Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O țară arabă și o națiune europeană aflată în conflict cu Turcia urmează să achiziționeze în premieră tancuri din Israel
Articole online

O țară arabă și o națiune europeană aflată în conflict cu Turcia urmează să achiziționeze în premieră tancuri din Israel

tanc

O țară arabă și o națiune europeană aflată în conflict cu Turcia urmează să achiziționeze în premieră tancuri din Israel

Deocamdată, detaliile sunt enigmatice. „Există două țări potențiale cu care purtăm negocieri avansate”, a declarat Yair Koles, un general de brigadă în retragere care conduce divizia de export de apărare a Ministerului israelian al Apărării, pentru publicația de afaceri Calcalist. „Nu am voie să dau numele, dar una dintre ele se află pe continentul european”, după cum relatează Insider

Națiunea europeană în cauză este de fapt Cipru, potrivit ziarului israelian Haaretz, care în iunie a citat un oficial cipriot anonim care a declarat că negocierile sunt în curs de desfășurare. Națiunea arabă este Marocul, a relatat luna aceasta publicația spaniolă El Espanol.

Israelul nu vinde cea mai nouă versiune a familiei de tancuri Merkava, veche de 45 de ani, Merkava 5, și nici măcar Merkava 4, care este folosită în unitățile blindate israeliene din prima linie. În schimb, cumpărătorii ar urma să primească surplusul de Merkava 2 fabricate în anii 1980 și Merkava 3 din anii 1990.

Desfășurat pentru prima dată în 1979, Merkava este un tanc neobișnuit, configurat pentru a răspunde nevoilor specifice ale Israelului

După ce tancurile israeliene au suferit pierderi grele în Războiul din octombrie 1973, Forțele de Apărare ale Israelului, sensibile la numărul de victime, au proiectat Merkava („car” în ebraică) pentru a proteja echipajul.

Vehiculul de 65 de tone are motorul în partea din față a blindajului pentru a maximiza protecția și este echipat cu sistemul de protecție activă Trophy pentru a doborî proiectilele antitanc care se apropie. De asemenea, în spate există un compartiment blindat pentru a transporta șase infanteriști sau pentru a evacua răniții.

Merkava 3, 4 și 5 sunt înarmate cu un tun puternic de 120 mm, deși Merkava 1 și 2 au tunuri mai mici, de 105 mm. De asemenea, tancurile dispun de un mortier de 60 mm acționat de la distanță pentru a angaja infanteria sau pentru a trage proiectile fumigene.

Merkava a angajat cu succes tancurile siriene de fabricație sovietică T-72 în Războiul din Liban din 1982

Cu toate acestea, zeci de modele anterioare de Merkava au fost avariate de rachetele antitanc ale Hezbollah în Războiul din Liban din 2006, deși este posibil ca problema să fi fost cauzată de echipajele israeliene slab instruite, precum și de tactici deficitare.

Deși Israelul este un stat mic, cu mai puțin de 10 milioane de locuitori, este unul dintre primii 10 exportatori de arme din lume. În mod remarcabil, din cele aproape 13 miliarde de dolari în exporturi de arme ale Israelului în 2022, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Marocul – națiunile arabe care au semnat acordurile Abraham din 2020 care normalizează relațiile cu Israelul – au reprezentat 24%, potrivit cifrelor guvernului israelian.

Cea mai mare parte a ceea ce vinde Israelul sunt articole mai mici, predominant drone, rachete și sisteme de apărare aeriană. Marocul, de exemplu, a cumpărat drone israeliene de supraveghere Heron și drone kamikaze Harop. Armata americană folosește sistemul Trophy pentru a proteja tancurile M1 Abrams de rachetele antitanc. Dar un tanc de luptă principal precum Merkava? Asta este cu totul altceva.

„Merkava este semnificativ pentru că este un sistem de profil înalt”, a declarat pentru Insider Efraim Inbar, președintele Institutului pentru Strategie și Securitate din Ierusalim, Efraim Inbar. „Nu este ceva ce se pune pur și simplu pe un avion sau pe un vehicul blindat. Nu îl poți ascunde”.

Exportul Merkava ridică probleme politice sensibile. Pentru Maroc, achiziționarea unui tanc israelian ar fi un simbol foarte vizibil al relației sale relativ bune cu Israelul. De asemenea, Marocul se luptă cu insurgenții Polisario, care sunt susținuți de Algeria vecină, în Sahara Occidentală. Acest lucru ridică posibilitatea ca un stat arab să folosească arme israeliene împotriva altui stat.

În cazul Ciprului, Israelul ar vinde tancuri unei națiuni care are relații tensionate cu Turcia, care a invadat jumătatea nordică a Ciprului în 1974. Relațiile dintre Israel și guvernul președintelui turc Recep Erdogan sunt adesea controversate. (De asemenea, încetarea de către SUA a embargoului de lungă durată asupra armelor pentru Cipru în 2022 a declanșat speculații potrivit cărora armele de fabricație rusească din Cipru ar putea ajunge în Ucraina).

Cu toate acestea, momentul este propice pentru Israel. Invazia Rusiei în Ucraina a stimulat Europa să își reînarmeze armatele epuizate. Națiunile est-europene trimit multe dintre tancurile lor învechite de concepție sovietică și rusă către ucraineni, ceea ce înseamnă că donatorii vor căuta înlocuitori la prețuri accesibile – probabil tancuri mai vechi cu o tehnică non-rusă.

Întrebarea este dacă Israelul va vinde Merkavas Ucrainei. Pentru moment, răspunsul este nu. Israelul se ferește să antagonizeze Rusia, de teamă că forțele rusești din Siria vor interfera cu atacurile aeriene ale Israelului împotriva țintelor iraniene din această țară. De asemenea, Rusia poate trimite arme avansate, în special rachete antiaeriene S-400, către Iran, dușmanul principal al Israelului.

Registration

Aici iti poti reseta parola