Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Peste 700 de delfini din Marea Neagră au murit de când a început războiul din Ucraina. Oamenii de știință cred că luptele le afectează capacitatea de a naviga, de a găsi hrană și de a vorbi între ei
Articole online

Peste 700 de delfini din Marea Neagră au murit de când a început războiul din Ucraina. Oamenii de știință cred că luptele le afectează capacitatea de a naviga, de a găsi hrană și de a vorbi între ei

delfin

Peste 700 de delfini din Marea Neagră au murit de când a început războiul din Ucraina. Oamenii de știință cred că luptele le afectează capacitatea de a naviga, de a găsi hrană și de a vorbi între ei

Oamenii de știință care studiază regiunea au raportat o „creștere neobișnuită” a eșuărilor și a capturilor accidentale – atunci când animalele sunt prinse neintenționat de pescari – de delfini, marsuini și balene, în primăvara și vara anului 2022, potrivit unui raport recent al ACCOBAMS, sau Acordul privind conservarea cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona atlantică.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, escaladat în februarie 2022, pune întregul bazin al Mării Negre sub o amenințare uriașă. Activitățile militare în zonele marine și de coastă pot afecta biosfera marină din regiune, inclusiv cetaceele”, se arată în raport.

Peste 700 de decese, în principal la delfini și marsuini, au fost înregistrate pe coastele țărilor care se învecinează cu această mare, inclusiv Bulgaria, România, Turcia și Ucraina, potrivit lui Erich Hoyt, cercetător la organizația Whale and Dolphin Conservation din Marea Britanie, care a consultat cercetătorii ACCOBAMS.

Cercetătorii depun eforturi pentru a determina cauza deceselor care au fost observate, însă războiul în curs de desfășurare – și potențiala amenințare reprezentată de minele în derivă – îngreunează colectarea de date și realizarea de studii cu ajutorul bărcilor.

Au fost raportate cazuri de delfini care au ajuns la țărm cu răni fizice, cum ar fi arsuri, care ar putea fi un rezultat direct al faptului că au fost prinși în focurile încrucișate. Ivan Rusev, director de cercetare la Parcul Național Natural Tuzla Estuaries din Ucraina, a declarat că, la începutul acestui an, delfinii ajungeau la țărm cu urme de arsuri provocate de bombe sau mine, în timp ce alții păreau incapabili să navigheze sau ca și cum nu ar fi mâncat de câteva zile.

Dar creșterea numărului de eșuări și de delfini prinși în capturi accidentale ar putea fi o consecință directă a zgomotelor puternice asociate cu războiul.

„Delfinii și marsuinii se bazează pe sunete pentru a naviga, pentru a-și găsi hrana și pentru a comunica între ei”, a declarat Hoyt pentru Insider. „Zgomotul provocat de creșterea traficului naval poate avea un anumit impact, dar sunetele exploziilor la suprafață sau subacvatice ar putea dezorienta, răni sau ucide delfinii și marsuinii pe o rază de câteva mile sau ar putea cauza creșterea numărului de eșuări sau de capturi accidentale.”

Delfinii, marsuinele și balenele au un simț acut al auzului și folosesc ecolocația pentru a-și cartografia mediul înconjurător

Ei emit „clicuri” scurte și pulsatorii, asemănătoare unui pocnet de degete, care se deplasează prin apă până când întâlnesc un obiect și ricoșează înapoi la delfin. Dar abilitatea uimitoare a delfinilor de a interpreta sunetul de întoarcere pentru a identifica hrana și pentru a-și înțelege mediul înconjurător poate fi perturbată de zgomote puternice.

Delfinii folosesc, de asemenea, sunetele, asemănătoare unui fluier, pentru a comunica între ei, și chiar a fost documentat faptul că folosesc etichete verbale pentru a se adresa unul altuia – într-un cuvânt: nume.

De asemenea, sunetele călătoresc mult mai departe și de aproximativ patru ori și jumătate mai repede prin apă decât prin aer, ceea ce face ca impactul exploziilor în mare să fie cu atât mai dăunător.

Deși oamenii de știință lucrează pentru a confirma motivele creșterii numărului de decese, Hoyt a declarat că perturbările sonore ar putea dezorienta delfinii, ceea ce duce la o creștere a numărului de cazuri în care aceștia eșuează pe țărm sau sunt prinși în plasa unui pescar.

Un alt factor ar putea fi faptul că luptele îndepărtează mamiferele de apele ucrainene familiare și le aduce în zone necunoscute în căutare de hrană, unde este mai probabil să ajungă într-o plasă sau să eșueze pe țărm.

Registration

Aici iti poti reseta parola