Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > John Wayne a învățat să joace de la cel mai mare pistolar al Vestului Sălbatic
Articole online

John Wayne a învățat să joace de la cel mai mare pistolar al Vestului Sălbatic

Pe 26 mai 1907, în localitatea Winterset din Iowa se năștea Marion Michael Morrison, cel care avea să devină o legendă a cinematografiei și o emblemă a filmelor western sub numele de John Wayne.

Când micul Marion Michael avea șase ani, el și familia lui s-au mutat în Glendale, California.

Ca adolescent, se trezea la ora patru dimineața pentru a distribui ziare. După școală, îi plăcea să joace fotbal și mai câștiga un ban livrând marfă pentru magazinele locale.

După absolvirea liceului, Marion a dorit să meargă la US Naval Academy, dar a fost respins. Atunci a acceptat o bursă integrală pentru a juca fotbal la Universitatea Southern California din Los Angeles.

În vara anului 1926, antrenorul său i-a găsit o slujbă pe platourile unui film regizat de John Ford. Acesta a remarcat statura impozantă, de 1,90 metri a tânărului și a început să-l folosească pe post de figurant.

Cu această ocazie, el l-a cunoscut pe marele pistolar Wyatt Earp, care îl vizita adesea pe platourile de filmare pe John Ford, ajutându-l cu sfaturile sale.

Astfel, el i-a descris regizorului în amănunt faimoasa luptă de la OK Corral, din 26 octombrie 1881, de la Tombstone, Arizona, la care participase, ba chiar i-a făcut și o schiță.

Ford va folosi planul desenat de Earp pentru a regiza lupta din My Darling Clementine.

Între bătrânul pistolar și tânărul Marion Morrison s-a legat o strânsă prietenie. Influența eroului de la OK Corral asupra aspirantului la celebritate a fost uriașă, încât, în scurt timp, a început să îl imite cu totul: mersul, felul de a vorbi, personalitatea.

Mai târziu, John Wayne avea să recunoască:

„Earp a fost bărbatul care a făcut în viața lui lucrurile pe care eu încercam să le fac în film. I-am imitat mersul, i-am imitat vorba…”

Până la urmă, John Wayne a devenit unul dintre cei mai populari actori ai secolului XX și, cu siguranță, cel mai faimos cowboy din istoria cinematografiei.

Și, toate acestea, grație personalității zdrobitoare a lui Wyatt Earp.

Registration

Aici iti poti reseta parola