La 27 iulie, Polonia a semnat unul dintre cele mai mari contracte de armament încheiate vreodată pentru mai multă artilerie, tancuri și avioane, în vederea modernizării armatei sale, pe fondul tensiunilor sporite din Europa.
Polonia, membră NATO, se îndreaptă către o putere asiatică pentru a găsi un înlocuitor pentru avioanele sale de luptă îmbătrânite din epoca sovietică
Acordul de 14,5 miliarde de dolari încheiat de Varșovia cu Coreea de Sud – cel mai mare contract încheiat vreodată cu industria de apărare din Coreea de Sud – include 1.000 de tancuri K2 Black Panther, aproape 700 de obuziere autopropulsate K9 și 48 de avioane de luptă ușoare FA-50.
Mărimea contractului și decizia Varșoviei de a cumpăra de la un exportator militar emergent reflectă, de asemenea, o gândire influențată de starea tensionată a geopoliticii europene.
„Asaltul criminal desfășurat de Federația Rusă, care vizează Ucraina, și natura imprevizibilă a lui Putin înseamnă că trebuie să accelerăm și mai mult modernizarea echipamentelor”, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, într-un interviu acordat postului polonez Defense 24.
Modernizarea rapidă a forțelor aeriene poloneze este o prioritate pentru Varșovia, care încearcă să își înlocuiască cele 23 de MiG-29 și 18 Su-22 – avioane multirol de concepție sovietică învechite, care sunt din ce în ce mai greu de întreținut.
Polonia dispune deja de 36 de avioane F-16 fabricate în SUA și a comandat 32 de avioane invizibile F-35A de la SUA în 2020, dar este una dintre cele trei țări NATO cu MiG-29 și singura țară europeană care mai zboară cu Su-22.
Cele 48 de FA-50 din Coreea de Sud vor ajuta Varșovia să avanseze în acest efort de modernizare
FA-50 este un avion de luptă ușor. Acesta poate atinge viteze supersonice de Mach 1,5 și poate transporta o varietate de bombe și rachete aer-aer și aer-sol. Polonia va primi modelul îmbunătățit Block 20, care este compatibil cu sistemele NATO, potrivit lui Błaszczak.
Cu toate acestea, Polonia a ales FA-50 nu doar pentru capacitatea sa de luptă, ci și pentru viteza cu care poate fi achiziționat. Varșovia a analizat și alte avioane, inclusiv F-16, dar niciunul nu a putut fi livrat suficient de repede.
„Este de o importanță cheie să creștem nivelul de securitate cât mai repede posibil pentru Polonia”, a declarat ministrul polonez al apărării.
Forțele aeriene poloneze urmează să primească primele 12 FA-50 până la jumătatea anului 2023
Mai mult, FA-50 se bazează pe avionul de antrenament și de luptă ușoară T-50 din Coreea de Sud, pe care Korea Aerospace Industries l-a dezvoltat în colaborare cu Lockheed Martin, care construiește F-16.
Prin urmare, FA-50 împarte elemente de proiectare și componente cu F-16, simplificând întreținerea și pregătirea piloților.
„Un pilot care a fost instruit pe FA-50 are nevoie doar de câteva ore pentru a începe să zboare pe cont propriu pe F-16”, a declarat Błaszczak pentru Defense 24. „Costul instruirii ca atare este mult mai mic și, astfel, am putea instrui mai mulți piloți”.
Conform contractului cu Coreea de Sud, o unitate de întreținere și service pentru FA-50 va fi, de asemenea, înființată în Polonia până în 2026. Prin acest aranjament, Varșovia speră să evite problemele legate de lanțul de aprovizionare și de întreținere care afectează MiG-29 și Su-22.
„Datorită acestei achiziții, obținem o nouă direcție pentru piese de schimb, ceea ce este deosebit de important pentru conflictele de mare intensitate, când unul dintre lanțurile de aprovizionare ar putea fi întrerupt”, a declarat Błaszczak. „Acest lucru ar face posibilă menținerea disponibilității operaționale a avioanelor de luptă din Polonia la un nivel de top.”
Polonia și-a modernizat de mai multe ori avioanele îmbătrânite din epoca sovietică pentru a-și menține sistemele compatibile cu NATO, dar menținerea lor în stare de luptă este o provocare – mai ales că sancțiunile impuse Rusiei limitează disponibilitatea pieselor de schimb.
