Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române în SUA, încercarea de a contracara propaganda maghiară de peste ocean
Articole online

Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române în SUA, încercarea de a contracara propaganda maghiară de peste ocean

episcopie

Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române în SUA, încercarea de a contracara propaganda maghiară de peste ocean

Pentru a contracara această propagandă și pentru a-și exprima dorința de unire a Transilvaniei cu România, preoții și alți lideri ai comunităților ortodoxe românești din Statele Unite s-au întâlnit în orașul Youngstown din statul Ohio. Aici au hotărât să înființeze o Episcopie Ortodoxă Română în America, sub jurisdicția Mitropoliei Ungro-Vlahiei de la București.

Reprezentanții celor 40 de parohii ortodoxe românești din Statele Unite au participat la întâlnirea bisericească a românilor ortodocși din Youngstown, în perioada 9-10 martie 1918. Bisericile ortodoxe românești din Statele Unite se aflau sub jurisdicția canonică a Mitropoliei de la Sibiu, deoarece majoritatea covârșitoare a românilor imigranți provenea din Transilvania și Bucovina, teritorii aflate sub stăpânire austro-ungară.

La această întâlnire, care a fost atât o adunare națională, cât și un congres bisericesc al românilor ortodocși din Statele Unite, au participat reprezentanți ai Legației României la Washington, printre care ministrul plenipotențiar al României la Washington, Constantin Angelescu și John Gordon Cooper, membru al Camerei Reprezentanților din SUA, precum și alți reprezentanți ai autorităților locale.

Cei treisprezece preoți și cincizeci și șapte de delegați laici, în frunte cu preotul Ioan Podea, au redactat și votat în unanimitate un act intitulat „Carta de cult și supunere a românilor ortodocși din Statele Unite ale Americii față de Sfânta Mitropolie a Ungro-Vlahiei”. Acest document reprezenta dorința românilor ortodocși din America, organizați în comunități bisericești aflate sub jurisdicția canonică a Mitropoliei Sibiului, de a se organiza într-o episcopie care să se afle sub jurisdicția Mitropoliei Ungro-Vlahiei de la București.

Mitropolitul Antonie Plămădeală a spus că este „un act de unire cu țara, înainte de unire

„Un act de anticipare și de pregătire. O idee măreață trimisă celor de acasă, menită să îi încurajeze spre actul suprem al despărțirii de stăpânirea străină și să se întoarcă în sânul țării, așa cum au făcut de acolo din America. Textul cartei este emoționant și trebuie considerat ca un act fundamental al istoriei Transilvaniei”.

La finalul acestei întâlniri, preoții Ioan Podea și Teofil Roșca au trimis o telegramă președintelui Woodrow Wilson, prin care îl informau că doresc să formeze o Episcopie Ortodoxă Română în America și își exprimau loialitatea față de statul american: „… sacrificiul pentru libertate și soarta pe care le va cere această țară în acest război pentru libertatea lumii vor avea încrederea neclintită că prin sacrificiile armatei americane și ale armatelor aliate micile națiuni vor fi eliberate și cele patru milioane de români care trăiesc în Transilvania sub asuprirea ungurească se vor uni cu Regatul României”.

În august 1918, pe baza actului constitutiv adoptat la Youngstown, preotul Ioan Podea a făcut demersurile legale necesare pe lângă secretarul de stat din Columbus, Ohio, pentru recunoașterea de către autoritățile americane a noului organism ecleziastic. În urma acestor demersuri, Episcopia Ortodoxă Română din America a fost recunoscută oficial de către autoritățile americane.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola