Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Povestea mai puțin cunoscută a secretarei preferate a lui Adolf Hitler. A susținut că nu a știut nimic despre Holocaust
Articole online

Povestea mai puțin cunoscută a secretarei preferate a lui Adolf Hitler. A susținut că nu a știut nimic despre Holocaust

Povestea mai puțin cunoscută a secretarei preferate a lui Adolf Hitler. A susținut că nu a știut nimic despre Holocaust

Pe măsură ce forțele aliate se apropiau de puterea nazistă și de teritoriile ocupate, Hitler s-a înconjurat doar de cei mai apropiați colaboratori ai săi. În ultimele 10 zile din viața sa, a trăit într-un adăpost subteran antiaerian din Berlin, alături de o mică parte din oamenii care îl urmau – inclusiv secretara sa personală, Traudl Junge.

Junge a fost subiectul a nenumărate interviuri despre perioada în care a lucrat alături de unul dintre cei mai notorii lideri ai istoriei. Unul dintre cele mai controversate aspecte a fost legat de afirmația ei conform căreia nu a știut nimic despre existența Holocaustului până după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Traudl Junge nu a intenționat să facă parte din Partidul Nazist

În copilărie, Junge și sora ei își doreau să devină balerine. Deși cererile depuse de Junge au fost respinse, sora ei, Inge, era o dansatoare talentată și s-a mutat la Berlin pentru a urma o carieră în dans. Când Junge avea 22 de ani, și-a urmat sora la Berlin, fiind încântată de artele și oportunitățile oferite de oraș.

Odată ce a devenit evident că nu va ajunge dansatoare, Junge a mers la școală pentru a deveni dactilografă. Pe măsură ce Hitler urca la putere, nevoia sa de personal a deschis oportunități de angajare pentru dactilografele calificate, iar Junge a aplicat pentru un post. A fost angajată în decembrie 1942.

În primele luni de activitate, atât ea, cât și celelalte secretare au îndeplinit același rol. L-au ajutat cu cererile de relații publice, au dactilografiat și i-au trimis scrisorile personale. Pe măsură ce posibilitatea căderii regimului creștea, Hitler a început să le invite pe secretare să ia masa cu el în fiecare zi, pentru a se putea relaxa.

În timpul acelor mese, Junge și-a amintit de admirația ei pentru Hitler, iar într-un interviu acordat în 2002 pentru BBC a declarat:

„Recunosc, am fost fascinată de Adolf Hitler. Era un șef plăcut și un părinte afectuos cu mine. Am ignorat în mod deliberat toate vocile de avertizare din interiorul meu și m-am bucurat de timpul petrecut alături de el, aproape până la sfârșitul amar. Nu era vorba de ceea ce spunea, ci de felul în care spunea lucrurile și de modul în care le făcea.”

Junge și cercul intim al lui Hitler

Pe măsură ce Junge s-a apropiat de Hitler, cercul ei intim a fost dominat de Partidul Nazist. Hitler a încurajat relația ei cu asistentul său, Hans Hermann, și s-au căsătorit în iunie 1943. Hermann a murit în luptă un an mai târziu.

Deși nu este clar dacă căsătoria și moartea lui Hans l-au influențat pe Hitler să o păstreze pe Junge ca secretară apropiată, aceasta a devenit mâna sa dreaptă în birou până la sfârșitul anului 1943. Ea a călătorit cu el pe tot teritoriul ocupat de naziști înainte de a se întoarce la Berlin.

Traudl Junge și ultimele zile în Buncărul Führerului

„Hitler a intrat în Führerbunker știind că probabil nu va ieși viu. În ultimele 10 zile, s-a căsătorit cu Eva Braun, i-a dat o pastilă de cianură câinelui său iubit și a stat de vorbă cu mine pentru a-i redacta testamentul.”

La 22 aprilie 1945, Hitler le-a spus oamenilor din buncăr că sunt liberi să plece dacă doresc. Eva Braun și Junge au refuzat categoric să-l părăsească pe Fuhrer. El le-a dat tuturor aceleași pastile de cianură pe care le-a administrat câinelui său și s-a sinucis prin împușcare la 30 aprilie.

După moartea sa, restul grupului a avut de ales: puteau să rămână ascunși, să încerce să evadeze sau să ia pastilele. La 1 mai, Junge a plecat cu un mic grup de oameni pentru a încerca să evadeze. A reușit să iasă din oraș și să ajungă la râul Elba, dar, neavând unde să se ducă, s-a întors la Berlin. La 9 iulie, Junge a fost arestată de doi membri civili ai administrației militare sovietice.

Secretara lui Hitler încearcă să se împace cu amintirile sale legate de monstrul nazist

Junge a fost interogată de mai multe puteri aliate. La mijlocul anului 1946, a fost liberă să se mute în Berlinul de Vest și să continue să lucreze ca secretară.

Aproape de sfârșitul vieții sale, a scris un volum de memorii despre perioada petrecută alături de Hitler și și-a asumat în mod deschis responsabilitatea pentru că nu și-a folosit poziția pentru a investiga ceea ce făcea Partidul Nazist în spatele ușilor închise. Ea s-a confruntat cu amintirile prietenoase pe care le avea cu Hitler în mediul privat și cu atrocitățile pe care acesta le-a comis în timpul regimului său.

Într-un interviu, Traudl Junge a reflectat asupra timpului petrecut alături de Hitler și a impactului pe care acesta l-a avut asupra vieții sale, spunând că „M-am simțit foarte vinovată pentru că l-am plăcut pe unul dintre cei mai mari criminali din lume”.

Junge a murit la 10 februarie 2002, la München, după o luptă îndelungată cu cancerul, spunându-i lui Othmar Schmiderer, care a produs un documentar despre ultimele zile ale lui Hitler:

„Acum că am renunțat la povestea mea, pot renunța și la viața mea”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola