Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oamenii de știință din Israel ar fi identificat cel mai vechi foc de tabără din lume folosind inteligența artificială
Articole online

Oamenii de știință din Israel ar fi identificat cel mai vechi foc de tabără din lume folosind inteligența artificială

foc

Oamenii de știință din Israel ar fi identificat cel mai vechi foc de tabără din lume folosind inteligența artificială

Cercetătorii din Israel au folosit inteligența artificială pentru a stabili dacă oamenii din antichitate care trăiau în cariera Evron au ars silex și oase de animale. 

Potrivit unui articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii de la Weizmann Institute of Science au folosit inteligența artificială pentru a studia uneltele antice din silex din situl arheologic Evron Quarry, Israel, pentru a determina dacă au fost sau nu arse în mod intenționat.

„Focul este ceea ce îi diferențiază pe oameni de alte animale. Noi depindem de el astăzi. [Dar] întrebarea despre momentul în care homininii au început cu focul, cum a fost să ia un băț aprins și să-l folosească, rămâne un mister”, a declarat pentru Jerusalem Post scriitorul principal și doctorandul în arheologie Zane Stepka.

Potrivit Times of Israel, metodele arheologice „tradiționale” au găsit dovezi ale oamenilor care au folosit focul doar începând cu aproximativ 200.000 de ani în urmă. Dar cercetătorii de la Institutul Weizmann au folosit metode neobișnuite pentru a studia uneltele din silex din situl Evron Quarry, care au fost folosite între 800.000 și 1 milion de ani în urmă. Mai exact, au studiat uneltele din silex în sine. Silexul se modifică la nivel molecular atunci când este ars, dar pentru a determina cât de fierbinte a devenit silexul, cercetătorii au apelat la inteligența artificială:

„Am testat o varietate de metode, printre care metode tradiționale de analiză a datelor, modele de învățare automată și modele mai avansate de învățare profundă”, a declarat Ido Azuri de la Weizmann.

Zeci de oase de animale găsite în sit au prezentat, de asemenea, dovezi de modificări moleculare datorate încălzirii

Prin utilizarea modelului de învățare profundă, cercetătorii au reușit să determine că uneltele din silex au fost arse la temperaturi de până la 600°C și chiar mai mari de 600°C. 

„Modelele de învățare profundă care au prevalat aveau o arhitectură specifică care le-a depășit pe celelalte și ne-au oferit cu succes încrederea de care aveam nevoie pentru a utiliza în continuare acest instrument într-un context arheologic care nu are semne vizuale de utilizare a focului.”

Cercetătorii consideră că acest lucru sugerează că oamenii experimentau arderea diferitelor materiale. Cu alte cuvinte, ei învățau cum să stăpânească focul.

„Acum, avem artefacte vechi de un milion de ani despre care știm că au fost arse, iar asta este ceva”, a declarat Stepka pentru Jerusalem Post, adăugând. „Există teorii, dar nu există dovezi arheologice despre cum a fost făcut pentru prima dată focul”.

Cu toate acestea, descoperirea lor este semnificativă, deoarece cercetătorii cred că focul a avut un impact profund asupra omenirii. La fel ca în mitul lui Prometeu, folosirea focului i-a ajutat pe oamenii antici să pună bazele civilizației.

„Dacă vom folosi această metodă în situri arheologice vechi de un milion sau două de milioane de ani, am putea afla ceva nou”, a declarat Stepka.

Iar acest lucru, a declarat ea pentru Jersalem Post, ar putea spune o poveste uimitoare despre începutul civilizației umane.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola