Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Apelul disperat al Patriarhului ortodox al Ierusalimului.,„Prezența noastră este amenințată” de grupuri radicale
Articole online

Apelul disperat al Patriarhului ortodox al Ierusalimului.,„Prezența noastră este amenințată” de grupuri radicale

„Bisericile noastre sunt amenințate”

„Prezența noastră în Ierusalim este amenințată”, scrie Theophilos al III-lea, patriarhul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, într-un articol de opinie din The Times.

„Bisericile noastre sunt amenințate de grupurile marginale radicale israeliene. În mâinile acestor extremişti, comunitatea creştină din Ierusalim suferă foarte mult. Frații și surorile noastre sunt victimele crimelor motivate de ură. Bisericile noastre sunt în mod regulat profanate și vandalizate. Clerul nostru este supus unor intimidări frecvente”, a continuat el.

Theophilos al III-lea crede că „intenția acestor grupuri radicale este de a stinge lumina comunității creștine din Orașul Vechi”.

Patriarhul a menționat că grupurile radicale, care „nu sunt reprezentative pentru statul Israel sau poporul evreu”, caută să ocupe „prin tranzacții ilegitime” două clădiri mari din zona Porții Jaffa, care se află pe drumul de pelerinaj către Biserica Sfântului Mormânt. Biserica a fost construită în locul în care atât romano-catolicii, cât și creștinii ortodocși cred că Iisus a fost răstignit, îngropat și înviat.

„Familiile locale, care au trăit aici de generații, vor fi făcute să se simtă nepoftite în propria lor casă, iar pelerinii care au tânjit să viziteze locul de naștere al credinței creștine vor avea experiența diminuată”, a avertizat Teofil al III-lea.

„Lucrând pentru a exclude o singură comunitate, creștinii, acești radicali reprezintă o amenințare existențială nu numai pentru familia creștină, ci și pentru Ierusalimul însuși, un punct susținut de atât de mulți dintre conviețuitorii noștri evrei din Țara Sfântă”, a adăugat Patrirhul Ierusalimului.

Nu e primul apel disperat

Înainte de Crăciun, Patriarhii și șefii Bisericilor din Ierusalim au vorbit cu îngrijorare despre tendința în creștere a violenței împotriva creștinilor din Țara Sfântă.
„Din 2012 au existat nenumărate incidente de agresiuni fizice și verbale împotriva preoților și a altor clerici, atacuri asupra bisericilor creștine, cu locuri sfinte vandalizate și profanate în mod regulat și intimidare continuă a creștinilor locali care pur și simplu caută să se închine liber și să își ducă viața de zi cu zi. ”, au precizat aceștia într-un comunicat.
„Aceste tactici sunt folosite de astfel de grupuri radicale într-o încercare sistematică de a alunga comunitatea creștină din Ierusalim și din alte părți ale Țării Sfinte”.

Liderii bisericii au continuat notând că, deși apreciază angajamentul guvernului israelian „de a menține o atmosferă sigură pentru creștinii din Țara Sfântă”, ei cred că acest angajament este subminat de „politicienii locali, oficialii și agențiile de aplicare a legii de a limitează activitățile grupurilor radicale.”

„Principiul conform căruia caracterul spiritual și cultural al cartierelor distincte și istorice ale Ierusalimului ar trebui protejat este deja recunoscut în legea israeliană cu privire la Cartierul Evreiesc”, au continuat liderii bisericii.

Secretarul general interimar al Consiliului Mondial al Bisericilor, Pr. Ioan Sauca, a emis o declaratie in sprijinul Patriarhilor si Conducatorilor Bisericilor din Ierusalim.

„Recunoscând gravitatea amenințării care accelerează declinul deja tragic de abrupt al prezenței creștine, CMB susține cu fermitate apelul liderilor bisericești pentru un dialog urgent cu autoritățile politice din Israel, Palestina și Iordania, în vederea abordării provocărilor prezentate de grupuri radicale și pentru a proteja și susține comunitatea creștină”, a spus Sauca.

În timpul sezonului de Crăciun, Israelul s-a confruntat cu acuzații de discriminare pentru că nu a redus interdicția de călătorie pentru pelerinii creștini care doresc să viziteze țara.

În timp ce Israelul a redus o restricție de călătorie din cauza variantei omicron a COVID-19 pentru persoanele evreiești care caută programul „Dreptul din naștere”, a menținut interdicția pentru pelerinii creștini neevrei.

Orașul Vechi, care face parte din Ierusalimul de Est, conține locurile sacre ale iudaismului, creștinismului și islamului.
Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, inclusiv Orașul Vechi, împreună cu Cisiordania și Fâșia Gaza în 1967după Războiul de șase zile, notează theparadise.ng.

Registration

Aici iti poti reseta parola