

Șahul: Am observat atenția pe care o acordați securității europene. După cum spuneam, credem că securitatea europeană nu poate fi deconectată de securitatea Orientului Mijlociu, din motive economice.

[…]

Călătoria lui Nixon la Beijing, urmată de călătoria sa la Moscova, a fost nefericită, deoarece [aceste vizite] au fost bilaterale [de natură]. [Acest tip de contacte] au fost utile în acest caz, dar pot fi neplăcute în alte cazuri.

[…]

Ne-am simți mai protejați dacă problemele ar fi rezolvate în cadrul unui forum internațional. Cum? Eliminând dreptul de veto [al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate]. S-ar putea spune: sunt 135 de țări, dintre care cel puțin 20-30 sunt total iresponsabile, frustrate. Dacă domnul Gaddafi încearcă să cumpere voturi, ar putea cumpăra o mulțime de voturi. Chiar ieri a ordonat ca oamenii săi să meargă să preia toate ministerele. Oamenii săi s-au dus și au preluat Ministerul Informațiilor și Televiziunea. Nu știu dacă au [măcar] televiziune. Cu toate acestea, [ei] au dreptul de veto, deoarece marile [puteri] își vor exercita dreptul de veto pentru a-și apăra propriile interese, în timp ce [puterile] mici vor putea apăra doar interesele reale ale lumii.

Registration

Aici iti poti reseta parola