Povestea fascinantă din spatele faimoasei fotografii „Așteaptă-mă, tată”
Realizată de Claude P. Dettloff, fotografia, denumită „Așteaptă-mă, tată”, a fost preluată de Associated Press și de revista LIFE, ajungând să simbolizeze dragostea familială și durerea despărțirii pe timp de război.
A fost ultima fotografie a familiei împreună. În timp ce tatăl lui Bernard, Jack, a supraviețuit războiului, căsătoria părinților săi nu a rezistat.
„Aceasta este probabil ultima data (în poză) când am fost împreună ca familie unită, așa cum se spune astăzi”, a declarat Warren „Whitey” Bernard pentru CTVNews.
Jack a fost sergent în miliția locală din Okanagan Valley, British Columbia, dar unitatea sa nu a fost pusă în funcțiune. Așa că a renunțat la gradul său și s-a înrolat ca soldat în Regimentul British Columbia, Duke of Connaught’s Own Rifles.
„Aici este problema”, a spus Bernard, menționând că mama sa nu a vrut ca tatăl acestuia să se înroleze
Jack Bernard a debarcat la Juno Beach, în Normandia și a luptat în Franța și în Olanda. A supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar căsnicia nu a depășit ruptura amplificată de conflagrație.
Jack s-a întors în Canada în octombrie 1945 și, în timp ce trenul său intra în gară, fotografiile lui Dettloff s-au încheiat atunci când a reușit să surprindă reuniunea fericită dintre tată și fiu:
„În ziua în care tata urma să se întoarcă acasă, bunicul meu m-a luat în brațe și m-a dus la gară”, a declarat Bernard pentru The Guardian. „Aceea a fost probabil cea mai fericită zi din viața mea”.
Pentru o lungă perioadă de timp fotografia respectivă a fost uitată. Ea a început să reapară la mijlocul anilor ’60, cu ocazia Zilei comemorării, și este adesea menționată în contextul celor mai populare fotografii din Canada. Există, de asemenea, o colecție de timbre care o ilustrează, precum și o monedă de 2 dolari.
„Nu este vorba despre război, sânge, curaj și arme. Este vorba despre familiile care rămân în urmă”.