Tehnici istorice
Pe 22 aprilie 2019, pescarii de pe coasta de nord-est a Norvegiei au fost abordați de o balenă beluga neobișnuit de prietenoasă. Două zile mai târziu, balena a fost ademenită cu file de cod de o barcă de pescuit, pescarul scoțându-i hamul prins de ea.
Pe ham putea fi observat un clip montat pentru aparatul de fotografiat, pe o cataramă fiind scris „Echipament de la Saint Petersburg”. Deoarece niciun program de cercetare rusă nu a raportat pierderea unei balene, se crede că această balenă scăpase dintr-un program militar rus care dresa balenele în supravegherea apelor scandinave.
Balenele Beluga au capacitatea de a se scufunda până la 700 de metri adâncime. Atât Uniunea Sovietică, cât și Statele Unite au folosit balenele, delfinii, leii de mare, începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, în scopuri militare.
La începutul anilor 1960, Marina SUA a început să antreneze mamifere marine pentru a recupera obiecte subacvatice și pentru a detecta înotătorii care se infiltrau în apele lor. Ecolocația delfinilor și a balenelor a constituit o formă incredibil de precisă de sonar activ. Mai mult, datorită nivelurilor ridicate de inteligență, mamiferele marine ar putea fi antrenate să recupereze obiecte sau chiar să aducă la suprafață înotătorii, folosind metode de condiționare.
În 1965, marina sovietică și-a deschis propriul program de viață marină în Marea Neagră, cu sediul în apropiere de Sevastopol, în peninsula Crimeea. Un al doilea centru a fost Institutul Biologic Marin Murmansk care a fost deschis în 1984.
Greșeli în îngrijirea mamiferelor
Un raport declasificat al CIA din 1976 relevă faptul că programul sovietic pentru mamifere marine a suferit inițial deficite severe de expertiză științifică. Delfinii ar fi murit din cauza faptului că au fost hrăniți cu pește congelat nedezghețat, din cauza lipsei îngrijirii medicale și a condițiilor de mediu inadecvate.
Odată cu dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991, programul pentru delfinii de luptă din Crimeea a trecut în Ucraina. Lipsa finanțării delfinilor instruiți a servit din ce în ce mai mult ca atracții turistice. În cele din urmă, în 2001, managerul programului, Boris Zhurid, a vândut animalele către Iran, susținând că nu are finanțele necesare pentru a le oferi îngrijirea adecvată.
Între timp, în 2012, Ucraina și-a redeschis programul de luptă cu delfinii instruiți să atace inamicii. Doar doi ani mai târziu, Kievul era pe punctul de a închide programul a doua oară, atunci când forțele rusești au pus mâna pe peninsula Crimeea. Unele rapoarte arată că delfinii ucraineni au murit de foame sub îngrijirea Rusiei. Sursele rusești au susținut că delfinii au murit din cauza tratamentului deficitar acordat de ucraineni.
Cu toate acestea, în 2016, guvernul rus a lansat o licitație pentru cinci delfini, stipulând că aceștia au abilități impecabile. Aceștia au fost achiziționați de Utrish Dolphinarium pentru echivalentul a 26.000 de dolari.
Din acel moment, mass-media rusă a profilat noul program de formare a delfinilor, subliniind aplicația sa pentru atacuri letale. În timp ce marina americană neagă faptul că a format delfini ucigași, marina rusă pare să pună altfel problema.