Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Japonia se află într-o adevărată criză. Este „acum ori niciodată”, potrivit prim-ministrului Fumio Kishida
Articole online

Japonia se află într-o adevărată criză. Este „acum ori niciodată”, potrivit prim-ministrului Fumio Kishida

Japonia

Japonia se află într-o adevărată criză. Este „acum ori niciodată”, potrivit prim-ministrului Fumio Kishida

Într-un discurs politic adresat legislatorilor, Fumio Kishida a declarat că este vorba de rezolvarea problemei „acum sau niciodată” și că aceasta „pur și simplu nu mai poate aștepta”, după cum relatează CNN

„Gândindu-ne la sustenabilitatea și incluziunea economiei și societății națiunii noastre, plasăm sprijinul pentru creșterea copiilor ca fiind cea mai importantă politică a noastră”, a declarat premierul.

Kishida a adăugat că dorește ca guvernul să își dubleze cheltuielile pentru programele legate de copii și că o nouă agenție guvernamentală va fi înființată în aprilie pentru a se concentra pe această problemă.

Japonia se confruntă cu o adevărată criză în ceea ce privește natalitatea, Ministerul Sănătății preconizând că va înregistra mai puțin de 800.000 de nașteri în 2022, pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, în 1899.

Țara are, de asemenea, una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume; în 2020, aproape una din 1.500 de persoane din Japonia avea vârsta de 100 de ani sau mai mult, potrivit datelor guvernamentale.

Aceste tendințe au condus la o criză demografică în creștere, cu o societate care îmbătrânește rapid, o forță de muncă în scădere și prea puțini tineri pentru a umple golurile din economia în stagnare.

Experții indică mai mulți factori care stau la baza acestei probleme

Costul ridicat al vieții din țară, spațiul limitat și lipsa de sprijin pentru îngrijirea copiilor în orașe fac dificilă creșterea copiilor, ceea ce înseamnă că mai puține cupluri fac copii. De asemenea, cuplurile din mediul urban se află adesea departe de familia extinsă care ar putea oferi sprijin.

Atitudinile față de căsătorie și întemeierea unei familii s-au schimbat, de asemenea, în ultimii ani, mai multe cupluri amânându-le pe amândouă în timpul pandemiei.

Unii indică pesimismul tinerilor din Japonia față de viitor, mulți dintre ei fiind frustrați de presiunea de la locul de muncă și de stagnarea economică.

Economia Japoniei a stagnat de la spargerea bulei sale de active la începutul anilor 1990. Creșterea PIB-ului țării a încetinit de la 4,9% în 1990 la 0,3% în 2019, potrivit Băncii Mondiale. Între timp, venitul mediu anual real al gospodăriilor a scăzut de la 6,59 milioane de yeni (50.600 de dolari) în 1995 la 5,64 milioane de yeni (43.300 de dolari) în 2020, potrivit datelor din 2021 ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din această țară.

Guvernul a lansat diverse inițiative pentru a aborda declinul populației în ultimele decenii, inclusiv noi politici pentru a spori serviciile de îngrijire a copiilor și pentru a îmbunătăți facilitățile de cazare pentru familiile cu copii. Unele orașe rurale au început chiar să plătească cuplurile care locuiesc acolo pentru a avea copii.

Schimbările demografice reprezintă o preocupare și în alte părți ale Asiei de Est.

Coreea de Sud a doborât recent propriul record pentru cea mai scăzută rată de fertilitate din lume, datele din noiembrie 2022 arătând că o femeie sud-coreeană va avea în medie 0,79 de copii în timpul vieții sale – cu mult sub cei 2,1 copii necesari pentru a menține o populație stabilă. Rata de fertilitate a Japoniei se situează la 1,3, în timp ce în Statele Unite este de 1,6.

Între timp, populația Chinei a scăzut în 2022 pentru prima dată din anii 1960, ceea ce se adaugă la necazurile sale, în timp ce se luptă să se redreseze în urma pandemiei. Ultima dată când populația sa a scăzut a fost în 1961, în timpul unei foamete care a ucis zeci de milioane de oameni în întreaga țară.

Registration

Aici iti poti reseta parola