Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Declarații controversate ale ministrului israelian de securitate: „Noi suntem stăpânii Ierusalimului și întregului teritoriu al Israelului”
Articole online

Declarații controversate ale ministrului israelian de securitate: „Noi suntem stăpânii Ierusalimului și întregului teritoriu al Israelului”

Ierusalim

Declarații controversate ale ministrului israelian de securitate: „Noi suntem stăpânii Ierusalimului și întregului teritoriu al Israelului”

Ministrul israelian de securitate de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, a vizitat un loc din Ierusalim, sfânt atât pentru musulmani, cât și pentru evrei, și a declarat că Israelul este „la conducere”, atrăgând criticile palestinienilor după luni de escaladare a tensiunilor și violențelor, potrivit The Guardian

Vizita de dimineață devreme la locul venerat de evrei ca Muntele Templului și de musulmani ca fiind complexul care adăpostește moscheea al-Aqsa, a atras, de asemenea, denunțuri din partea a doi dintre partenerii arabi de pace ai Israelului, Iordania și Egiptul.

Aceasta a avut loc la câteva zile după ce grupuri de tineri evrei s-au ciocnit cu palestinienii și au scandat sloganuri rasiste în timpul unui marș naționalist prin Orașul Vechi.

„Sunt bucuros să urc pe Muntele Templului, cel mai important loc pentru națiunea Israel„, a declarat Ben-Gvir în timpul vizitei sale la complex, cel mai sensibil punct dintre musulmani și evrei în Ierusalim și scena unor confruntări repetate. Poliția face o treabă minunată aici și, din nou, reamintește cine este stăpânul casei în Ierusalim. Toate amenințările Hamas nu vor ajuta. Noi suntem stăpânii Ierusalimului și ai întregului teritoriu al Israelului”.

Conform aranjamentelor în vigoare de când Israelul a ocupat locul împreună cu restul Ierusalimului de Est în timpul războiului din 1967, evreii au voie să viziteze locul, dar numai musulmanii se pot ruga acolo. Pentru evrei, acesta este venerat ca fiind locul unde se află templele antice, în timp ce musulmanii îl consideră ca fiind locul de unde profetul Mahomed s-a înălțat la cer.

În ultimii ani, vizitele evreilor și apelurile la rugăciuni evreiești au crescut, alimentând temerile musulmanilor privind o preluare a controlului. În același timp, poliția a devenit din ce în ce mai permisivă în ceea ce privește aplicarea interdicției privind cultul evreiesc și, adesea, nu i-a oprit pe evrei să se roage în colțul estic al complexului. Aceștia fac acest lucru citind de pe telefoanele lor mobile, mai degrabă decât din cărțile de rugăciune – ceea ce a făcut Ben-Gvir duminică. Momentul a fost filmat.

Ben-Gvir, care a fost ales în noiembrie anul trecut promițând că va face presiuni pentru rugăciunea evreilor în acest loc, este considerat de mulți drept cel mai extremist politician israelian și are o lungă istorie de asuprire a arabilor. Timp de mulți ani, el a afișat în mod vizibil în casa sa o fotografie a lui Baruch Goldstein, un criminal israelian care a ucis 29 de palestinieni în timpul rugăciunilor din moscheea din Hebron în 1994.

Ben-Gvir a cerut, de asemenea, mai multe fonduri pentru a permite unui minister controlat de partidul său, Puterea Evreiască, să crească numărul de evrei în părți ale Israelului cu o populație arabă mare, Negev și Galileea.

„Trebuie să acționăm acolo, trebuie să fim stăpânii și în Negev și Galileea”, a spus el.

Ahmad Majdalani, membru al comitetului executiv al OEP, a declarat că vizita i-a ofensat pe musulmanii din întreaga lume

Majdalani, care este și ministrul palestinian al dezvoltării sociale, a numit vizita lui Ben-Gvir „o expresie provocatoare a guvernului israelian în ansamblu, nu doar o expresie individuală a lui Ben-Gvir. Este o politică oficială de a leza sentimentele musulmanilor din întreaga lume, în special ale palestinienilor. Avertizăm că, dacă acest lucru continuă, atunci se schimbă situația de la un conflict politic la unul religios care nu poate fi controlat. Pericolul pe care acest lucru îl reprezintă pentru regiune nu poate fi supraestimat.”

Iordania, căreia i s-a acordat un rol special la siturile islamice din Ierusalim în tratatul de pace din 1994 cu Israelul, a fost feroce în condamnarea sa.

„Luarea cu asalt a moscheii al-Aqsa și încălcarea sfințeniei sale de către un ministru al cabinetului israelian sunt acte condamnabile și provocatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Sinan Majali. „Ele reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a status quo-ului istoric și legal în Ierusalim și în locurile sale sfinte.”

Israelul a capturat Orașul Vechi al Ierusalimului, care include al-Aqsa și Zidul de Vest adiacent, un loc de rugăciune sacru pentru evrei, în timpul războiului din Orientul Mijlociu din 1967.

De atunci, Israelul a anexat Ierusalimul de Est, într-o mișcare nerecunoscută de comunitatea internațională, și consideră întregul oraș drept capitala sa eternă și indivizibilă. Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat.

Registration

Aici iti poti reseta parola