Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vladimir Putin s-a întâlnit cu mamele îndurerate ale soldaților, în cadrul unui eveniment acuzat că ar fi fost o manevră de PR pentru a calma furia publică în legătură cu numărul mare de victime
Articole online

Vladimir Putin s-a întâlnit cu mamele îndurerate ale soldaților, în cadrul unui eveniment acuzat că ar fi fost o manevră de PR pentru a calma furia publică în legătură cu numărul mare de victime

Vladimir Putin

Vladimir Putin s-a întâlnit cu mamele îndurerate ale soldaților, în cadrul unui eveniment acuzat că ar fi fost o manevră de PR pentru a calma furia publică în legătură cu numărul mare de victime

În cadrul evenimentului televizat vineri, înainte de Ziua Mamei din țară, Vladimir Putin le-a spus unui grup de mame îndurerate că el și conducerea țării „vă împărtășesc durerea”, potrivit The Guardian.

De când Putin a anunțat mobilizarea parțială a rezerviștilor, în septembrie, au apărut rapoarte despre mulți dintre ei care au murit pe front după ce au fost trimiși cu o pregătire insuficientă și cu echipament precar. De asemenea, trupele s-au plâns pe rețelele de socializare de condițiile de trai sub standarde.

Activiștii au declarat anterior pentru The Guardian că întâlnirea lui Putin cu mamele îndoliate ar fi probabil o lovitură publicitară atent orchestrată, cu participanți preselectați pentru a evita fricțiunile.

The Guardian a identificat mai multe femei care au participat la eveniment și a precizat că niciuna nu a criticat războiul din Ucraina. Unele erau cunoscute ca fiind pro-Kremlin.

Olga Tsukanova, lider al Consiliului Mamelor și Soțiilor, o organizație de bază a rudelor soldaților ruși, a declarat că Putin nu a invitat niciunul dintre membrii săi.

Organizația a fost vocală în criticile sale la adresa mobilizării și în petițiile adresate guvernului pentru a răspunde preocupărilor sale

„Ești bărbat sau ce? Aveți curajul să ne priviți în ochi, nu cu femei și mame alese la comandă și în buzunar, ci cu femei adevărate care au călătorit din diferite orașe aici pentru a se întâlni cu dumneavoastră?”, a spus ea în videoclip, potrivit The Moscow Times.

Valentina Melnikova, o activistă care a fondat Comitetul Mamelor Soldaților din Rusia în 1989, a declarat, de asemenea, pentru The Guardian că nu a fost invitată la întâlnire.

În timp ce vorbea cu femeile, președintele rus le-a îndemnat să nu aibă încredere în rapoartele mass-media.

„Este clar că viața este mai complicată și mai diversă decât ceea ce se arată pe ecranele televizoarelor sau chiar pe internet – nu puteți avea încredere deloc în nimic de acolo, există o mulțime de tot felul de falsuri, înșelăciuni, minciuni”, a spus Putin grupului de femei.

„Acesta este motivul pentru care ne-am adunat alături de voi. Acesta este motivul pentru care am propus această întâlnire, pentru că am vrut să vă ascult”.

Decizia lui Putin de a organiza întâlnirea sugerează o conștientizare a necesității de a potoli furia publică și de a îmbunătăți percepția războiului acasă.

Decizia de recrutare a rezerviștilor a fost întâmpinată cu zile de proteste și a făcut ca războiul să devină personal pentru mulți ruși obișnuiți.

Registration

Aici iti poti reseta parola