Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Opt momente memorabile din dezbaterile prezidențiale americane
Articole online

Opt momente memorabile din dezbaterile prezidențiale americane

Trump-Biden

2020 a fost un an electoral neobișnuit din cauza pandemiei COVID-19 – mai puține mitinguri mari și fără convenții gigantice – președintele Donald Trump și fostul vicepreședinte Joe Biden, marți seara, au făcut ceva tipic unei campanii prezidențiale. S-au confruntat în fața telespectatorilor.

Impactul dezbaterilor prezidențiale a a fost diferit de-a lungul anilor, dar, în unele cazuri, a fost chiar decisiv.

Iată câteva momente de dezbateri prezidențiale.

  1. Nixon vs. Kennedy: rolul televiziunii (1960)

Confruntarea dintre vicepreședintele Richard Nixon, un republican, și oponentul său democrat, senatorul John F. Kennedy din Massachusetts, nu este amintit pentru ceva memorabil, ci mai mult ca un punct de pornire din istoria alegerilor prezidențiale.

Cele patru confruntări dintre cei doi au fost primele dezbateri prezidențiale televizate.

Nixon a obținut puncte în dezbatere, dar nu a putut să se pună cu fotogenicul Kennedy de la televizor. S-a spus frecvent că cei care au ascultat la radio au crezut că Nixon a câștigat, dar cei care l-au urmărit la TV au crezut că Kennedy a câștigat.

Cu toate acestea, nu existau sondaje instantanee la momentul respectiv pentru a susține acest lucru.

Kennedy, în vârstă de 43 de ani, candidează pentru a deveni cel mai tânăr președinte ales din istorie. Vicepreședintele Theodore Roosevelt, în vârstă de 42 de ani, era mai tânăr când a preluat funcția după asasinarea președintelui William McKinley în septembrie 1901, dar nu fusese ales președinte.

Nixon, deși cu doar cinci ani mai mare decât Kennedy, a fost vicepreședinte timp de opt ani sub un președinte popular, Dwight Eisenhower. Ca atare, chiar și dezbaterea a ridicat statura lui Kennedy.

Având în vedere rezultatul strâns (Kennedy a câștigat cu 112.827 voturi din 68.329.141 exprimate), dezbaterea a avut probabil un anumit impact asupra rezultatului.

  1. Ford vs. Carter: Soviet Domination (1976)

Abia după 16 ani de la confruntarea Nixon-Kennedy a avut loc următoarea dezbatere, la alte alegeri care au câștigate tot la o diferență mica de voturi.

Politicii externă a președintelui Gerald Ford devenise o temă majoră a campaniei, iar președintele republican a fost provocat  de democratul Jimmy Carter, fost guvernator al Georgiei, în acea direcție.

Ford rămăsese în urmă în sondaje, dar începuse să recupereze. El a subliniat lipsa de experiență a lui Carter pe scena mondială și a încercat să descrie partidul său ca fiind mai dur în fața Uniunii Sovietice decât democrații.

Ford a fost întrebat: „Te-am înțeles că spui, domnule, că rușii nu folosesc Europa de Est ca propria lor sferă de influență?.”

Ford a riscat:. „Nu cred că românii se consideră dominați de Uniunea Sovietică. Nu cred că polonezii se consideră dominați de Uniunea Sovietică”.

Carter a replicat: „Aș vrea să-l văd pe domnul Ford că-i convinge pe polonezii-americani, pe cehii-americani și maghiarii-americani că acele țări nu trăiesc sub supravegherea și controlul Uniunii Sovietice din spatele cortinei de fier”.

Carter a câștigat o cursă strânsă, cu 50,1% din voturi. Gafa lui se pare că a contact în stabilirea rezultatului alegerilor.

  1. Carter vs. Reagan: „Better Off?”(1980)

Sondajele din 1980 au fost foarte strânse între Carter, pe atunci președintele în exercițiu, și concurentul său, fostul guvernator al Californiei, Ronald Reagan, nominalizat de republicani.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola