Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > A existat cu adevărat scena Curții Marțiale din primul episod al serialului Band of Brothers?
Articole online

A existat cu adevărat scena Curții Marțiale din primul episod al serialului Band of Brothers?

Band of Brothers

Realitatea și ficțiunea sunt amestecate perfect în mini-seria HBO Band of Brothers (2001), ceea ce poate face uneori dificilă determinarea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat și ce a fost înfrumusețat.

A existat cu adevărat scena Curții Marțiale din primul episod al serialului Band of Brothers?

În timp ce majoritatea poveștii este fidelă acțiunilor Companiei Easy, Regimentul 506 Infanterie Parașutiști, Divizia 101 Aeropurtată, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a existat o scenă, în special, care a atras atenția: Curtea marțială a lui Richard Winters din primul episod.

Astfel, a părut întrebarea dacă adevăratul maior Winters i-a pus bețe în roate căpitanului său, solicitând curtea marțială. După cum se pare, chiar a făcut-o.

Scena curții marțiale din Band of Brothers

În episodul de premieră din Band of Brothers, căpitanul Herbert Sobel (David Schwimmer) ia măsuri disciplinare împotriva locotenentului de atunci Richard Winters (Damian Lewis) pentru că nu s-a prezentat la timp pentru a inspecta soldații care curățau latrinele. Cu toate acestea, Sobel schimbase în ultimul moment ora inspecției, lucru de care Winters nu avea cunoștință.

În ciuda faptului că a susținut că a încercat să-l sune și chiar a trimis un soldat pentru a transmite mesajul, Winters nu a aflat niciodată de schimbarea orei. Este important de menționat că locuința în care stătea Winters în acel moment nu avea telefon și că un soldat trimis special nu a ajuns niciodată.

Sobel procedează la pedepsirea lui Winters pentru această infracțiune minoră, oferindu-i o alegere și spunându-i:

„Deci, opțiunile tale sunt destul de simple, locotenente. Pedeapsa pentru infracțiunile tale va fi refuzarea unui permis de 48 de ore timp de 60 de zile. Sau, puteți iniția o scrisoare de apel și să solicitați un proces în fața curții marțiale.”

Sobel încearcă chiar să îi ofere lui Winters un fel de înțelegere, spunându-i să accepte pedeapsa, deoarece „oricum îți petreci weekend-urile în bază”. În schimb, prim-locotenentul răspunde:

„Solicit judecata în fața curții marțiale”, înainte de a-și saluta căpitanul și de a-l lăsa într-o tăcere stupefiantă.

Există vreun adevăr în spatele acestei scene?

În mini-serie, Herbert Sobel servește ca un personaj negativ care este hotărât să-l țină pe Richard Winters la pământ. Personajul său este portretizat ca fiind unul căruia îi pasă mai mult de modul în care oamenii săi au servit ca o reflectare a sa, decât de conducerea sa și de bunăstarea lor, iar Band of Brothers sugerează că a fost extrem de strict și răuvoitor în timpul antrenamentului lor.

Se pare că a nimerit cea mai mare parte a personajului lui Sobel, precum și scena curții marțiale. Într-o carte scrisă de Erik Dorr despre Winters, o copie a mustrării lui Sobel și semnătura lui Winters pentru solicitarea unui proces în fața curții marțiale dovedesc că interacțiunea meschină a avut loc, de fapt, în viața reală.

Întrucât cartea pe care se bazează serialul include amintirile unor membri supraviețuitori ai Companiei Easy, Regimentul 506 Infanterie Parașutistă, Divizia 101 Aeropurtată, Sobel a fost într-adevăr atât de meschin și dur pe cât îl prezintă Band of Brothers. Majoritatea membrilor adevăratei Companii Easy nu-l plăceau, motiv pentru care ceea ce s-a întâmplat în continuare, deși șocant, nu este în întregime de necrezut.

Compania Easy s-a întors împotriva lui Herbert Sobel

După curtea marțială a lui Richard Winters, oamenii din Compania Easy au început să se întoarcă împotriva lui Herbert Sobel. La scurt timp după aceea, încrederea lor în el a dispărut complet. Fără Winters, care îndeplinea sarcini administrative în afara companiei în timpul curții marțiale, parașutiștii au luat problema în propriile mâini.

„Un grup de sergenți s-a răsculat împotriva lui Sobel, scriindu-i o scrisoare colonelului Sink în care își arătau lipsa de dorință[de a] servi sub comanda căpitanului”, a scris Erik Dorr. „Riscându-și propriul viitor, bărbații au declanșat o „salvă verbală” care subminează autoritatea și abilitățile lui Sobel. Mai mulți dintre sergenți au fost pedepsiți în consecință pentru insubordonare.

„Dându-și seama cât de complicată era situația, Sink l-a transferat în cele din urmă pe căpitanul de la Compania Easy în luna februarie a acelui an.”

Dorr l-a citat pe unul dintre parașutiști, Tech. Sgt. Donald Malarkey, care a declarat:

„Winters a orchestrat în liniște înțelegerea pentru a-l forța pe Sobel să plece. Nu pentru câștigul său egoist, atenție; nu acesta era stilul lui Winters. A fost unul dintre cei mai altruiști oameni cu care am avut privilegiul de a servi. Nu, a făcut-o pentru binele oamenilor. A făcut-o pentru a le salva viețile”.

Cu toate acestea, în ciuda antipatiei lor față de Sobel, mulți dintre membrii Companiei Easy au creditat supraviețuirea lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial datorită antrenamentului dur al acestuia – indiferent dacă aceasta a fost sau nu intenția sa.

Winters însuși a spus chiar:

„Unul dintre motivele pentru care Compania Easy a excelat a fost, fără îndoială, căpitanul Sobel”.

Registration

Aici iti poti reseta parola