Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O sabie medievală a fost găsită pe fundul mării, pierdută în timpul unei bătălii navale din perioada cruciadelor
Articole online

O sabie medievală a fost găsită pe fundul mării, pierdută în timpul unei bătălii navale din perioada cruciadelor

sabie

O sabie medievală a fost găsită pe fundul mării, pierdută în timpul unei bătălii navale din perioada cruciadelor

Sabia a fost descoperită în 2021 de Shlomi Katzin în timp ce efectua un studiu al ancorelor de piatră și metal de pe fundul mării. Zona era o ancoră naturală pentru navele din apropierea vechiului oraș-port Haifa, pe care cruciații l-au capturat de la arabi la începutul secolului al XII-lea d.Hr.

Într-un nou studiu publicat de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), cercetătorii descriu modul în care sabia a fost găsită acoperită de o concrețiune marină groasă de nisip și scoici, ceea ce a făcut dificilă separarea metalului fără a provoca daune. Cu toate acestea, concrețiunea a încetinit procesul de oxidare, conservând sabia care ar fi ruginit și s-ar fi dezintegrat în apă.

Prin efectuarea unui studiu detaliat cu raze X pentru a pătrunde în straturile de concrețiuni, echipa a dezvăluit că sabia avea o lamă de aproximativ 88 cm în lungime și 4,6 cm în lățime și pare să fi fost îndoită probabil în timpul luptei.

„Sabia făcea parte din echipamentul personal al unui cavaler sau soldat. Era principala armă în luptele față în față din acele vremuri”, spune Dr. Joppe Gosker. „Săbiile necesitau mult fier de calitate și, prin urmare, erau scumpe. În plus, lupta cu sabia necesita antrenament și practică și, prin urmare, doar nobilimea și soldații profesioniști luptau cu săbii.”

Potrivit cercetătorilor, sabia a căzut probabil în mare în timpul unei bătălii navale, împreună cu proprietarul său

Sabia s-ar fi putut afla pe una dintre navele care au asediat orașele de coastă sau poate că a aparținut unui cavaler care se afla pe o navă care se întorcea acasă, în Europa.

O cercetare a zonei în care a fost găsită nu a dus până acum la descoperirea altor artefacte sau dovezi ale unor rămășițe umane, însă, potrivit lui Gosker: „Soldatul ar putea să zacă încă nedescoperit în adâncuri, urmând să fie dezvăluit într-o zi de nisipurile mișcătoare”.

Eli Escusido, director al Autorității Israeliene pentru Antichități, a declarat: „Nu am găsit nimic: De-a lungul întregii coaste a Israelului, există multe descoperiri îngropate sub nisip și în mare, iar acestea sunt adesea pierdute pentru totdeauna sau uneori descoperite din întâmplare. Este important ca arheologii calificați să înregistreze descoperirile și contextele lor.”

Registration

Aici iti poti reseta parola