Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Înainte de a fi Obi-Wan Kenobi, Alec Guinness a participat la invazia aliată din Sicilia
Articole online

Înainte de a fi Obi-Wan Kenobi, Alec Guinness a participat la invazia aliată din Sicilia

Alec Guinness

Înainte de a fi Obi-Wan Kenobi, Alec Guinness a participat la invazia aliată din Sicilia

Guinness s-a înrolat în Rezerva de Voluntari a Marinei Regale în 1941 și, pe parcursul conflictului, a luat parte la numeroase misiuni periculoase, inclusiv la invazia aliată a Siciliei în vara anului 1943.

În tot acest timp, pasiunea sa pentru actorie nu a dispărut niciodată.

Viața timpurie a lui Alec Guinness

Alec Guinness de Cuffe s-a născut la 2 aprilie 1914. Identitatea tatălui său rămâne neconfirmată și nu a fost menționat nimic pe certificatul său de naștere. Când a fost întrebat, Guinness a spus că a crezut că este vorba despre un scoțian pe nume Andrew Geddes, care i-a plătit o mare parte din educație. De asemenea, se știa că acesta îi vizita periodic pe Guinness și pe mama sa, spunând că este un unchi.

Pe măsură ce a crescut, Guinness și-a format un interes pentru teatru, mergând în tinerețe la Fay Compton Studio of Dramatic Art. În timp ce se afla acolo, a obținut primul său rol pe scenă, ca figurant în Libel. Spectacolul a avut succes și a fost mutat pe o scenă mai mare la Playhouse din West End din Londra. Guinness a obținut o promovare, fiind numit dublură cu doar două replici.

Doi ani mai târziu, în 1936, a început cu adevărat să își facă un nume.

Un actor excepțional

Alec Guinness a semnat pentru a juca la Teatrul Old Vic, unde a fost distribuit în roluri mult mai bune.

După câteva roluri, a început să urmeze cursuri la London Theater Studio. De atunci, a fost distribuit în numeroase producții shakespeariene, inclusiv în rolurile Aumerle în Richard al II-lea, Lorenzo în Neguțătorul din Veneția, Romeo în Romeo și Julieta, Malvolio în A douăsprezecea noapte și Exeter în Henric al V-lea.

Guinness a jucat, de asemenea, rolul principal într-o producție din 1938 a piesei Hamlet, ceea ce i-a adus laude semnificative în întreaga lume teatrală, atât în Regatul Unit, cât și în străinătate.

Alec Guinness se înrolează în Rezerva de Voluntari a Marinei Regale

În timp ce cariera sa de actor lua avânt, Marea Britanie a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce l-a determinat să își caute un alt post. În timp ce un coleg actor s-a oferit să îl înscrie într-o unitate antiaeriană, el a refuzat, invocând numărul de actori deja repartizați.

În 1941, s-a înrolat în rezerva de voluntari a Marinei Regale și a urmat cursuri de pregătire la HMS Raleigh, Lancing College și HMS King Alfred. Inițial, Guinness a servit ca marinar, înainte de a fi numit sublocotenent temporar la 30 aprilie 1942.

A fost numit locotenent temporar în anul următor, moment în care a participat la invazia aliată a Siciliei. În timpul Operațiunii Husky, Guinness a fost pus la comanda ambarcațiunii de debarcare LCI-124, ducând la țărm soldați din Batalionul 5, Black Watch (Royal Highland Regiment).

Aceștia s-au îmbarcat pe ambarcațiunea sa la începutul zilei de 9 iulie 1943. În timpul efortului agitat, Guinness a ratat ordinul ca operațiunea să înceapă cu o oră mai târziu decât era programat inițial. Odată ce toată lumea a fost la bord, a plecat direct spre țărmul sicilian. Când a debarcat, oamenii săi și-au dat seama curând că nu mai era nimeni acolo.

Operațiunea Husky

Alec Guinness și oamenii săi au fost primii care au debarcat în timpul Operațiunii Husky. Cu toate acestea, confuzia a făcut ca un ofițer comandant să creadă că el a fost unul dintre ultimii. Când a fost întrebat care era cariera sa civilă, el a răspuns: „Îmi permiteți să vă atrag atenția, domnule, în calitate de actor, că în West End din Londra, dacă se anunță că, cortina se ridică la ora 20:00, se ridică la ora 20:00 și nu cu o oră mai târziu, un lucru din care Marina Regală ar putea învăța.”

Mai târziu, în timpul războiului, Guinness a trimis provizii și agenți către partizanii iugoslavi din Mediterana. În 1944, în timpul uneia dintre aceste călătorii, a fost surprins de un uragan. Deși a scăpat nevătămat, nava sa nu a mai putut fi reparată. A mai participat la încă o operațiune după aceasta, fiind la bordul unei ambarcațiuni de debarcare în timpul invaziei de la Anzio.

În afară de serviciul militar, Guinness a primit, de asemenea, permisiunea de a juca în spectacolul de pe Broadway Flare Path, în care a interpretat rolul locotenentului de zbor Teddy Graham. Acest lucru nu a durat însă prea mult, producția fiind închisă după numai două săptămâni.

Numeroasele filme de război ale lui Alec Guinness

Când serviciul militar al lui Alec Guinness s-a încheiat, acesta s-a întors rapid la actorie, deși s-a îndepărtat de Shakespeare pentru a se concentra pe film. Cel mai faimos rol al său a fost Obi-Wan Kenobi în Războiul Stelelor, iar alte roluri notabile au fost Oliver Twist (1958), Lawrence al Arabiei (1962), Marile Speranțe (1946), Mafia din Lavender Hill (1951) și Scrooge (1970).

Guinness s-a aflat, de asemenea, în rolurile principale într-o serie de filme de război. Printre acestea se numără rolul principal din Doctor Jivago (1965) și maiorul Jock Sinclair în Tunes of Glory (1960). De asemenea, l-a interpretat pe Führer într-un film din 1973. Guinness a obținut primul său premiu Oscar pentru rolul locotenent-colonelului Nicholson, un ofițer britanic luat ca prizonier de război (POW), în The Bridge on the River Kwai.

Guinness a primit numeroase distincții de-a lungul vieții sale, inclusiv o stea pe Hollywood Walk of Fame și un Ordin al Imperiului Britanic. A fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a în 1959.

Registration

Aici iti poti reseta parola