Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima folosire a radioului în lume pentru a transmite muzică la domiciliu
Articole online

Prima folosire a radioului în lume pentru a transmite muzică la domiciliu

radio

Prima folosire a radioului în lume pentru a transmite muzică la domiciliu

La 1 octombrie 1920, revista Scientific American relata că mijlocul de comunicare în plină dezvoltare, radioul, va fi folosit în curând pentru a difuza muzică. O revoluție în ceea ce privește rolul muzicii în viața de zi cu zi era pe cale să se nască.

„Se știe de câțiva ani că, prin plasarea unei forme de emițător telefonic într-o sală de concerte sau în orice punct în care se cântă muzică, sunetul poate fi transportat prin firele telefonice către un receptor telefonic obișnuit aflat la distanță”, își începea buletinul din numărul din 1 octombrie 1920 al popularului lunar de știință, „dar abia recent s-a descoperit o metodă de transmitere a muzicii prin radio”.

Argumentele cu privire la originile radioului persistă până în ziua de azi, dar funcționarea sa de bază era înțeleasă de mai bine de 20 de ani la momentul acestui anunț. Cu toate acestea, abia în anii imediat următori Primului Război Mondial, radioul a trecut de la curiozitate științifică la tehnologie practică. Până la sfârșitul anului 1919, în Marea Britanie, Statele Unite și în alte țări au început experimente care au dus la utilizarea revoluționară a radioului nu doar ca înlocuitor al telegrafului, ci și ca mijloc de comunicare și divertisment.

Unele dintre aceste experimente se desfășurau în laboratorul Biroului Național de Standarde din Washington, D.C., unde a fost înființat postul WWV pentru a testa diverse mijloace de transmisie radio. Bazându-se în mod semnificativ pe radioamatorii din zona locală pentru a obține feedback cu privire la experimentele sale, Biroul a început să testeze cu succes transmisia de muzică la sfârșitul anului 1919 și începutul anului 1920. Aceste experimente au fost cele care au dus la anunțul public din Scientific American.

„Muzica poate fi interpretată în orice loc, radiată în aer prin intermediul unui aparat de emisie radio obișnuit și recepționată în orice alt loc, chiar dacă se află la sute de kilometri distanță”, continua raportul, menționând că „muzica recepționată poate fi făcută la intensitatea dorită prin operarea corespunzătoare a aparatului de recepție”. „În prezent, concerte experimentale se desfășoară în fiecare vineri seara, între orele 8:30 și 11:00, de către Laboratorul Radio al Biroului de Standarde….Posibilitățile unor astfel de concerte radio centralizate sunt mari și extrem de interesante.”

Registration

Aici iti poti reseta parola