Parlamentari locali ruși au cerut înlăturarea lui Putin de la putere din cauza războiului din Ucraina
Deputații municipali din Consiliul Districtual Smolninsky din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus, au emis o declarație prin care solicită parlamentului rus să-l înlăture pe Putin de la putere și să-l acuze de înaltă trădare pentru lansarea războiului din Ucraina, potrivit Washington Post.
Miercuri, deputatul Dmitri Palyuga a transmis pe Twitter documentul, în care se spune: „Considerăm că decizia luată de președintele Putin de a începe operațiunea militară specială este în detrimentul securității Rusiei și a cetățenilor săi”.
„Consiliul districtului municipal Smolninskoye a decis să apeleze la deputații Dumei de Stat cu propunerea de a depune acuzații de trădare împotriva președintelui Putin pentru a-l demite din funcție”, a declarat Palyuga în tweet-ul însoțit de document, adăugând: „Decizia a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți”.
Ulterior, deputații au fost informați de poliție că se confruntă cu acuzații legale „din cauza acțiunilor menite să discrediteze actualul guvern rus”, a relatat Post.
Deputații unui consiliu municipal din districtul Lomonosovsky din Moscova au făcut un gest similar, cerându-i, de asemenea, lui Putin să demisioneze.
„Retorica pe care dvs. și subordonații dvs. o folosiți de mult timp este impregnată de intoleranță și agresivitate, ceea ce, în cele din urmă, a trimis efectiv țara noastră înapoi în epoca Războiului Rece”, au afirmat legislatorii locali din Moscova într-o declarație, după cum a relatat publicația de investigații The Insider, cu sediul în Letonia.
„Rusia este din nou temută și urâtă, iar noi amenințăm din nou lumea cu armele nucleare”, au adăugat ei. „Având în vedere cele de mai sus, vă cerem să demisionați din funcție, deoarece opiniile dumneavoastră și modelul dumneavoastră de guvernare sunt iremediabil depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și a potențialului său uman.”
La scurt timp după ce a ordonat invazia neprovocată a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, Putin a semnat o lege care face ilegală răspândirea așa-numitelor „știri false” despre armata rusă. Cei găsiți vinovați ar putea ajunge în închisoare pentru o perioadă de până la 15 ani. Grupurile pentru drepturile omului și activiștii au denunțat această măsură ca fiind o încercare flagrantă de a înăbuși libertatea de exprimare și critica legitimă a războiului.
Criticii lui Putin au ajuns adesea în închisoare sau au murit în moduri violente sau misterioase
Cel mai proeminent opozant al lui Putin, Alexei Navalny, a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok din epoca sovietică în august 2020, dar a reușit să supraviețuiască atentatului la viața sa. Navalny a fost încarcerat mai puțin de un an mai târziu, în baza unor acuzații condamnate pe scară largă ca fiind motivate politic, și rămâne în spatele gratiilor.
În pofida apelurilor recente ale unor parlamentari locali, este foarte puțin probabil ca parlamentul rusesc să acționeze pentru a-l demite pe Putin sau ca astfel de eforturi să aibă un impact asupra războiului din Ucraina.
„Înțelegem că Putin nu va vărsa o lacrimă și nu va opri operațiunea”, a declarat Nikita Yuferev, unul dintre consilierii din Sankt Petersburg, pentru Post.
Pentagonul a declarat recent că numărul victimelor rusești în Ucraina este estimat la 80.000. Între timp, Occidentul a acționat pentru a paraliza economia Rusiei prin intermediul unor sancțiuni dure, în timp ce a trecut la izolarea politică a Moscovei.
Rusia a fost condamnată în întreaga lume pentru invadarea Ucrainei, iar armata sa a fost acuzată de crime de război și alte atrocități.