Evenimentul Istoric > Articole online > Povestea Muzeului Comorilor, unde luni s-a dat un jaf de proporţii istorice
Articole online

Povestea Muzeului Comorilor, unde luni s-a dat un jaf de proporţii istorice

Se spune că este un jaf de proporţii istorice, căci, şi dacă ar fi la jumătate prejudiciul, tot ar fi cel mai mare jaf de obiecte de artă din istoria postbelică.

Trei seturi de bijuterii cu diamante din secolul al XVIII-lea, de o valoare „inestimabilă”, au fost furate luni dimineaţă de la Muzeul Grünes Gewände din oraşul german Dresda (est), supranumit „Muzeul comorilor”, care deţine o colecţie de obiecte preţioase unică în Europa.

La primele ore ale zilei de luni, cel puţin două persoane au intrat fraudulos în „Seiful verde”, unde sunt depozitate circa 4.000 de obiecte, de unde au sustras trei seturi de bijuterii cu diamante şi rubine, potrivit poliţiei.

„Suntem şocaţi de brutalitatea acestui furt”, a mărturisit directoarea muzeului, Marion Ackermann, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directoarea a menţionat un prejudiciu de o valoare istorică şi culturală inestimabilă, care nu poate fi contabilizat în cifre. „Nu le putem reduce la o valoare întrucât nu sunt de vânzare”, a explicat Ackermann.

Având în vedere notorietatea acestora, bijuteriile sunt dificil de valorificat pe piaţă, iar reprezentanţii muzeului nu exclud posibilitatea ca hoţii să le dezmembreze pentru a le recicla sub o formă diferită. „Ar fi groznic”, a spus directoarea muzeului.

Incendiul suspect

Un transformator electric situat în vecinătatea muzeului a fost distrus într-un incendiu care a avut loc în jurul orei 05:00, dezactivând totodată alarmele instituţiei şi iluminatul străzilor adiacente.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă există vreo legătură între cele două evenimente.

O cameră de supraveghere care a continuat să funcţioneze a înregistrat prezenţa a doi bărbaţi.

Hoţii au pătruns printr-o mică deschizătură a uneia dintre ferestrele muzeului, după care au mers la locul unde erau depozitate bijuteriile, deplasându-se cu ajutorul luminii date de nişte torţe.

Zona din vecinătatea muzeului a fost izolată de către poliţişti, iar muzeul, închis.

Hoţii au reuşit să pătrundă în Seiful verde al lui August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei şi prinţ-ales al Saxoniei în secolul al XVIII-lea.

Începând din 1723, August al II-lea cel Puternic a depozitat în acest muzeu, construit în secolul al XVI-lea, colecţia personală de bijuterii şi opere de artă renascentiste şi baroce.

O parte din muzeu, unul dintre cele mai vechi din Europa, a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în timpul bombardamentelor forţelor aliate din 13 februarie 1945, fiind ulterior reconstruită.

Armata Roşie a capturat o parte dintre operele din muzeu, le-a dus în Uniunea Sovietică, de unde au fost repatriate în 1958 la Dresda, situată pe atunci în Germania de Est.

Muzeul este celebru pentru una dintre cele mai importante colecţii de bijuterii din Europa, compusă din obiecte din metale preţioase, porţelanuri, sculpturi în fildeş sau chihlimbar, bronz sau bătute cu nestemate.

Furt de identitate

Ministrul-preşedinte al Saxoniei, Michael Kretschmer, şi-a exprimat regretul după acest furt: „Nu a fost un furt doar din colecţiile de artă ale statului, ci din întreaga Saxonie”, a deplâns acesta.

Acest muzeu „reprezintă Saxonia, identitatea noastră. Este imposibil să înţelegem sau să explicăm ce înseamnă acest teritoriu fără această colecţie, care a fost creată timp de mai multe secole”, a declarat Kretschmer.

Acest furt este „un atac împotriva identităţii culturale a tuturor saxonilor”, a adăugat ministrul de Interne al acestui land, Roland Wöller.

Muzeu unic

Grunes Gewolbe este un muzeu istoric unic, care deţine cea mai mare colecţie de comori din Europa. El prezintă obiecte de o mare varietate, de la baroc, la clasicism.

Unii susţin că este cel mai vechi muzeu din lume: este mai vechi decât British Museum, deschis în 1759, dar Muzeele Vaticanului datează de la fondarea expoziţiei publice recent descoperite, Groupe Laocoon, în 1506.

După bombardarea oraşului în Cel de-al Doilea Război Mondial, Grunes Gewolbe a fost complet restaurat. Azi, comorile sale sunt prezentate în două expoziţii: Camera verde istorică (Historisches Gruner Gewolbe) este celebră pentru splendorile camerei comorilor istorice, cum exista ea în 1733, în timp ce Neues Grunes Gewolbe (Noua boltă verde) concentrează atenţia asupra fiecăreia dintre ele.

Furtul, comis la parter

Grunes Gewolbe este situat la primul şi al doilea etaj din partea vestică a Dresdner Residenzschloss. Este acum parte din colecţia de artă din Dresda.
După renovarea muzeului în 2004, colecţiile de obiecte vechi au fost depozitate la parter, unde a fost comis furtul, iar primul etaj găzduieşte expoziţii temporare.

Între 1723 şi 1729 Frederic August I, azi cunoscut sub numele de August cel Puternic, a transformat camerele cândva private în muzeu public. A ordonat crearea de săli impresionante în care să îşi poată expune colecţia.

Spre finele domniei sale de patru decenii, în 1733, August cel Puternic a făcut comorile sale accesibile publicului, o inovaţie fără precedent în perioada barocă.

Acest furt spectaculos este al doilea ca amploare în Germania din ultimii ani: în 2017, o monedă gigantică din aur de 100 de kilograme, cu o valoare de 3,75 de milioane de euro, a fost furată de la Bode-Museum din Berlin.

Registration

Aici iti poti reseta parola