În funcție de cine este întrebat, Henry Kissinger este fie o figură politică venerată, fie un criminal de război. În calitate de consilier pentru securitate națională în timpul administrației Nixon, el a jucat un rol esențial în mai multe conflicte și în direcția intereselor diplomatice ale Americii. Moartea sa în noiembrie 2023 a dus la o reapariție a discuțiilor cu privire la moștenirea sa, ambele părți împărtășindu-și opiniile cu privire la acțiunile sale.
Henry Kissinger a emigrat în Statele Unite ale Americii din Germania
Henry Kissinger s-a născut sub numele de Heinz Alfred Kissinger pe 27 mai 1923, în Fürth, Bavaria. Fiu al unei familii evreiești germane, a fost unul dintre cei care s-au confruntat cu opresiunea în urma ascensiunii Partidului Național-Socialist. A fost hărțuit în mod regulat de membrii Tineretului și nu a putut frecventa școala.
În august 1938, Kissinger și familia sa au fugit din Germania, ajungând pentru scurt timp în Regatul Unit, înainte de a se stabili în New York City.
Familia sa s-a stabilit într-un cartier evreiesc german din Manhattan, unde a urmat liceul.
Înrolat în armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
La începutul anului 1943, Henry Kissinger a fost înrolat în armata SUA și trimis la Camp Croft, Carolina de Sud, pentru a urma pregătirea de bază. Deși inițial a fost trimis în Pennsylvania, în cadrul Programului de instruire al armatei, a fost repartizat la Divizia 84 Infanterie. În această perioadă l-a cunoscut pe Fritz Kraemer, care a aranjat ca el să fie repartizat la serviciile de informații militare, datorită capacității sale de a vorbi germana.
Kissinger a fost în cele din urmă trimis în teatrul european, unde a participat la acțiuni în timpul bătăliei de la Bulge. În aprilie 1945, a fost implicat în eliberarea Hannover-Ahlem, o anexă a lagărului de concentrare Neuengamme. Aceasta a avut un impact profund asupra sa, viitorul politician scriind în jurnalul său: „Nu văzusem niciodată oameni degradați la nivelul la care erau oamenii din Ahlem. Abia păreau oameni. Erau schelete”.
Pe măsură ce forțele americane își continuau înaintarea în Germania, Kissinger a fost însărcinat cu stabilirea unei administrații a orașului Krefeld, lucru pe care l-a făcut cu succes. Aceasta a fost urmată de o misiune în cadrul Corpului de contrainformații (CIC), în cadrul căreia a fost însărcinat cu urmărirea membrilor Gestapo-ului. Nu după mult timp, Kissinger a fost numit comandant al detașamentului CIC din Bensheim.
Odată cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Kissinger a fost trimis la Școala de Informații a Comandamentului European de la Camp King, Taunus, unde a rămas după terminarea serviciului militar. Despre perioada petrecută în armată, el a spus mai târziu că „m-a făcut să mă simt ca un american”.
Întoarcerea în Statele Unite ale Americii pentru a-și face un nume
Henry Kissinger a urmat cursurile Universității Harvard, absolvind în 1950 cu o diplomă de licență în științe politice. Ulterior, și-a obținut masteratul și doctoratul, fiind în cele din urmă angajat ca profesor de guvern la instituția post-secundară.
În această perioadă, Kissinger a devenit renumit pentru expertiza sa în materie de politică externă și arme nucleare. Acest lucru i-a permis să consulte o serie de grupuri de influență, organizații și agenții guvernamentale. De asemenea, a lucrat la campaniile prezidențiale ale lui Richard Nixon și Nelson A. Rockefeller.
Henry Kissinger a jucat un rol major în politica externă a epocii Războiului Rece
Henry Kissinger a servit sub două administrații: Richard Nixon și Gerald Ford. Cu acesta din urmă a avut o relație neobișnuită, cei doi devenind apropiați. Potrivit unora, motivul a fost că cei doi aveau obiceiul de a păstra majoritatea lucrurilor secrete. De asemenea, preferau negocierile „pe canale secundare”.
Kissinger și-a bazat politica externă pe conceptele de realpolitik și détente. Primul este un mod de a elabora politici diplomatice și politice bazate pe circumstanțele de la momentul respectiv, mai degrabă decât pe o ideologie, în timp ce al doilea este orientat spre diminuarea tensiunilor dintre două națiuni.
Prin destindere, Kissinger a reușit să reducă tensiunile dintre Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică și China. Se crede că munca sa în special cu aceasta din urmă a contribuit la ascensiunea țării, atât din punct de vedere economic, cât și militar.
Operațiunea Menu: bombardarea Cambodgiei
Unul dintre evenimentele care au pătat moștenirea politică a lui Henry Kissinger a fost bombardarea Cambodgiei în timpul războiului din Vietnam. Națiunea era neutră, dar nord-vietnamezii și Viet Cong-ul o foloseau pentru a ridica baze în afara zonei de război. Ideea operațiunii asupra Cambodgiei a fost favorizată de președintele Richard Nixon, iar Kissinger s-a temut inițial că nu a luat în considerare implicațiile diplomatice ale acesteia, schimbându-și ulterior părerea și devenind arhitectul principal a ceea ce a devenit cunoscut drept Operațiunea Menu.
Începând din februarie 1969 și încheindu-se în aprilie anul următor, Kissinger, deși pe hârtie declara că țintele erau forțele pro-comuniste, a ordonat trupelor sale să lovească „tot ce zboară sau tot ce mișcă” – practic, bombardamentele au fost efectuate fără discriminare.
Pe parcursul operațiunii, forțele americane au efectuat 3 630 de zboruri și au lansat aproximativ 110 000 de tone de bombe. Această operațiune a fost urmată de o invazie terestră, Nixon susținând că mișcarea era menită să protejeze interesele americane în timpul retragerii din Vietnamul de Sud. Incapabile să distrugă traseul Ho Chi Min, SUA s-au retras, dar nu fără a lăsa un impact.
Cambodgienii și-au răsturnat guvernul, ducând la apariția Khmerilor Roșii
Prima campanie de bombardamente a fost urmată de o alta care a avut loc până în august 1973, la cinci luni după ce forțele americane au părăsit Vietnamul. Se estimează că alți 100.000 de civili cambodgieni au fost uciși, în timp ce alte două milioane au rămas fără adăpost.
Pentru implicarea sa în bombardarea Cambodgiei, Kissinger a fost considerat de mulți un criminal de război. Lansarea unui atac asupra țării era ilegală, având în vedere poziția neutră a acesteia, și mulți au fost loviți mai târziu de ironia faptului că el avea să primească Premiul Nobel pentru Pace în 1973 pentru că a încercat să negocieze sfârșitul războiului din Vietnam. Mai mult decât atât, au existat încercări de a ascunde acest lucru de publicul american, deoarece atât Nixon, cât și Kissinger știau că va duce la reacții negative.
Deși Războiul din Vietnam a fost cel mai mare conflict care a avut loc în perioada în care Henry Kissinger a fost consilier pe probleme de securitate națională și, mai târziu, secretar de stat. În timpul Războiului de Eliberare a Bangladeshului între forțele pakistaneze din est și cele din Bangladesh, susținute de SUA, el și Richard Nixon au ignorat afirmațiile consulului general al SUA în Pakistanul de Est, Archer K. Blood, privind „genocidul selectiv” al intelectualității, al minorității hinduse și al celor care susțineau un Pakistan de Est independent.
Conflictul a dus la moartea a 300 000 de cetățeni din Pakistanul de Est, iar alte 10 milioane au fugit în India
În 1973, Kissinger nu a dat dovadă de compasiune față de situația dificilă a populației evreiești din Uniunea Sovietică, considerând că persecuția acestora nu este de interes pentru politica externă americană și, în schimb, „poate o preocupare umanitară”. De asemenea, el nu a apreciat evreii americani pentru apelurile lor de a-i ajuta pe cei din URSS și a mers atât de departe încât a spus: „Dacă nu ar fi fost accidentul nașterii mele, aș fi antisemit”.
După ce Nixon l-a concediat pe William Rogers din funcția de secretar de stat, Kissinger a primit postul. Acesta a ales să îl țină pe președintele american în întuneric în momentul izbucnirii Războiului de Yom Kippur, inactivitatea țării, în afara transporturilor aeriene către Israel, determinând OPEC să pună în aplicare un embargo împotriva Statelor Unite ale Americii. Abia după o încetare a focului aprobată de Organizația Națiunilor Unite a început misiunile de diplomație.
Pleacă Richard Nixon, vine Gerald Ford și Henry Kissinger rămâne în funcție
În urma scandalului Watergate, Gerald Ford a fost învestit în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Sub administrația sa, Henry Kissinger și-a văzut influența mult redusă. Acestea fiind spuse, el a jucat totuși un rol esențial în invazia Indoneziei în Timorul de Est. Forțele indoneziene au fost sprijinite de americani, care se temeau că, în urma războiului din Vietnam, guvernul de stânga al Timorului se va întoarce la comunism. Peste 100 000 de oameni și-au pierdut viața în acest conflict.
Mai târziu, în timpul președinției lui Ford, Kissinger a fost înlăturat din funcția de consilier pentru securitate națională. Când Jimmy Carter a câștigat alegerile prezidențiale din 1976, și-a părăsit și el funcția de secretar de stat.
După perioada în care a fost în funcție, Henry Kissinger a continuat să fie implicat în politică. El a continuat să lucreze alături de președinții în exercițiu pe bază de consultanță, ajungând să înființeze firma de consultanță Kissinger Associates în 1982.
În urma atacurilor din 11 septembrie, președintele George W. Bush l-a numit pe Kissinger președinte al Comisiei naționale privind atacurile teroriste asupra SUA. Cu toate acestea, el a rămas în această funcție doar câteva luni, deoarece a refuzat să dezvăluie lista clienților săi de afaceri atunci când i s-a cerut acest lucru. Kissinger a fost un susținător al războiului din Irak și ar fi fost solicitat de Bush și de vicepreședintele Richard Cheney să ofere consultanță cu privire la strategia americană în acest conflict.
Deși mulți președinți l-au apreciat pe Kissinger, nu toată lumea a avut o părere bună despre el. Fostul președinte Barack Obama a comentat odată că și-a petrecut cea mai mare parte a timpului petrecut în funcție reparând lumea pe care Kissinger a lăsat-o în urmă după ce a părăsit politica.
La 29 noiembrie 2023, Henry Kissinger a încetat din viață în casa sa din Kent, Connecticut, la vârsta de 100 de ani.