Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marea Britanie trimite Ucrainei o rachetă mai nouă, cu rază de acțiune mai mare, care permite soldaților să o ghideze până la țintă
Articole online

Marea Britanie trimite Ucrainei o rachetă mai nouă, cu rază de acțiune mai mare, care permite soldaților să o ghideze până la țintă

racheta

Marea Britanie trimite Ucrainei o rachetă mai nouă, cu rază de acțiune mai mare, care permite soldaților să o ghideze până la țintă

Ministerul britanic al Apărării a confirmat că rachetele au fost livrate Ucrainei într-o înregistrare video publicată la 27 noiembrie, care detalia procesul de livrare și capacitățile rachetelor.

Prima Brimstone, dezvoltată de producătorul european de rachete MBDA, se bazează pe racheta antitanc Hellfire fabricată în SUA. Aceasta a fost utilizată pentru prima dată de Royal Air Force în 2005 și a fost folosită în timpul războaielor din Irak, Afganistan și Libia.

Brimstone 1, o rachetă cu o lungime de 1,8 metri și o rază de acțiune de aproximativ 12 mile, a fost concepută ca o armă de tip „trage și uită”. Echipată cu un radar cu unde milimetrice, aceasta putea detecta și se putea orienta spre un tanc fără a fi nevoie să fie ghidată de avionul sau elicopterul de lansare.

Dar experiența de luptă a scos la iveală o problemă. În Afganistan, regulile de luptă au impus ca rachetele să fie ghidate de un operator uman pentru a evita ca racheta să lovească accidental o țintă civilă. Acest lucru excludea armele de tip „trage și uită”.

Ca răspuns, RAF a cerut în 2007 un sistem de ghidare dublă

Brimstone 2 are în continuare un radar de tip „foc și uitare”, dar este echipat și cu un dispozitiv de urmărire cu laser semiactiv care permite rachetei să se orienteze spre o țintă pe care un om a luminat-o cu un dispozitiv de desemnare cu laser. De asemenea, are o rază de acțiune mai mare, se pare că între 25 și 37 de mile.

„Se înțelege că sistemul de ghidare al noii versiuni a fost mult îmbunătățit față de Brimstone 1 pentru a localiza ținte dificile, cum ar fi orice este ascuns de unghiuri drepte sau care poate fi văzut doar dintr-un unghi ciudat”, potrivit site-ului britanic de apărare Forces.net.

Originalul Brimstone a fost una dintre primele arme pe care Marea Britanie le-a furnizat Ucrainei după atacul Rusiei din 24 februarie, deși poate nu în modul în care au intenționat proiectanții. În mai 2022 a apărut pe rețelele de socializare un videoclip în care se vede cum Brimstone 1 este lansat dintr-un camion, mai degrabă decât dintr-un elicopter sau o altă aeronavă.

În condițiile în care Ucraina era disperată să oprească ofensiva rusă, lansarea de rachete antitanc autoghidate avea sens. Dar înaintarea rusă a fost oprită, iar Ucraina a desfășurat o serie de contraofensive de succes care au eliberat o mare parte din teritoriul capturat de Rusia. Acest lucru ridică o altă problemă: cum să eliberăm Ucraina fără a o distruge.

O mare parte din lupte au avut loc în orașe și sate sau în zone în care ar putea exista case și vehicule civile. Păstrând un om la butoane, trupele ucrainene pot direcționa racheta către ținta potrivită.

În timp ce Brimstone 2 poate folosi o bază de date de la bord pentru a potrivi semnăturile radar pe care le detectează cu o listă de ținte pre-autorizate, un dispozitiv de desemnare cu laser oferă operatorilor mult mai multă flexibilitate în alegerea țintei.

Pentru apărarea de coastă a Ucrainei, Brimstone 2 oferă, de asemenea, un alt avantaj. Racheta a fost proiectată pentru a lovi nave și a fost testată împotriva roiurilor de ambarcațiuni rapide de atac la țărm, sau FIAC (fast in-shore attack craft).

rachete

 

Registration

Aici iti poti reseta parola