Planul lui Stalin pentru asasinarea celui mai notoriu actor al Hollywood-ului de altădată
În timpul Războiului Rece, când se părea că soarta întregii lumi depindea de lupta pentru putere dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, cinematograful a servit drept un câmp de luptă cultural neobișnuit, cu John Wayne în rolul principal.
Ar putea fi o surpriză faptul că Iosif Stalin, dictatorul sovietic, omul de oțel și ucigașul a milioane de oameni, a fost un mare iubitor al cinematografiei. Avea o sală de cinema privată în fiecare dintre casele sale, unde urmărea filme de toate genurile.
Vizionarea unui film cu Stalin nu era o activitate de seară relaxantă, deoarece, în calitate de „cenzor suprem”, el decidea ce filme se produceau, ce părți erau tăiate și ce regizori erau executați.
Ar putea fi și mai surprinzător faptul că unele dintre filmele pe care Stalin le-a apreciat cel mai mult au întruchipat valorile pe care acesta a încercat din răsputeri să le submineze.
Cowboy-ii din filmele anilor ’40 și ’50 erau eroi americani: independenți, sfidători și încrezători în forțele proprii, toate acestea fiind atribute profund anticomuniste. Este posibil ca, în propria sa versiune a realității, Stalin să se fi identificat cu acești pistolari, văzându-se pe sine însuși drept o figură singuratică care „aducea dreptatea” prin violență.
Admirația dictatorului sovietic față de cowboy-ii americani era departe de a fi reciprocă: John Wayne, „purtătorul de cuvânt al cowboy-ilor yankei”, era un anticomunist convins. Wayne era o vedetă suficient de celebră încât să nu-și facă griji în legătură cu exprimarea deschisă a opiniilor sale despre comunism într-o perioadă în care multe dintre cele mai mari nume din industrie dețineau carnete de comuniști sau cel puțin aveau simpatii sovietice.
Anterior, Wayne avusese conflicte cu comuniștii din cauza opiniilor sale, primind chiar și o scrisoare anonimă de amenințare
Când unul dintre prietenii săi l-a sfătuit să fie mai precaut, Ducele a declarat: „niciun nenorocit de comunist nu mă va speria”. Cu toate acestea, situația a luat o turnură mult mai serioasă atunci când starul de cinema a atras atenția dictatorului sovietic.
Sursele au relatat că, după o vizionare de rutină a unui film, Stalin a decis brusc că Wayne era o „amenințare directă la adresa cauzei și că ar trebui asasinat”. După cum știau foarte bine cetățenii Uniunii Sovietice, capriciile lui Stalin puteau fi fatale și, conform mai multor relatări, KGB-ul a încercat într-adevăr să execute ordinul dictatorului.
Agenții americani au considerat amenințarea destul de serioasă încât i-au oferit protecție lui Wayne. „Nu mă voi ascunde pentru tot restul vieții mele, acesta este tărâmul celor liberi și așa voi rămâne”. Potrivit lui Yakima Canutt, cascadorul lui Wayne, FBI-ul a dejucat cel puțin o tentativă de asasinat.
După ce au fost anunțați că doi agenți KGB, care se dădeau drept agenți FBI, urmau să ajungă la studioul de producție în care Wayne filma, FBI și actorii au decis să le ia fața. Când sovieticii au intrat în biroul lui Wayne, așa cum era de așteptat, adevărații agenți FBI se aflau ascunși într-o cameră alăturată de unde au reușit să dea buzna înăuntru și să îi supună sub amenințarea armei. Sovieticii erau atât de îngroziți de ideea de a fi trimiși înapoi în Rusia și de a-i raporta lui Stalin că au eșuat, încât au acceptat de bunăvoie să le furnizeze informații americanilor.
Ani mai târziu, când Wayne l-a întâlnit pe succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov, acesta l-a întrebat pe liderul sovietic dacă zvonurile despre asasinat erau adevărate, moment în care Hrușciov a răspuns neliniștitor:
„Aceasta a fost decizia lui Stalin în ultimii săi ani de nebunie. Eu am anulat ordinul”.