Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 23 octombrie 2002: Criză cu ostatici în teatrul din Moscova
Articole online

23 octombrie 2002: Criză cu ostatici în teatrul din Moscova

Rusia

23 octombrie 2002: Criză cu ostatici în teatrul din Moscova

Al doilea act al musicalului „Nord Ost” tocmai începea la Palatul Culturii din Moscova, când un bărbat înarmat a intrat pe scenă și a tras în aer cu o mitralieră. Teroriștii – printre care se aflau mai multe femei cu explozibili legați de corp – s-au identificat ca fiind membri ai armatei cecene. Aceștia aveau o singură cerință: ca forțele militare ruse să înceapă o retragere imediată și completă din Cecenia, regiunea devastată de război situată la nord de Munții Caucaz.

Cecenia, cu o populație predominant musulmană, a luptat mult timp pentru a-și afirma independența. Un război dezastruos de doi ani s-a încheiat în 1996, dar forțele rusești au revenit în regiune trei ani mai târziu, după ce autoritățile ruse i-au acuzat pe ceceni de o serie de atentate cu bombă în Rusia.

În 2000, președintele Vladimir Putin a fost ales în parte datorită poziției sale dure față de Cecenia și a jurământului său public de a nu negocia cu teroriștii

După o confruntare de 57 de ore la Palatul Culturii, în timpul căreia au fost uciși doi ostatici, forțele speciale rusești au înconjurat și au atacat teatrul în dimineața zilei de 26 octombrie. Ulterior s-a dezvăluit că acestea au pompat un gaz narcotic puternic în clădire, lăsându-i inconștienți pe aproape toți teroriștii și ostaticii înainte de a sparge pereții și acoperișul și de a intra prin tunelurile subterane de canalizare. Majoritatea teroriștilor și 120 de ostatici au fost uciși în timpul raidului. Forțele de securitate au fost nevoite ulterior să apere decizia de a folosi gazul periculos, spunând că numai un atac complet prin surprindere ar fi putut dezarma teroriștii înainte ca aceștia să aibă timp să își detoneze explozibilii.

După criza de la teatru, guvernul lui Putin a luat măsuri și mai dure împotriva Ceceniei, atrăgând acuzații de răpire, tortură și alte atrocități. Ca răspuns, rebelii ceceni și-au continuat atacurile teroriste pe teritoriul rusesc, inclusiv un presupus atentat sinucigaș cu bombă într-un metrou din Moscova în februarie 2004 și o altă criză majoră de ostatici la o școală din Beslan în septembrie același an.

Registration

Aici iti poti reseta parola