Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Povestea fascinantă din spatele faimoasei fotografii „Așteaptă-mă, tată”
Articole online

Povestea fascinantă din spatele faimoasei fotografii „Așteaptă-mă, tată”

Povestea fascinantă din spatele faimoasei fotografii „Așteaptă-mă, tată”

Warren Bernard, în vârstă de cinci ani, este surprins alergând după tatăl său, Jack, în timp ce acesta pleca la război

Warren Bernard, în vârstă de cinci ani, este surprins alergând după tatăl său, Jack, în timp ce acesta pleca la război

Realizată de Claude P. Dettloff, fotografia, denumită „Așteaptă-mă, tată”, a fost preluată de Associated Press și de revista LIFE, ajungând să simbolizeze dragostea familială și durerea despărțirii pe timp de război.

A fost ultima fotografie a familiei împreună. În timp ce tatăl lui Bernard, Jack, a supraviețuit războiului, căsătoria părinților săi nu a rezistat.

„Aceasta este probabil ultima data (în poză) când am fost împreună ca familie unită, așa cum se spune astăzi”, a declarat Warren „Whitey” Bernard pentru CTVNews.

Jack a fost sergent în miliția locală din Okanagan Valley, British Columbia, dar unitatea sa nu a fost pusă în funcțiune. Așa că a renunțat la gradul său și s-a înrolat ca soldat în Regimentul British Columbia, Duke of Connaught’s Own Rifles.

„Aici este problema”, a spus Bernard, menționând că mama sa nu a vrut ca tatăl acestuia să se înroleze

Jack Bernard a debarcat la Juno Beach, în Normandia și a luptat în Franța și în Olanda. A supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar căsnicia nu a depășit ruptura amplificată de conflagrație.

Jack s-a întors în Canada în octombrie 1945 și, în timp ce trenul său intra în gară, fotografiile lui Dettloff s-au încheiat atunci când a reușit să surprindă reuniunea fericită dintre tată și fiu:

„În ziua în care tata urma să se întoarcă acasă, bunicul meu m-a luat în brațe și m-a dus la gară”, a declarat Bernard pentru The Guardian. „Aceea a fost probabil cea mai fericită zi din viața mea”.

Pentru o lungă perioadă de timp fotografia respectivă a fost uitată. Ea a început să reapară la mijlocul anilor ’60, cu ocazia Zilei comemorării, și este adesea menționată în contextul celor mai populare fotografii din Canada. Există, de asemenea, o colecție de timbre care o ilustrează, precum și o monedă de 2 dolari.

„Nu este vorba despre război, sânge, curaj și arme. Este vorba despre familiile care rămân în urmă”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola