Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Forțele ucrainene care au scufundat o navă de război rusă cu rachete Harpoon au fost antrenate de SUA, spune un oficial
Articole online

Forțele ucrainene care au scufundat o navă de război rusă cu rachete Harpoon au fost antrenate de SUA, spune un oficial

navă

Forțele ucrainene care au scufundat o navă de război rusă cu rachete Harpoon au fost antrenate de SUA, spune un oficial

Luând cuvântul la Conferința de știri din domeniul apărării, subsecretarul apărării pentru achiziții și susținere al Pentagonului, Bill LaPlante, a dezvăluit că SUA și un aliat neidentificat au furnizat forțelor ucrainene rachetele anti-navă Harpoon, care sunt fabricate de Boeing și folosite de SUA și de mulți dintre aliații săi.

Rachetele au fost scoase de pe nava aliatului și apoi modificate pentru a fi lansate de pe un camion cu platformă, a declarat LaPlante.

„Le-am luat de pe navă, le-am pus pe niște camioane cu platformă, am pus Harpoanele, modulele pe camionul cu platformă, apoi un alt camion cu platformă pentru sursa de energie, am conectat un cablu între ele, ne-am dat seama că era exportabil, i-am adus pe ucraineni să se antreneze pe ele în weekendul Memorial Day, în țara noastră, iar săptămâna următoare două nave rusești au fost scufundate cu acele Harpoane”, a declarat LaPlante, potrivit Defense One.

Un purtător de cuvânt al lui LaPlante a confirmat ulterior pentru Defense One că ucrainenii nu au venit de fapt în SUA pentru a se antrena, dar că perioada de pregătire a avut loc în timpul weekend-ului de sărbătoare Memorial Day. Nu a fost clar unde, mai exact, au fost antrenați ucrainenii; SUA a declarat că își ține toate trupele în uniformă în afara Ucrainei pe fondul luptelor.

Armata ucraineană a declarat la mijlocul lunii iunie că a tras două rachete Harpoon și a lovit remorcherul Vasiliy Bekh al Marinei ruse – care ar fi transportat muniție, personal și arme – în Marea Neagră.

„În această dimineață, forțele noastre navale au lovit vasul de sprijin al Flotei din Marea Neagră Vasili Bekh, cu sistemul de rachete antiaeriene TOR la bord. Ulterior s-a aflat că s-a scufundat”, a declarat atunci șeful Administrației militare regionale Odesa, Maxim Marchenko.

Atacul a marcat primul caz în care Ucraina a anunțat că a folosit arme furnizate de Occident pentru a distruge o navă rusă. În aprilie, Ucraina a folosit racheta Neptun, de producție internă, pentru a scufunda crucișătorul rus Moskva, pe atunci nava amiral a flotei sale din Marea Neagră.

Cu câteva zile înainte de scufundarea remorcherului, Pentagonul a anunțat că va trimite Harpoons montate pe camioane pentru a ajuta la consolidarea sistemelor de apărare de coastă ale Ucrainei, ca parte a unui pachet masiv de ajutor militar.

Registration

Aici iti poti reseta parola