Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Opt momente memorabile din dezbaterile prezidențiale americane
Articole online

Opt momente memorabile din dezbaterile prezidențiale americane

Trump-Biden

Vicepreședinte nominalizat la președinția de republicani, George H.W. Bush i-a surprins pe mulți cu alegerea lui Quaylecrezând că îi va aduce alegătorii mai tineri.

Bentsen era un veteran al Senatului, în timp ce Quayle era considerat lipsit de experiență. În timpul dezbaterii, Quayle a explicat că experiența sa în serviciul din Senat a fost comparabilă cu cea a lui John F. Kennedy înainte de a candida la funcția de președinte.

Bentsen a punctat: „Am servit cu Jack Kennedy. L-am cunoscut pe Jack Kennedy. Jack Kennedy era un prieten de-al meu. Domnule senator, nu sunteți Jack Kennedy!”.

Totuși, cuplul Bush-Quayle l-a învins pe Dukakis-Bentsen, câștigând 40 de state..

  1. Bush vs. Clinton vs. Perot: Verificarea timpului (1992)

Se spune că președinții în funcție nu dau întotdeauna bine în dezbateri, deoarece nu sunt obișnuiți să împartă scena. În 1992, Bush a trebuit să împartă scena cu doi concurenți, guvernatorul Arkansasului Bill Clinton, care a fost nominalizat de democrați, și omul de afaceri din Texas, Ross Perot, care a candidat ca independent.

Acesta a fost primul format de dezbatere care a permis unui grup de alegători indeciși să pună întrebări candidaților.

Presa din acel an l-a atacat frecvent pe Bush ca fiind detașat de americanii obișnuiți și incomod pentru ei, în timp ce Clinton a fost descris ca fiind empatic care putea „simți durerea ta”.

În timp ce era pe punctul de a primi o întrebare incomodă de la un membru al audienței, Bush și-a verificat ceasul. Această acțiune simplă a determinat speculațiile mass-media că ar fi fost cumva plictisit de procesul dezbaterii și că nu se putea concentra.

  1. Gore vs. Bush: Suspinul auzit în întreaga lume (2000)

În ceea ce a fost o inversare a rolurilor din dezbaterea de opt ani mai devreme, vicepreședintele lui Clinton, Al Gore, părea adesea mai distant decât adversarul său, mai afabilul George W. Bush, guvernatorul republican al Texasului și fiul fostului președinte.

În timpul unei dezbateri, Gore a fost auzit suspinând în timp ce Bush vorbea.

În mod similar, în timpul dezbaterii primăriei, Gore părea să întărească modul în care adversarii săi au încercat să-l caricaturizeze.

Faptul că Gore a mers pe la spatele lui Bush a fost văzut ca o mișcare prin care încerca să-l intimideze. Bush pur și simplu s-a întors, a dat din cap și a continuat să vorbească.

  1. Obama vs. Romney: verificarea faptelor discutabile (2012)

După atacul terorist din Benghazi, Libia, în care au fost uciși patru americani la 11 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, administrația președintelui Barack Obama a declarat că atacul a fost inspirat de protestele împotriva unui videoclip anti-musulman.

A doua zi după atac, înainte de a participa la o strângere de fonduri politică, Obama l-a catalogat doar în treacăt ca „act terorist”.

Dar, ambasadorul la ONU Susan Rice a participat la o rundă de emisiuni de știri duminicale unde a dat din nou vina pe videoclipul realizat în America pentru protestele violente. Informațiile ulterioare au arătat că a fost un atac terorist planificat.

În timpul unei dezbateri dintre Obama, un democrat, și Mitt Romney, un fost guvernator republican din Massachusetts, Romney a criticat faptul că administrația caracterizează atacul terorist mai degrabă ca un protest.

„Timp de 14 zile, el a refuzat să-l numească act terorist”, a spus Romney. Obama i-a spus lui Candy Crowley de la CNN, care modera dezbaterea, să „verifice transcrierea”. Crowley a dat curs cererii președintelui și i-a spus lui Romney: „De fapt, domnule, a numit-o un act teroarist”.

Obama afirmase în campanie că amenințarea terorismului scădea, așa că atacul de la Benghazi care a avut loc atât de aproape de alegeri a fost dăunător. Cu toate acestea, mâna de ajutor pe care i-a dat-o Crowley probabil l-a ajutat pe el și administrația să reziste.

Sursa AICI

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola