Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Prima țară distrusă de tranziția spre o „economie verde”. Război total pentru resurse
Articole online

Prima țară distrusă de tranziția spre o „economie verde”. Război total pentru resurse

Blestemul de a avea rezerve importante de cupru

Republica Democrată Congo are rezerve uriașe de cobalt. Se estimează că exploatarea resurselor congoleze ar putea satisface cel puțin jumătate din necesarul global. S-ar putea crede că e o binecuvântare pentru locuitorii acestei țări africane. Și chiar este, dar pentru foarte puțini dintre ei. Pentru cei mai mulți, cobaltul e un adevărat blestem.
Marile puteri au pus ochii pe minele congoleze. Președintele american Joe Biden a avertizat guvernul chinez să nu se amestece în afacerile americane legate de minele din Congo. Asta după ce la Casa Albă a ajuns vestea achiziției de către chinezii de a exploatării miniere de la Kisanfu aflată anterior în mâinile gigantului american Freeport-McMoRan.
Tot interesul americanilor pentru cobaltul din Congo pare să stea și în spatele demiterii puternicul Albert Yuma din fruntea companiei miniere de stat Gecamines. Yuma era considerat cel mai bogat și mai puternic om din Republica Democrată Congo. Potrivit americanilor, Yuma ar fi administrat minele de cobalt de parcă ar fi fost ale lui.
Yuma a făcut obiectul unei anchete în țara sa sub acuzația că și-ar fi însuşit de 8,8 miliarde de dolari din exploatarea cobaltui. Ancheta părea destinată să eșueze, având în vedere greutatea politică și economică a bogatului șef de la Gecamines. Pe 3 decembrie, în direct , președintele Tshisekedi a anunțat, însă, înlăturarea din funcție a „domnului cobalt”. Compania Gecamines a fost încredințată lui Alphonse Kaputo Kalubi .

Minele provoacă un dezastrul social

Dincolo de interesele străine, exploatarea cobaltului a declanșat un dezastru social. De ani de zile, diverse organizații internaționale au denunțat condițiile de muncă oferite minerilor. Cele mai multe mine nu iau măsuri minime de securitate a muncii . Abia după ce informația a fost preluată de Departamentul de Stat al SUA, Albert Yuma a promis furnizarea de cizme și o căști. Într-o țară, precum Republica Democratică Congo, în care o mare parte a populației trăiește sub pragul sărăciei și în care nu există perspective concrete de angajare, cei câțiva dolari pe zi oferiți minerilor atrag numeroși candidați. Mii de oameni, mai ales în ultimul deceniu, au ajuns în zonele miniere, sporind numeric o forță de muncă practic lipsită de măsuri minime de protecție și formată în mare parte din minori. Unicef ​​a estimat că 40.000 de copii care renunță la copilărie și la școală pentru a căștiga niște bani pentru familie.

Ecologismul bogaților lumii face victime nevinovate în Congo

Zăcămintele de cobalt poluează, iar în zonele apropiate exploatărilor miniere s-a raportat creșterea numărului de tumori și boli grave . O investigație a The Lancet a legat creșterea malformațiilor la nou-născuți de prezența minelor. Multe dintre gravide prezintă concentrații de metale în organism care nu se mai regăsesc în nicio altă parte a lumii. Malformațiile asociate și bolile părinților care lucrează în mine completează tabloul înfricoșător. Republica Democratică Congo, atât de plină de resurse indispensabile pentru noul curs economic, în loc să se îmbogăţească, este martoră la înrăutăţirea problemelor sale ancestrale şi la înrăutăţirea condiţiilor de viaţă, scrie Mauro Indelicato pe site-ul Inside Over.
Și asta nu e tot. Pericolul unor războaie de tip proxy între marile puteri, dar și al apariției unor lorzi ai războiului care să confișște exploatarea minelor este cât se poate de real.

Urmează răzbiul? 

Paznici înarmați cu pistoale mitralieră Kalashnikov păzesc minele chinezești. Toată lumea știe că e vorba de o pradă imensă, Potrivit The New Yorker în sudul Congo există 3,4 milioane de tone de cobalt, aproape jumătate din rezervele mondiale cunoscute. Iar cotațiile pe piața internațională cresc vertiginos alimentând poftele celor puternici . „Anul acesta, prețul cobaltului a crescut cu aproximativ patruzeci la sută, la peste douăzeci de dolari pe livră”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola