Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Operațiunea Mincemeat, acțiunea Aliaților demnă de un roman de spionaj
Articole online

Operațiunea Mincemeat, acțiunea Aliaților demnă de un roman de spionaj

operațiune

Operațiunea Mincemeat, acțiunea Aliaților demnă de un roman de spionaj

Incluzând o identitate falsă, documente contrafăcute și un cadavru, Operațiunea Mincemeat este considerată de mulți ca fiind una dintre cele mai reușite înșelăciuni de război realizate vreodată.

Organizarea înșelăciunii tactice

Înaintea invaziei Aliaților în Sicilia, serviciile de informații britanice s-au angajat într-o misiune de a-i înșela pe germani cu privire la adevărata lor țintă. Operațiunea a fost organizată de Ewen Montagu, de la Divizia de informații navale, și de Charles Cholmondeley de la MI5.

Pentru a-i păcăli pe germani, aceștia au pus la cale un plan prin care trupul unui pușcaș marin regal mort să fie adus de valuri pe coasta spaniolă. Desigur, nu ar fi fost un pușcaș marin adevărat, ci un individ căruia i-ar fi dat documente false, în speranța că informația ar fi fost transmisă serviciilor secrete germane.

Omul care nu a fost niciodată

Prima etapă a operațiunii a presupus crearea unei identități false care să fie asociată cu cadavrul. Un medic legist din Londra, Bentley Purchase, a fost instruit să fie atent la un cadavru cu leziuni care ar putea fi considerate ca fiind cele suferite în urma căderii dintr-un avion cu parașuta defectă. Cadavrul unui muncitor fără adăpost care murise recent a ajuns în cele din urmă pe masa lui.

Conform relatării lui Montagu despre operațiune, li s-a dat permisiunea de a folosi cadavrul pentru Operațiunea Mincemeat, cu condiția ca identitatea bărbatului să nu fie niciodată făcută publică. Aceasta a fost ținută secretă până în 1996, când numele său a fost descoperit în dosarele de la Public Record Office, precizându-se că ar fi fost un galez pe nume Glyndwr Michael.

Michael a fost transformat în căpitanul William Martin din Royal Marines. A fost îmbrăcat în uniforma unui ofițer britanic și i s-a creat o carte de identitate falsă, scopul fiind acela de a face să pară că a fost implicat într-un incident aerian în timp ce se afla în posesia unor documente secrete. Aceste falsuri au fost plasate într-o servietă neagră și înlănțuite la încheietura mâinii lui Martin.

Documente de înșelăciune

Documentele secrete falsificate au dezvăluit faptul că Aliații urmau să vizeze Grecia și Sardinia pentru invazia lor, folosind Sicilia ca momeală. Pentru ca documentele să fie mai convingătoare, au fost adăugate elemente suplimentare, transformându-l pe Martin într-un om cu o viață, o familie și un trecut. Fără acestea, îngrijorarea era că documentele ar fi părut, într-adevăr, plantate.

Unul dintre elementele incluse a fost o fotografie a presupusei logodnice a lui Martin și o chitanță pentru un inel de logodnă. Femeia care juca rolul logodnicei sale era de fapt secretara MI5, Jean Leslie, care a furnizat o fotografie făcută la începutul războiului, când înota în râul Tamisa. Pentru a spori iluzia, pe spatele fotografiei erau scrise cuvintele „Până când moartea ne va despărți”. Iubita ta Pam” scrise pe ea.

Oficialii au fost atât de dedicați să îl facă pe Martin să pară real încât i-au umplut servieta cu alte obiecte „normale”, inclusiv țigări, chei, timbre, chibrituri, taloane de bilete de la teatru, chitanțe, avize bancare și chiar scrisori de la familia sa.

Plantarea căpitanului William Martin

După ce cadavrul a fost pregătit, a venit momentul să fie plantat. Cadavrul a fost mutat într-un container umplut cu gheață și încărcat pe HMS Seraph, un submarin britanic. Acesta a fost transportat până pe coasta spaniolă, unde a fost eliberat în apă. Cu un impuls suplimentar din partea lui Seraph, acesta urma să ajungă la țărm ca orice alt aviator doborât căzut în mare.

Montagu și Cholmondeley au ales orașul Huelva, în sud-vestul Spaniei, deoarece se știa că acolo lucrau agenți germani.

La 30 aprilie 1943, locotenentul Norman Jewell, căpitanul navei HMS Seraph, a citit un pasaj din Biblie în timp ce trupul lui Martin era împins în mare. Totul a decurs conform planului, iar cadavrul a ajuns la țărm, unde a fost găsit de un pescar și identificat ca fiind maiorul William Martin din Royal Marines. Acesta a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul orașului.

Pentru a se asigura că documentele din servietă au fost descoperite și crezute ca fiind reale, britanicii au făcut un spectacol încercând să recupereze servieta și conținutul ei. Tactica a funcționat, iar servieta a fost deschisă pe ascuns. Fotografii ale documentelor din interior au fost transmise serviciilor de informații germane.

Invazia aliată a Siciliei: Operațiunea Husky

La doar 10 săptămâni de la descoperirea cadavrului maiorului Martin, Aliații au lansat invazia Siciliei. Între 150.000 și 160.000 de soldați, cu sprijin naval și aerian, au ajuns pe țărmurile siciliene cu 600 de tancuri pentru a începe înaintarea în Europa. Eforturile lor au forțat evacuarea a aproximativ 62.000 de soldați italieni și 52.000 de soldați germani.

Este dificil de știut cu exactitate cât de utilă a fost Operațiunea „Mincemeat” în legătură cu succesul Aliaților în Sicilia, dar cu siguranță a jucat un rol major în surprinderea forțelor Axei. Falsificarea a fost atât de convingătoare încât germanii au fost complet nepregătiți, iar multe dintre forțele lor fuseseră trimise să apere zonele despre care britanicii pretindeau că sunt ținte.

Chiar și la două săptămâni de la începerea invaziei, Înaltul Comandament german credea că este vorba încă de o prefăcătorie, așteptând ca adevăratul atac să înceapă în altă parte.

În anul 2021 a apărut chiar și un film cu privire la această acțiune din Al Doilea Război Mondial, Operation Mincemeat.

Registration

Aici iti poti reseta parola