Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Opt momente memorabile din dezbaterile prezidențiale americane
Articole online

Opt momente memorabile din dezbaterile prezidențiale americane

Trump-Biden

Deși a existat o nemulțumire semnificativă față de performanța lui Carter, democrații au încercat să-l termine pe Reagan calificându-l ca prea conservator.

Cei doi candidați au avut o singură dezbatere – pe care Reagan a dominat-o. (Reagan a avut o dezbatere separată cu un candidat independent, Rep. John Anderson, R-Ill., cu care Carter a refuzat să se confrunte.)

În dezbaterea care a contat, Carter a fost agresiv, acuzându-și contracandidatul că va demonta sistemulde protecție socială. Reagan a respins fiecare atac și a reușit să-l dezarmeze complet pe Carter răspunzând: „Iată-te din nou”.

Remarca decisive i-a aparținut lui Reagan care i-a întrebat pe americani: „Ești mai bine decât erai acum patru ani?”.

Reagan a câștigat în 44 de state. Cu o victorie atât de clară, probabil că nici dezbaterea, nici vreun alt factor nu au decis alegerile.

Dar, în dezbatere, Reagan a reușit să răstoarne îngrijorarea că ar fi ieșit cumva din curentul epocii și era o amenințare pentru America.

  1. Reagan vs. Mondale: Age and ‘Youth’ (1984)

Anii 1980 au fost numiți epoca Reagan, prin faptul că au adus o revoluție conservatoare în Statele Unite. Dar în 1984, adversarul său democrat Walter Mondale, care fusese vicepreședinte al lui Carter, a încercat să folosească vârsta lui Reagan ca temă de campanie.

Reagan era, la acea vreme, cel mai bătrân președinte ales din istoria americană. Când a candidat la realegere, avea 73 de ani.

Democrații au ridicat problema dacă era la înălțime ca președinte la vârsta lui.

În prima dezbatere, Mondale părea să fie mai bun ca Reagan.

Cu toate acestea, în cea de-a doua dezbatere, Reagan a punctat:

„Nu voi face din vârstă o problemă a acestei campanii. Nu voi exploata, în scopuri politice, tinerețea și lipsa de experiență a adversarului meu”.

Mondale, pe atunci de 56 de ani, nu putea face altceva decât să râdă în timpul dezbaterii, iar vârsta nu a mai fost menționată.

Reagan a câștigat în 49 de state și a pierdut doar în statul natal al lui Mondale, Minnesota, la doar 3.761 de voturi din 2.084.449 voturi exprimate.

  1. Quayle vs. Bentsen: „No Jack Kennedy” (1988)

În 1988, cel mai memorabil moment de dezbatere a venit în confruntarea candidaților la vicepreședinție dintre senatorul Dan Quayle, un republican din Indiana, și senatorul Lloyd Bentsen, un democrat din Texas.

Candidatul la președinție democrat, guvernatorul din Massachusetts, Michael Dukakis, l-a ales pe Bentsen pentru experiența sa și în speranța că îl va ajuta să câștige Texasul.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola