Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Singura femeie americană condamnată la moarte de Adolf Hitler. Legăturile acesteia cu rețeaua Orchestra Roșie
Articole online

Singura femeie americană condamnată la moarte de Adolf Hitler. Legăturile acesteia cu rețeaua Orchestra Roșie

Mildred Harnack

Singura femeie americană condamnată la moarte de Adolf Hitler. Legăturile acesteia cu rețeaua Orchestra Roșie

„În ciuda faptului că suntem despărțiți, să nu fim îngrijorați și neliniștiți”, a scris Mildred Harnack familiei sale din Wisconsin în august 1942.

Dar familia ei avea motive de îngrijorare – războiul făcea ravagii în Europa, iar Harnack se mutase la Berlin de mai bine de un deceniu. Și, deși nu putea să recunoască acest lucru în scris, se alăturase unei rețele de spionaj pentru a-l submina pe Hitler și pe naziști.

Aceasta a fost ultima scrisoare pe care familia Harnack a primit-o de la Mildred. În câteva luni, Gestapo-ul a capturat-o și a trimis-o la judecată, iar Hitler s-a asigurat că Harnack va fi condamnată la moarte.

În 1931, Harnack s-a înscris la Universitatea din Berlin pentru a-și lua doctoratul, predând în același timp cursuri de literatură americană. Soțul ei s-a angajat la guvernul german din cadrul Ministerului Economiei.

Ascensiunea lui Hitler avea să-i distrugă cariera academică

După doar 15 luni de activitate ca lector la universitate, aceasta a fost concediată pentru că nu era „suficient de nazistă”. Mildred Harnack a decis în curând să facă tot ce poate pentru a doborî regimul lui Hitler.

În 1933, după ce Mildred Harnack a fost concediată de la Universitatea din Berlin, ea și soțul ei s-au alăturat unui mic grup de rezistență care încerca să submineze naziștii din interiorul Germaniei. Gestapo-ul i-a numit „Orchestra Roșie” deoarece transmiteau informații către Uniunea Sovietică prin intermediul unor „concerte” radio.

Membrii Orchestrei Roșii au distribuit broșuri împotriva lui Hitler, au ținut evidența violențelor naziste și, mai târziu, au transmis informații economice și militare germane guvernului sovietic și Aliaților. În plus, Harnack a devenit un recrutor cheie pentru organizația clandestină datorită postului ei de profesoară la școala serală din Berlin.

Atunci când elevii acesteia își exprimau nemulțumirea față de naziști, Harnack îi punea în legătură cu Orchestra Roșie. La mijlocul anilor ’30, Harnack a acceptat un post de cercetașă literară pentru o editură germană, ceea ce i-a permis să călătorească prin Europa, întâlnindu-se cu alți membri ai rezistenței.

Gestapo-ul a descoperit una dintre transmisiunile radio ale Orchestrei Roșii și a decis să-i aresteze pe membrii organizației

Familia Harnack a fost capturată în Lituania ocupată de naziști în septembrie 1942, în timp ce încerca să fugă în Suedia. Gestapoul a trimis-o pe Mildred Harnack în închisoarea pentru femei Charlottenburg. În fiecare zi, un anchetator nazist încerca să o facă să vorbească. În decembrie 1942, a fost judecată pentru înaltă trădare.

În aceeași lună, soțul ei a fost executat. Arvid Harnack a fost spânzurat cu o frânghie lungă de un metru, o metodă pe care naziștii o foloseau pentru a prelungi chinul victimelor. Înainte de a muri, el i-a redactat o ultimă scrisoare soției sale. „Ești în inima mea… Cea mai mare dorință a mea este ca tu să fii fericită când te gândești la mine.”

În timpul procesului, un grup de judecători a condamnat-o pe Mildred Harnack la șase ani de muncă forțată într-un lagăr de prizonieri.

Potrivit New York Times, în timp ce Harnack își aștepta pedeapsa, naziștii au transportat-o în închisoarea Plötzensee din Berlin. Adolf Hitler, nemulțumit de sentința spionului din lagărul de prizonieri, a trecut peste judecători. Harnack urma să fie executată.

La 16 februarie 1943, naziștii au decapitat-o pe Mildred Harnack, în vârstă de 40 de ani

Au precizat că a avut nevoie de șapte secunde pentru a muri. După război, Grupul pentru crime de război al armatei americane a investigat execuția familiei Harnack. „Deși acțiunile lui Mildred Harnack sunt lăudabile”, a raportat o notă ultrasecretă, „ea a complotat împotriva guvernului german, a fost judecată și pare să existe o justificare suficientă pentru impunerea pedepsei cu moartea”.

Armata americană a încheiat rapid ancheta asupra familiei Harnack. Aceștia furnizaseră informații sovieticilor și, în noul climat al Războiului Rece, acest lucru era suficient pentru a-i condamna.

Chiar mai rău, naziștii prinși, care încercau să evite procesele de la Nürnberg, au susținut că Orchestra Roșie era o rețea de spionaj comunistă care încă opera în SUA.

Astăzi, Mildred Harnack este considerată o eroină a celui de-al Doilea Război Mondial. În loc să își folosească pașaportul american pentru a fugi din Germania nazistă, „ea a rămas să lupte împotriva nedreptății”. Când familia ei a îndemnat-o să se întoarcă în SUA, Harnack a răspuns: „Ei bine, nu se pune problema cât de periculos este, am treabă de făcut”. Ea a devenit singura femeie americană condamnată la moarte din ordinul direct al lui Adolf Hitler.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola