„Având în vedere că în acest an, în ziua de 3/15 februarie 2020 se împlinesc 150 de ani de la plecarea lui Emanoil Gojdu în eternitate şi ţinând cont că o dorinţă din testamentul lui era să i se facă pomenirea în fiecare an, duminică, 16 februarie 2020, după încheierea Sfintei Liturghii, în toate bisericile din Arhiepiscopia noastră, preoţii vor săvârşi slujba parastasului pentru pomenirea marelui filantrop ortodox.
Totodată, preoţii noştri vor spune şi un cuvânt credincioşilor, în care vor prezenta pe scurt personalitatea şi mai ales moştenirea lui Emanoil Gojdu”, se arată într-un comunicat al arhiepiscopului Vadului, Feleacului şi Clujului, Andrei Andreicuţ, mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
„Pentru noi, credincioşii din Transilvania, este o datorie sfântă” de a aminti de acest mare binefăcător, având în vedere şi că astăzi „averea lăsată de el nu a putut fi restituită Fundaţiei „Emanoil Gojdu”, pe care a înfiinţat-o şi pe care o administrează ierarhii din cele trei Mitropolii din Ardeal şi Banat, mai spune mitropolitul Andrei Andreicuț.
Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi
„Anul acesta a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca anul comemorativ al filantropilor ortodocşi, pentru a-i pomeni pe toţi aceia care au simţit în adâncul fiinţei lor că doar binele pe care îl pot face şi credinţa în Dumnezeu le pot da speranţa mântuirii.
Printre aceşti oameni, care au ştiut să facă binele în mod discret şi fără niciun fel de câştig, ci doar din dorinţa de a-şi ajuta semenii şi de a schimba în bine soarta poporului român se numără şi marele filantrop şi mecenat ortodox Emanoil Gojdu (1802-1870).
El a lăsat Bisericii Ortodoxe din Ardeal o imensă avere mobilă şi imobilă, a cărei principală destinaţie este acordarea de burse tinerilor români ortodocşi din Transilvania şi Ungaria, distinşi la învăţătură şi lipsiţi de mijloace materiale suficiente.
Este de ajuns să amintim faptul că între 1871 şi 1918 au beneficiat de aceste burse nu mai puţin de 4.455 de tineri, printre care Octavian Goga, Siviu Dragomir, Ioan Lupaş, Traian Vuia, Dumitru Stăniloae”, se mai arată în comunicat.