Arheologii care fac săpături în fortul roman de la Vindolanda au descoperit un rar corn roman
Nu mai puțin de nouă forturi romane au fost construite din lemn sau piatră la Vindolanda între aproximativ 85 și 370 d.Hr., creând unul dintre cele mai complexe situri arheologice din Marea Britanie și o moștenire culturală unică a vieții de frontieră.
Astăzi, Vindolanda este un sit arheologic activ (deschis voluntarilor), iar săpăturile au scos la iveală anterior mii de pantofi, textile, obiecte din lemn și tăblițele de la Vindolanda (cele mai vechi documente care au supraviețuit în Marea Britanie și care datează din secolele I și II d.Hr.).
Cercetătorii excavau podeaua unui atelier hadrianic îngropat sub rămășițele unei schola (clubul ofițerilor), când au găsit o piesă rară din aliaj de cupru pentru gură de cornu datată în jurul anilor 120-128 d.Hr.
Cornu era purtat de către cornicen (suflătorul de corn) care codifica ordinele generalului în semnale și le transmitea pe câmp în timpul bătăliilor.
Acest obiect, care este primul de acest fel din colecția Vindolanda, a finalizat acum procesul de conservare și este supus unor cercetări suplimentare. Cornutele sunt reprezentate în multe cadre romane pe imagini cu utilizare militară, ceremonială și de divertisment, cum ar fi Columna lui Traian din Roma.
„Aceasta este o descoperire cu adevărat interesantă aici, la Vindolanda”, a declarat Barbara Birley. „Știm că instrumente precum cornu existau în lumea antică, dar atunci când găsești o parte dintr-un instrument muzical ne ajută să ne facem o imagine mai bună nu doar despre cum arăta armata, ci și despre cum suna. Această descoperire, împreună cu artefacte excepționale precum tăblițele de scris de la Vindolanda, litere subțiri din lemn scrise de mână, adaugă mult mai mult la înțelegerea noastră istorică a acestui remarcabil fort roman”.
Dr. Andrew Birley, director de săpături la Trust, a declarat:
„Descoperirile de acest gen aduc o altă dimensiune aprecierii vieții și ruinelor lăsate în urmă, un peisaj sonor care să însoțească mirosul fortificațiilor și vestigiilor hadriene și este potrivit că am făcut această descoperire în anul în care sărbătorim 1900 de ani de la începerea construcției Zidului lui Hadrian”.