Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Înainte de a fi Obi-Wan Kenobi, Alec Guinness a participat la invazia aliată din Sicilia
Articole online

Înainte de a fi Obi-Wan Kenobi, Alec Guinness a participat la invazia aliată din Sicilia

Alec Guinness

Alec Guinness este renumit pentru rolurile sale emblematice din filme precum franciza Star Wars și The Bridge on the River Kwai (1957). În spatele recunoașterilor cinematografice se află un capitol mai puțin cunoscut din viața celebrului actor: serviciul său remarcabil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Înainte de a fi Obi-Wan Kenobi, Alec Guinness a participat la invazia aliată din Sicilia

Guinness s-a înrolat în Rezerva de Voluntari a Marinei Regale în 1941 și, pe parcursul conflictului, a luat parte la numeroase misiuni periculoase, inclusiv la invazia aliată a Siciliei în vara anului 1943.

În tot acest timp, pasiunea sa pentru actorie nu a dispărut niciodată.

Viața timpurie a lui Alec Guinness

Alec Guinness de Cuffe s-a născut la 2 aprilie 1914. Identitatea tatălui său rămâne neconfirmată și nu a fost menționat nimic pe certificatul său de naștere. Când a fost întrebat, Guinness a spus că a crezut că este vorba despre un scoțian pe nume Andrew Geddes, care i-a plătit o mare parte din educație. De asemenea, se știa că acesta îi vizita periodic pe Guinness și pe mama sa, spunând că este un unchi.

Pe măsură ce a crescut, Guinness și-a format un interes pentru teatru, mergând în tinerețe la Fay Compton Studio of Dramatic Art. În timp ce se afla acolo, a obținut primul său rol pe scenă, ca figurant în Libel. Spectacolul a avut succes și a fost mutat pe o scenă mai mare la Playhouse din West End din Londra. Guinness a obținut o promovare, fiind numit dublură cu doar două replici.

Doi ani mai târziu, în 1936, a început cu adevărat să își facă un nume.

Un actor excepțional

Alec Guinness a semnat pentru a juca la Teatrul Old Vic, unde a fost distribuit în roluri mult mai bune.

După câteva roluri, a început să urmeze cursuri la London Theater Studio. De atunci, a fost distribuit în numeroase producții shakespeariene, inclusiv în rolurile Aumerle în Richard al II-lea, Lorenzo în Neguțătorul din Veneția, Romeo în Romeo și Julieta, Malvolio în A douăsprezecea noapte și Exeter în Henric al V-lea.

Guinness a jucat, de asemenea, rolul principal într-o producție din 1938 a piesei Hamlet, ceea ce i-a adus laude semnificative în întreaga lume teatrală, atât în Regatul Unit, cât și în străinătate.

Alec Guinness se înrolează în Rezerva de Voluntari a Marinei Regale

În timp ce cariera sa de actor lua avânt, Marea Britanie a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce l-a determinat să își caute un alt post. În timp ce un coleg actor s-a oferit să îl înscrie într-o unitate antiaeriană, el a refuzat, invocând numărul de actori deja repartizați.

În 1941, s-a înrolat în rezerva de voluntari a Marinei Regale și a urmat cursuri de pregătire la HMS Raleigh, Lancing College și HMS King Alfred. Inițial, Guinness a servit ca marinar, înainte de a fi numit sublocotenent temporar la 30 aprilie 1942.

A fost numit locotenent temporar în anul următor, moment în care a participat la invazia aliată a Siciliei. În timpul Operațiunii Husky, Guinness a fost pus la comanda ambarcațiunii de debarcare LCI-124, ducând la țărm soldați din Batalionul 5, Black Watch (Royal Highland Regiment).

Aceștia s-au îmbarcat pe ambarcațiunea sa la începutul zilei de 9 iulie 1943. În timpul efortului agitat, Guinness a ratat ordinul ca operațiunea să înceapă cu o oră mai târziu decât era programat inițial. Odată ce toată lumea a fost la bord, a plecat direct spre țărmul sicilian. Când a debarcat, oamenii săi și-au dat seama curând că nu mai era nimeni acolo.

Operațiunea Husky

Alec Guinness și oamenii săi au fost primii care au debarcat în timpul Operațiunii Husky. Cu toate acestea, confuzia a făcut ca un ofițer comandant să creadă că el a fost unul dintre ultimii. Când a fost întrebat care era cariera sa civilă, el a răspuns: „Îmi permiteți să vă atrag atenția, domnule, în calitate de actor, că în West End din Londra, dacă se anunță că, cortina se ridică la ora 20:00, se ridică la ora 20:00 și nu cu o oră mai târziu, un lucru din care Marina Regală ar putea învăța.”

Mai târziu, în timpul războiului, Guinness a trimis provizii și agenți către partizanii iugoslavi din Mediterana. În 1944, în timpul uneia dintre aceste călătorii, a fost surprins de un uragan. Deși a scăpat nevătămat, nava sa nu a mai putut fi reparată. A mai participat la încă o operațiune după aceasta, fiind la bordul unei ambarcațiuni de debarcare în timpul invaziei de la Anzio.

În afară de serviciul militar, Guinness a primit, de asemenea, permisiunea de a juca în spectacolul de pe Broadway Flare Path, în care a interpretat rolul locotenentului de zbor Teddy Graham. Acest lucru nu a durat însă prea mult, producția fiind închisă după numai două săptămâni.

Numeroasele filme de război ale lui Alec Guinness

Când serviciul militar al lui Alec Guinness s-a încheiat, acesta s-a întors rapid la actorie, deși s-a îndepărtat de Shakespeare pentru a se concentra pe film. Cel mai faimos rol al său a fost Obi-Wan Kenobi în Războiul Stelelor, iar alte roluri notabile au fost Oliver Twist (1958), Lawrence al Arabiei (1962), Marile Speranțe (1946), Mafia din Lavender Hill (1951) și Scrooge (1970).

Guinness s-a aflat, de asemenea, în rolurile principale într-o serie de filme de război. Printre acestea se numără rolul principal din Doctor Jivago (1965) și maiorul Jock Sinclair în Tunes of Glory (1960). De asemenea, l-a interpretat pe Führer într-un film din 1973. Guinness a obținut primul său premiu Oscar pentru rolul locotenent-colonelului Nicholson, un ofițer britanic luat ca prizonier de război (POW), în The Bridge on the River Kwai.

Guinness a primit numeroase distincții de-a lungul vieții sale, inclusiv o stea pe Hollywood Walk of Fame și un Ordin al Imperiului Britanic. A fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a în 1959.

Registration

Aici iti poti reseta parola