Prima transmisie radio trimisă peste Oceanul Atlantic
Mesajul – pur și simplu semnalul în codul Morse pentru litera „s” – a călătorit mai mult de 3.000 de kilometri de la Poldhu, în Cornwall, Anglia, până la Newfoundland, Canada.
Născut la Bologna, Italia, în 1874, dintr-un tată italian și o mamă irlandeză, Marconi a studiat fizica și a devenit interesat de transmiterea undelor radio după ce a aflat de experimentele fizicianului german Heinrich Hertz. Acesta și-a început propriile experimente la Bologna începând cu anul 1894 și a reușit în curând să trimită un semnal radio pe o distanță de 2,5 km. Primind puține încurajări pentru experimentele sale din Italia, a plecat în Anglia în 1896.
A înființat o companie de telegraf fără fir și, în curând, a început să trimită transmisii de la distanțe mai mari de 16 km
În 1899, a reușit să trimită o transmisie peste Canalul Mânecii. În acel an, a echipat, de asemenea, două nave americane pentru a raporta ziarelor din New York despre progresul cursei de iahturi America’s Cup. Acest demers de succes a stârnit un interes larg pentru Marconi și compania sa de transmisiuni fără fir.
Cea mai mare realizare a lui Marconi a avut loc la 12 decembrie 1901, când a trimis un mesaj din Anglia la St. John’s, Newfoundland. Transmisia transatlantică i-a adus faima mondială. În mod ironic, detractorii proiectului au avut dreptate atunci când au declarat că undele radio nu ar urma curbura pământului, așa cum credea Marconi. De fapt, semnalul radio transatlantic al lui Marconi se îndrepta spre spațiu când a fost reflectat de ionosferă și a ricoșat înapoi spre Canada. Au mai rămas multe de învățat despre legile undelor radio și despre rolul atmosferei în transmisiile radio, iar Marconi va continua să joace un rol important în descoperirile și inovațiile radio în următoarele trei decenii.
În 1909, a primit Premiul Nobel pentru fizică împreună cu inovatorul radio german Ferdinand Braun. După ce a reușit să trimită cu succes transmisiuni radio din puncte atât de îndepărtate precum Anglia și Australia, Marconi și-a îndreptat energia către experimentarea unor unde radio mai scurte și mai puternice. A murit în 1937, iar în ziua înmormântării sale, toate posturile British Broadcasting Corporation (BBC) au păstrat tăcerea timp de două minute în semn de omagiu pentru contribuția sa la dezvoltarea radioului.