Presă de vin veche de 1.800 de ani, descoperită lângă un fort roman
Gonio este situat în Adjara, la Marea Neagră, la gura de vărsare a râului Chorokhi. Fortul apare pentru prima dată în textul lui Pliniu cel Bătrân, în Istoria naturală scrisă în secolul I d.Hr. și în Războaiele Mitridatice ale lui Appian din secolul al II-lea d.Hr.
Potrivit legendei, fortul este, de asemenea, locul de înmormântare al Sfântului Matei, unul dintre cei doisprezece apostoli (în locul lui Iuda Iscarioteanul).
Presa de vin a fost identificată pentru prima dată în timpul unui studiu LiDAR efectuat în interiorul și în afara zidurilor fortului. Light Detection and Ranging (LiDAR), este o metodă de teledetecție care utilizează lumina sub forma unui laser cu impulsuri pentru a măsura distanțele (distanțe variabile) față de Pământ. Diferențele dintre timpii de întoarcere a laserului și măsurarea lungimilor de undă pot fi folosite pentru a compila o hartă digitală 3D a peisajului.
Aceste date de studiu au dezvăluit anomalii în teren, ceea ce a dus la descoperirea unei prese de vin care datează din secolul al II-lea sau al III-lea d.Hr. Cercetătorii cred că presa făcea parte dintr-o fermă care producea vin pentru nevoile soldaților romani aflați în garnizoană.
Un studiu mai amănunțit a arătat că vinul era depozitat în kvevri, vase mari de lut folosite pentru fermentarea, depozitarea și învechirea vinului georgian tradițional. Semănând cu niște amfore mari, în formă de ou, fără mânere, acestea sunt fie îngropate sub pământ, fie așezate în podelele unor crame mari.
Procesul de fabricare a vinului în Kvevri presupune presarea strugurilor și apoi turnarea sucului, a cojilor de struguri și a sâmburilor în Kvevri, care este apoi sigilat. Sucul este apoi lăsat să fermenteze în vin timp de cel puțin cinci-șase luni înainte de a fi decantat și îmbuteliat.
În timpul săpăturilor din acest sezon, echipa a confirmat, de asemenea, presupunerile despre o clădire descoperită în 2021, despre care se credea că este sediul garnizoanei locale.