M*A*S*H (1972-83) este unul dintre cele mai îndrăgite seriale difuzate vreodată la televiziune. Personajele sunt bine conturate, scenariul este captivant și amuzant și reușește să prezinte războiul într-un mod pe care civilul obișnuit îl poate înțelege. Dintre personajele din M*A*S*H, Cpl. Walter Eugene „Radar” O’Reilly a fost, fără îndoială, favoritul fanilor, ceea ce ridică întrebarea: de ce a plecat în sezonul opt?
M*A*S*H a fost un succes de televiziune
Bazată pe romanul lui Richard Hooker, comedia-dramă de la CBS a prezentat o viziune asupra Războiului din Coreea la care mulți nu aveau acces.
Serialul a urmărit Spitalul mobil de chirurgie militară 4077th și personalul acestuia în timp ce se îngrijeau de răniții din Coreea de Sud și se confruntau cu pericolele mereu prezente într-un context de război. Distribuția – Alan Alda, Wayne Rodgers, Mike Farrell, Loretta Swift, McLean Stevenson și Gary Burghoff – cuprindea o serie de personalități care, puse împreună, au creat ceea ce a rămas în istoria televiziunii.
M*A*S*H, una dintre emisiunile cu cele mai mari audiențe din istoria Americii, a fost nominalizată la peste 100 de premii Primetime Emmy în timpul difuzării sale, câștigând 14. De asemenea, a primit Globul de Aur pentru cel mai bun serial de televiziune în 1981.
Un personaj îndrăgit
Radar O’Reilly este portretizat de Gary Burghoff în M*A*S*H – atât filmul, cât și serialul TV. Asta nu înseamnă, însă, că personajele sunt la fel. De fapt, s-ar putea spune că ultimul prezintă o descriere mai realistă a unui tânăr trimis la război.
Crescut la o fermă din Ottumwa, Iowa, Radar este relativ naiv atunci când intră în armata americană. Inițial, încearcă să se înroleze în Corpul Pușcașilor Marini, dar este refuzat din cauza vederii sale slabe și optează să se înroleze în armată, cu scopul de a primi o misiune în cadrul Corpului de Transmisiuni. În schimb, este repartizat la Spitalul Chirurgical Mobil 4077 al Armatei.
În timp ce se află în Coreea, Radar este însărcinat cu gestionarea sistemului de sonorizare și a stației radio din tabără. La început îi este greu, ursulețul său de pluș fiind principala sa sursă de alinare în această perioadă. Locotenent-colonelul Henry Blake (McLean Stevenson) îl ia sub aripa sa, oferindu-i lui Radar șansa de a se orienta și de a învăța, iar în cele din urmă el devine persoana care îi unește pe ceilalți.
„Adio Radar”
Publicul și-a luat rămas bun de la Radar O’Reilly în episodul în două părți intitulat „Good Bye, Radar”, difuzat în cadrul celui de-al optulea sezon din M*A*S*H. Acestea au fost al patrulea și al cincilea episod, personajul fiind absent în primele trei episoade, după ce a fost trimis la Tokyo, în Japonia, pentru o odihnă bine-meritată.
Când este timpul să se întoarcă la 4077, Radar descoperă că a fost mutat de la zborul său inițial. Deși la început a fost un inconvenient, Radar se întâlnește cu o asistentă medicală la aeroport, iar cei doi se înțeleg bine. Petrec ceva timp împreună înainte de a pleca pe drumuri separate, luându-și rămas bun cu un sărut.
Întors în Coreea, Radar, epuizat din cauza călătoriei, are de-a face cu caporalul Maxwell Klinger (Jamie Farr), care îl tot hărțuiește cu întrebări pentru că tabăra nu are un generator funcțional.
Problemele din serial
Pentru a înrăutăți lucrurile, Radar este abordat ulterior de colonelul Sherman Potter (Henry Morgan), care îl informează că unchiul său Ed, care o ajuta pe mama sa la ferma familiei, a murit. Conștient că aceasta nu o poate conduce singură, Potter îi ordonă lui Radar să completeze un formular DA-7 Hardship Discharge, pentru a se putea întoarce acasă, în Iowa, cât mai curând posibil.
În tot acest timp, Klinger continuă să îl întrebe pe Radar despre generator, ceea ce îl determină pe acesta din urmă să se apropie de Potter și să îi spună că nu poate fi lăsat la vatră, deoarece este evident că este încă nevoie de el în tabără. Potter nu este de acord, la fel ca și căpitanul Benjamin Franklin „Hawkeye” Pierce (Alan Alda), care îi spune că nicio situație din război nu merită ca cineva să refuze o eliberare.
În mod previzibil, Radar nu-i crede pe cei doi și își dă seama că poate, într-adevăr, să părăsească 4077th doar atunci când Klinger găsește o soluție la problema generatorului din tabără. Înainte de a pleca, el își lasă ursulețul de pluș pe patul lui Hawkeye.
De ce a plecat Gary Burghoff din M*A*S*H?
Gary Burghoff a luat decizia de a părăsi M*A*S*H și personajul Radar O’Reilly în 1979, după cel de-al șaptelea sezon al serialului. El a menționat două motive pentru decizia sa: dorința de a petrece mai mult timp cu familia sa și epuizarea:
„Familia, pentru mine, a devenit cel mai important lucru”, a împărtășit el. „Nu am fost disponibil ca tată din cauza muncii mele”.
În plus, producătorul și scenaristul M*A*S*H, Burt Metcalfe, a dezvăluit într-un interviu acordat Fundației Academiei de Televiziune că Burghoff avea probleme cu somnul, ceea ce însemna că întârzia adesea la platou. „Nu era la fel de fericit în serial ca ceilalți oameni și era foarte nerăbdător să meargă mai departe și să joace ceva diferit”, a spus el.
În ciuda motivelor pentru care a părăsit serialul, colegul său de distribuție Mike Farrell a încercat să-l convingă pe Burghoff să rămână, mergând atât de departe încât a adus în discuție carierele mai puțin reușite de după M*A*S*H ale lui McLean Stevenson și Larry Linville. Pentru Farrell, plecarea lui Burghoff a fost o mare pierdere pentru serial.
Cariera lui Gary Burghoff după M*A*S*H
După M*A*S*H, Gary Burghoff a continuat să apară constant la televizor.
A obținut și câteva roluri, precum Donald M. Flanders în The Love Boat (1977-86) și Gordon Hughes în Fantasy Island (1977-84). A avut și câteva roluri în filme, printre care B.S. I Love You (1971) și Casino (1980).
Burghoff a reluat ulterior rolul lui Radar pentru două episoade din AfterMASH, o mini-serie difuzată în perioada 1983-85.