O veche „baie rituală” și o vilă a elitelor au fost descoperite lângă Zidul de Vest din Ierusalim
Zidul de Vest este unul dintre cele mai sfinte locuri din iudaism și este vizitat de milioane de credincioși și turiști în fiecare an. Dar, de obicei, vizitatorii trebuie să coboare 142 de trepte sau să facă un ocol lung în jurul zidurilor orașului pentru a ajunge la locul sfânt.
În 2017, s-a dat permisiunea unei companii de dezvoltare să construiască două lifturi pentru un acces mai bun pentru persoanele cu dizabilități, pentru a face coborârea de 26 de metri pe lângă treptele existente la marginea Cartierului Evreiesc din Orașul Vechi, iar arheologii au început să excaveze mica zonă în 2019.
„Ni s-a oferit cu adevărat o oportunitate excepțională de a excava o parcelă de teren neatinsă în interiorul Orașului Vechi – ceea ce astăzi este o mare raritate – și de a săpa astfel prin toate straturile de sub un oraș viu și activ, în toate complexitățile și luptele sale, atât în trecut, cât și în prezent”, a declarat pentru Michal Haber, un arheolog de la Universitatea Ebraică din Ierusalim care a participat la săpături.
Săpăturile arheologice s-au încheiat în urmă cu câteva luni, după ce au fost descoperite structuri și artefacte din cel puțin cinci faze diferite ale istoriei vaste a orașului antic. Cu toate acestea, cerințele legale înseamnă că lifturile nu vor începe să funcționeze lângă capătul de sud-vest al Pieței Zidului de Vest până în 2025.
Zidul Plângerii
Zidul de Vest este ceea ce a mai rămas la suprafață dintr-un zid de sprijin al Muntelui Templului din Ierusalim, construit de regele Irod cel Mare, în secolul I î.Hr.
Irod s-a angajat într-un amplu program de extindere și înfrumusețare a structurilor de pe Muntele Templului, care includea „Al Doilea Templu” evreiesc, finalizat în 515 î.Hr. și care se presupune că se află pe locul Primului Templu construit de regele biblic Solomon, care a domnit peste Israelul antic.
Dar în anul 70 d.Hr., conducătorii romani ai Ierusalimului au distrus cel de-al Doilea Templu și alte structuri de pe Muntele Templului ca pedeapsă pentru o rebeliune evreiască. În secolul al VII-lea, musulmanii au cucerit Ierusalimul și au construit Moscheea Al-Aqsa și sanctuarul Domul Stâncii.
Restricțiile moderne de intrare în partea de sus a Muntelui Templului înseamnă că evreii nu au voie să se roage la locul celui de-al Doilea Templu, care, în tradiție, era situat în apropierea Domului Stâncii.
Ca urmare, Zidul de Vest – considerat a fi cea mai apropiată structură accesibilă de ceea ce a fost odată sanctuarul interior al templului – a devenit unul dintre cele mai sacre locuri din iudaism.
Apeduct antic
Una dintre cele mai înalte descoperiri de pe situl liftului sunt conducte de teracotă instalate în timpul perioadei otomane în Ierusalim, probabil în secolul al XIX-lea, a declarat arheologul Oren Gutfeld, de la Universitatea Ebraică, care a condus săpăturile.
Țevile de apă sunt încă intacte și continuă linia unui apeduct construit în timpul perioadei târzii a celui de-al doilea Templu – fie în perioada Hasmoneană, fie în cea mai târzie Herodiană – pentru a aduce apă în oraș de la izvoarele din dealurile din jurul Betleemului, la peste 10 kilometri distanță.
„Au folosit apeductul hasmonean sau erodian ca bază pentru conducte”, a spus el. „În unele locuri, apeductul din perioada celui de-al Doilea Templu nu a supraviețuit, dar pe tot parcursul drumului au construit noile conducte”.
Descoperirile includ, de asemenea, numeroase dovezi ale prezenței armatelor romane în oraș după anul 135 d.Hr., la zeci de ani după ce cel de-al doilea Templu a fost distrus și Ierusalimul a fost reconstruit ca oraș roman păgân numit Aelia Capitolina – un nume derivat de la familia împăratului de atunci, Hadrian, și de la dedicarea orașului zeului roman principal Jupiter Capitolinus. Romanii au construit, de asemenea, un templu al zeului pe Muntele Templului.