Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Filmul „Bătălia pentru Marea Britanie” prezintă prima mare campanie aeriană din cel de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Filmul „Bătălia pentru Marea Britanie” prezintă prima mare campanie aeriană din cel de-al Doilea Război Mondial

Bătălia pentru Marea Britanie, Al Doilea Război Mondial

Filmul din perioada celui de-al Doilea Război Mondial „Battle Over Britain” a avut premiera în cinematografele din Marea Britanie pe 1 decembrie 2023. Provenind de la compania din spatele filmului Lancaster Skies din 2019, lungmetrajul aduce pe marele ecran luptele intense și dramele pe care le-au trăit piloții care au luptat în Bătălia pentru Marea Britanie pe parcursul anului 1940.

 

Bătălia pentru Marea Britanie

Bătălia pentru Marea Britanie se concentrează în jurul unui tânăr pilot britanic care este chemat să se alăture unui zbor al Royal Air Force (RAF) în timpul Bătăliei Angliei. În focul luptei aeriene, el este martorul mai multor atacuri pe cerul din sudul Angliei și, în timp ce unii dintre camarazii săi cad la datorie, el și ceilalți continuă să lupte, „hotărâți să apere nu doar aerodromul, ci întreaga lor țară”.

Filmul a fost scris și produs de Callum și Andrew Burn, primul având și rolul de regizor. Sam Parsons a fost director de imagine și, împreună cu ceilalți doi, a fondat Tin Hat Productions, o companie de producție independentă care se concentrează pe filme cu tematică militară și de război.

Ben Thatcher este creditat cu compunerea partiturii

Bătălia Angliei, care a avut loc în perioada 10 iulie – 3 octombrie 1940 pe cerul Regatului Unit, a fost primul angajament major purtat în întregime de forțe aeriene. În cadrul acesteia, RAF și Flota Aeriană (Fleet Air Arm (FAA) a Marinei Regale s-au apărat împotriva atacurilor neîncetate ale Luftwaffe).

Scopul forțelor germane era să forțeze Marea Britanie să negocieze pacea – dar nu asta s-a întâmplat. Britanicii, hotărâți să se țină de inamic, au luptat cu curaj și, deși au pierdut un număr similar de avioane în fața Luftwaffe (1.744 față de 1.977), au reușit să facă mai multe victime, compuse din morți, răniți și aviatori capturați.

În timp ce britanicii au depus un efort susținut, un motiv important pentru victoria lor a fost faptul că germanii pur și simplu nu au fost în măsură să susțină un număr eficient de raiduri pe timp de zi, având în vedere că s-au concentrat pe atacuri pe timp de noapte în cadrul Blitzului. În cele din urmă, înfrângerea lor l-a determinat pe Führer să anuleze invazia propusă a Regatului Unit, cu numele de cod Operațiunea Leul de mare.

Bătălia pentru Marea Britanie, Al Doilea Război Mondial

Vedetele din Battle Over Britain nu sunt străine de filmele de război și istorice

De exemplu, Vin Hawke, care îl interpretează pe Nathan Walker, a jucat în Lancaster Skies și Spitfire Over Berlin (2022), iar Chris Cylnes, care a preluat rolul lui Laurence Stanhope, a apărut în filmele de epocă Elizabeth I (2017) și The Six Queens of Henry VIII (2016).

Printre ceilalți actori care joacă în film se numără Micky David, Tom Gordon, Arnold Voysey, Hannah Harris, David Dobson și Jeffrey Mundell.

Premiera filmului Battle Over Britain a avut loc pe 29 noiembrie 2023, la Savoy Cinema Grantham, iar lansarea pe scară largă în Marea Britanie a avut loc la 1 decembrie.

Registration

Aici iti poti reseta parola