Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Prima invazie a forțelor rusești în Cecenia 
Articole online

Prima invazie a forțelor rusești în Cecenia 

invazie

Prima invazie a forțelor rusești în Cecenia 

Odată cu prăbușirea URSS în 1991, Cecenia, la fel ca multe dintre celelalte republici cuprinse în fosta Uniune Sovietică, și-a declarat independența. Cu toate acestea, spre deosebire de Georgia, Ucraina, Uzbekistan și celelalte state ex-sovietice, Cecenia a deținut doar cea mai mică autonomie sub regimul sovietic și nu a fost considerată una dintre cele 15 republici sovietice oficiale. În schimb, Cecenia este considerată ca fiind una dintre numeroasele republici din cadrul Federației Ruse. Președintele rus Boris Elțîn, care a permis dizolvarea Uniunii Sovietice, nu a tolerat secesiunea unui stat în cadrul Rusiei teritoriale.

Situată în sud-estul Rusiei, pe malul Mării Caspice, Cecenia a fost cucerită de ruși în anii 1850, în timp ce imperiul rus se îndrepta spre sud, spre Orientul Mijlociu. Populația sa este în mare parte musulmană, iar regiunea a creat numeroase probleme pentru conducătorii ruși și sovietici.

În august 1991, Dzhozkhar Dudayev, un politician cecen și fost general al forțelor aeriene sovietice, a răsturnat guvernul comunist local al Ceceniei și a înființat un stat autocratic antirusesc.

Președintele Elțîn s-a temut că secesiunea Ceceniei ar putea provoca un efect de domino al mișcărilor de independență în cadrul vastei Federații Ruse

De asemenea, el spera să recupereze resursele valoroase de petrol ale Ceceniei. După încercări ineficiente de a finanța grupurile de opoziție cecene, la 11 decembrie 1994 a început invazia rusă.

După câștigurile inițiale ale armatei ruse, rebelii ceceni au demonstrat o rezistență acerbă în Groznîi, iar mii de soldați ruși au murit și mult mai mulți civili ceceni au fost uciși în timpul a aproape doi ani de lupte grele. În august 1996, Groznîi a fost recucerit de rebelii ceceni, după un an de ocupație rusă, și a fost declarată o încetare a focului. În 1997, ultimele trupe rusești au părăsit Cecenia. În ciuda unui acord de pace care a lăsat Cecenia ca stat independent de facto, Cecenia a rămas oficial parte a Rusiei.

În 1999, guvernul lui Elțîn a ordonat o a doua invazie în Cecenia, după ce autoritățile ruse au afirmat că atentatele cu bombă de la Moscova și din alte orașe erau legate de militanții ceceni. Prim-ministrul de atunci, Vladimir Putin, a condus răspunsul militar împotriva Ceceniei.

În 2000, președintele Putin a intensificat implicarea militară rusă în Cecenia după ce au continuat atentatele teroriste cu bombă în orașele rusești. În această a doua rundă de lupte post-sovietice din Cecenia, armata rusă a fost acuzată de multe atrocități în eforturile sale de a suprima militantismul cecen.

Registration

Aici iti poti reseta parola