Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > George H. W. Bush, considerat un erou în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost contestat de unul dintre camarazii săi
Articole online

George H. W. Bush, considerat un erou în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost contestat de unul dintre camarazii săi

George H. W. Bush

George H. W. Bush, considerat un erou în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost contestat de unul dintre camarazii săi

Unii soldați spun că preferă să moară decât să fie capturați de inamicii lor – este mai onorabil. Luând un exemplu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a existat o insulă, Chichi Jima, la peste 1000 km sud de Tokyo, unde îi aștepta o teroare inimaginabilă pe soldații americanii capturați.

În septembrie 1944, nouă avioane americane care atacau instalații japoneze au fost doborâte de trupele nipone staționate pe insula Chichi Jima. Toți cei nouă piloți au reușit să scape. Unii dintre ei au înotat instinctiv spre insulă, în timp ce alții au fost capturați de japonezi, cu bărcile pline de soldați înarmați, și aduși pe insulă în calitate de prizonieri.

Unul dintre cei nouă piloți a decis să își abandoneze avionul avariat la o distanță mai mare față de insulă. Cu o rană deschisă la cap, a reușit să supraviețuiască pe o plută de salvare. Ambarcațiunile japoneze nu au reușit să-l prindă, deoarece se aflau sub tirul deschis din partea mai multor avioane americane, astfel că pilotul a fost salvat de submarinul USS Finback. Pilotul era viitorul (al 41-lea) președinte al Statelor Unite, George H. W. Bush, pe atunci un pilot în vârstă de 20 de ani.

În ceea ce privește soarta îngrozitoare a celorlalți opt americani, detaliile au fost ținute secret ani de zile, pentru a proteja familiile lor de suferință.

Ulterior s-a constatat că cei opt aviatori au fost bătuți și torturați înainte de a fi decapitați. Și asta nu este tot. Aviatorii au fost executați la ordinul generalului-locotenent Yoshio Tachibana.

George Bush salvat de submarinul USS Finback în august 1944

George Bush salvat de submarinul USS Finback în august 1944

În august 1946, Tachibana a fost judecat împreună cu alți 11 japonezi în legătură cu execuția aviatorilor din Marina Americană

Aceștia au fost judecați totodată și pentru canibalism, însă la acea vreme legislația militară și internațională nu conținea prevederi împotriva canibalismului, astfel că nu au putut fi judecați în mod corespunzător. În 1947, în timpul unei anchete privind crimele de război, 30 de soldați japonezi au fost judecați și cinci dintre ei au fost găsiți vinovați. Printre aceștia se număra Tachibana, a cărui sentință a fost moartea prin spânzurare.

Yoshio Tachibana

Yoshio Tachibana

Deși, timp de mulți ani, întreaga poveste a destinului aviatorilor a fost ținută strict secretă, curajul lui Bush a fost adus în atenția publicului și a fost decorat cu Crucea pentru Distincție în Zbor. De asemenea, Bush a povestit despre experiența războiului în autobiografia sa, „Looking Forward”, în care a prezentat rolului său în incidentul de la Chichi Jima.

Cu toate acestea, la 44 de ani de la accident, Chester Mierzejewski, un membru al echipajului Marinei militare în retragere din cel de-al Doilea Război Mondial, ce a fost prezent pe insulă, a decis să își spună versiunea sa, contestându-l lui George Bush, pe atunci vicepreședinte, că a lăsat doi colegi de echipaj în avion când ar fi putut să îi salveze.

Bărbatul a declarat că avionul lui Bush nu a luat foc. Deși a fost acuzat că l-a făcut de râs pe vicepreședinte în seara nominalizării sale pentru funcția de președinte al SUA, Mierzejewski a declarat că nu a avut niciodată o astfel de intenție. Versiunea sa a fost respinsă pe scară largă.

Registration

Aici iti poti reseta parola