O oglindă în formă de scut și o sabie de 3 metri tocmai au fost dezgropate dintr-o movilă funerară japoneză din secolul al IV-lea
În timp ce excava un mormânt din secolul al IV-lea din prefectura japoneză Nara, o echipă de cercetători a făcut noi descoperiri „fără precedent și incitante”: o sabie masivă din fier dāko de aproape 3 metri și o oglindă „magică” din bronz în formă de scut.
După cum relatează The Japan Times, ambele obiecte au fost găsite în tumulul funerar Tomio Maruyama, care datează din perioada Kofun (aproximativ 300-538 e.n.). Ele au fost dezgropate în noiembrie anul trecut în timpul unei săpături arheologice, iar cercetătorii spun acum că pot fi clasificate drept comori naționale.
Sabia de 2,5 metri este cea mai mare sabie de acest fel descoperită în Japonia, iar oglinda în formă de scut este prima descoperită vreodată în țară. Fiecare dintre ele a fost îngropată în argilă deasupra corpului defunctului.
„[Aceste descoperiri] indică faptul că tehnologia din perioada Kofun sunt dincolo de ceea ce fusese imaginat”, a declarat Kosaku Okabayashi, director adjunct al Institutului de Arheologie din Kashihara, „…[Sînt] capodopere în prelucrarea metalelor din acea perioadă.”
Acea perioadă, perioada Kofun, este de fapt numită astfel pentru mormintele funerare kofun construite pentru membrii clasei conducătoare a Japoniei.
Mormântul funerar Tomio Maruyama este cel mai mare din Japonia, despre care se crede că a aparținut unor membri ai clasei conducătoare japoneze la sfârșitul secolului al IV-lea.
În trecut, peste 80 de săbii dāko au fost descoperite în întreaga Japonie, dar această descoperire recentă se întâmplă să fie cel mai mare exemplar cunoscut al unei astfel de arme. Ea se caracterizează prin forma sa ondulată, asemănătoare unui șarpe, de la care provine și numele său.
Aceste săbii erau adesea folosite ca bunuri de înmormântare, iar oglinzile și scuturile erau considerate a proteja morții de spiritele rele. Potrivit Kyodo News, este posibil ca săbiile dāko să fi fost îngropate împreună cu decedații pentru a fi folosite ca arme împotriva acelorași spirite, dimensiunea lor mare fiind menită să le sporească puterea.
După cum a explicat profesorul de arheologie de la Universitatea Nara, Naohiro Toyoshima, camera funerară în care au fost găsite sabia și oglinda a aparținut probabil unei persoane implicate în chestiuni militare și ritualice.
Riku Murase, un membru al echipei de săpături responsabile de descoperiri, a mai exprimat că echipa a fost inițial atât de uimită de mărimea sabiei încât a crezut că ar fi putut fi vorba de mai multe săbii.
De asemenea, nu și-au dat seama, la început, că au găsit o oglindă, crezând în schimb că artefactul era o placă de bronz unică.